kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 257 oldal |
| Sorozatcím: | Kincses Könyvek |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 15 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | A könyv fekete-fehér és színes ábrákat tartalmaz. Kihajtható melléklettel. |
| A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban | 3 |
| A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése | 7 |
| A szőlőtőke gyökérzete | 7 |
| A szőlőtőke fás részei | 8 |
| A szőlőtőke zöld részei | 10 |
| A szőlőtőke életműködése | 15 |
| Ismertebb sőlőfajtáink | 16 |
| Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták | 16 |
| Fehérborszőlő-fajták | 19 |
| Vörösborszőlő-fajták | 25 |
| Csemegeszőlő-fajták | 27 |
| Direkttermő szőlőfajták | 32 |
| Alanyfajták | 33 |
| A szőlő szaporítása | 36 |
| Szaporítóanyag-termelés | 36 |
| A síma vesszők szedése | 36 |
| Fás oltványok készítése | 39 |
| Gyökeres vessző előállítása iskolázással | 42 |
| Rügydugványok készítése | 48 |
| Gyökeres vessző előállítása bujtással | 49 |
| Síma és gyökeres vesszők vermelése | 52 |
| Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 56 |
| Tőkepótló bújtás | 56 |
| Döntés | 58 |
| Zöldoltás | 59 |
| Idősebb tőkék oltása tőgyökérben | 63 |
| Fiatal tőkék oltása gyökérnyakban | 64 |
| A szőlő telepítése | 66 |
| A terület kiválasztása | 66 |
| A szőlő éghajlat (klíma) igénye | 66 |
| A szőlő talajigénye | 67 |
| Laboratóriumi talajvizsgálat | 70 |
| A telepítés megtervezése | 70 |
| Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni? | 71 |
| Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé? | 71 |
| A szőlőfajta kiválasztása | 72 |
| A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 73 |
| Területrendezés | 73 |
| Talajelőkészítés | 75 |
| A terület beosztása | 77 |
| A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 78 |
| Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 78 |
| Az előkészítés általános szempontjai | 79 |
| Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 79 |
| Síma vessző előkészítése | 80 |
| Síma vessző előgyökereztetése | 80 |
| A telepítés elvégzése | 82 |
| Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 86 |
| A szőlő támasztéka | 87 |
| Karós támasz | 88 |
| Huzalos támasz | 88 |
| Fiatal szőlő ápolása | 90 |
| A termő szőlő kezelése | 91 |
| A nyitás | 91 |
| A szőlő metszése | 92 |
| A fiatal tőke alakító metszése | 93 |
| A termő szőlő metszése | 101 |
| Metszés utáni munkák | 113 |
| Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 115 |
| Tőkehiányok pótlása | 116 |
| A pótlások ápolása | 117 |
| A kapálások | 118 |
| A szőlő hajtásainak kezelése - ápolása | 122 |
| A hajtások válogatása | 122 |
| Kötözés | 123 |
| A termőhajtások bekurtítása | 124 |
| Hónaljazás | 124 |
| Csonkázás (tetejezés) | 125 |
| A szőlő növényvédelme | 125 |
| Gombás betegségek | 125 |
| A szőlő rovarkártevői | 136 |
| Időjárás okozta károk | 143 |
| Élettani betegségek | 145 |
| A szőlő növényvédelmében használatos védekezőszerek | 145 |
| A szőlő fedése (betakarása) | 150 |
| Trágyázás | 152 |
| A trágyázás jelentősége | 152 |
| Szerves trágyák | 153 |
| Műtrágyák | 156 |
| A trágyázás szempontjai | 157 |
| A trágyázás technikája | 160 |
| Az alanyvesszőtermesztés munkái | 163 |
| A szőlők rendbehozásának módszerei | 166 |
| Elhanyagolt szőlők rendbehozása | 166 |
| A tőkék felerősítése trágyázással | 167 |
| A tőkefej rendbehozása | 168 |
| A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 171 |
| Új tőkefej nevelése szakhajtásokból | 173 |
| A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 174 |
| Házikerti lugasművelés | 176 |
| A lugas telepítése | 176 |
| A lugas helyének kijelölése | 176 |
| Fajtakiválasztás | 179 |
| Ültetés | 180 |
| A lugas támaszberendezése | 181 |
| A lugasalak kinevelése | 183 |
| Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 185 |
| Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 186 |
| A lugas kezelése és ápolása | 193 |
| A szüret | 200 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 200 |
| A termés leszüretelése | 201 |
| A bor tárolására használt helyiségek és hordók | 201 |
| Pince | 201 |
| Boroshordók | 202 |
| Üres hordók gondozása | 203 |
| Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 204 |
| A szőlő feldolgozása és a must erjesztése | 205 |
| A szőlőfürt és részei | 205 |
| Előkészülés a feldolgozásra | 205 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 206 |
| A must erjesztése | 206 |
| Vörös- és sillerbor készítés | 208 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 209 |
| A törköly felhasználása pálinkafőzésre | 209 |
| Törkölybor (csiger, lőre) készítése | 210 |
| A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 210 |
| A bor kezelése | 212 |
| A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 212 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása | 213 |
| Egyszerű borkezelési eljárások | 214 |
| Töltögetés | 215 |
| Fejtés | 215 |
| A seprő felhasználása | 218 |
| Kénezés | 218 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 220 |
| A bor ízének, színének javítása | 221 |
| Derítés | 222 |
| Szűrés | 223 |
| Borbetegségek és borhibák | 224 |
| Borbetegségek | 224 |
| Borhibák | 226 |
| A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban | 228 |
| Szőlőfeltartás | 228 |
| Szőlőíz készítés | 231 |
| A must tartósítása | 231 |
| Töményített (sűrített) must készítése | 232 |
| Borecetkészítés | 232 |
| A szőlőtermelő munkanaptára | 234 |
| Hasznos tudnivalók táblázatokban | 239 |
| Továbbképzésre ajánlható irodalom | 254 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.