| Előszó a nyolcadik kiadáshoz | 3 |
| A szőlő | |
| A szőlőtermesztés szerepe az emberiség életében | 7 |
| Szőlőtermesztésünk kialakulása és helyzete | 7 |
| A szőlő termesztésének gazdasági jelentősége | 8 |
| A szőlőtőke részei | 11 |
| A gyökérzet | 11 |
| Felépítése, működése és fejlődése | 12 |
| A törzs és a hajtásrendszer | 12 |
| Fás részek | 12 |
| Tőketörzs és részei | 12 |
| Vessző | 13 |
| Hajtás és oldalszervei | 15 |
| Levél | 16 |
| Rügy | 16 |
| Kacs | 17 |
| Virágzat | 17 |
| Fürt | 19 |
| A szőlőtermesztés környezeti feltételei | 21 |
| A hőmérsékleti viszonyok | 21 |
| A domborzat és a terület fekvése | 22 |
| A talaj | 22 |
| Vastagsága | 22 |
| Termékenysége | 22 |
| Vízellátottsága | 23 |
| Fizikai szerkezete | 23 |
| A szőlő szaporításának módjai | 24 |
| A szaporítóanyag előállítása | 24 |
| Európai (hazai) vessző | 24 |
| Szelektálás | 25 |
| Vessző megszedése | 25 |
| Alanyvessző | 27 |
| Gyökeres európai és alanyvessző előállítása iskolázással | 27 |
| Iskola talaja | 27 |
| Vessző előkészítése iskolázásra | 27 |
| Iskolázás | 28 |
| Gyökereztető iskola gondozása | 29 |
| Gyökeres vessző kiszedése az iskolából | 30 |
| Fás oltványok készítése és gyökereztetése | 31 |
| Porbujtás | 34 |
| Körbujtás | 35 |
| Kínai vagy sugaras bujtás | 35 |
| Kosaras és cserepes bujtás | 36 |
| A szaporítóanyag vermelése felhasználásig | 37 |
| Vermelés szabadban | 38 |
| Vermelés fedett helyen | 39 |
| A tőkepótlás módszerei | 39 |
| Tőkepótló bujtás | 40 |
| Döntés | 41 |
| Zöldoltás | 43 |
| A tőkeátoltás módszerei | 47 |
| Zöldre fásoltás | 47 |
| Oltás gyökérnyakba | 49 |
| Oltás gyökértörzsbe | 51 |
| A szőlő telepítése | 53 |
| A telepítés előkészítése | 53 |
| Területkiválasztás | 53 |
| Talajvizsgálat | 55 |
| Termelési cél kitűzése | 55 |
| Művelési és ültetési formák meghatározása | 56 |
| Szőlőfajta kiválasztása | 58 |
| Csemegeszőlők | 59 |
| Borszőlők | 59 |
| Szaporítóanyag megválasztása | 59 |
| A talaj előkészítése telepítésre | 60 |
| Talaj gyomtalanítása | 62 |
| Talajfáradtság megszüntetése | 62 |
| Talaj alap- vagy indítótrágyázása | 62 |
| Talaj mélyforgatása | 63 |
| A telepítés végrehajtása | 64 |
| Ültetés mélysége | 64 |
| Sorok és tőkehelyek kijelölése | 64 |
| Szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 65 |
| Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 65 |
| Sima vessző előkészítése | 65 |
| A vesszők bemártása agyagos pépbe | 66 |
| Ültetés módjai | 66 |
| Fúróval lyukba ültetés | 66 |
| Ásóval gödörbe ültetés | 69 |
| Az ültetés felkapcsolása | 70 |
| A szőlő támberendezése | 70 |
| Karótámasz | 70 |
| Huzalos támasz | 71 |
| Új telepítésű szőlők gondozása | 73 |
| Első év munkái | 73 |
| Második év munkái | 74 |
| A termő szőlő munkái | 75 |
| A metszés | 75 |
| Rügyek, csapok elnevezése és szerepe | 76 |
| Rügyek termékenysége | 79 |
| Fiatal tőke alakító metszése | 80 |
| 0,8 - 1,2 m sortávolságú szőlők művelésmódjai és kialakításuk | 81 |
| Fejművelés | 81 |
| Gyalogművelés | 83 |
| Bakművelés | 83 |
| 1,4 - 3,5 m sortávolságú szőlők művelésmódjai és kialakításuk | 85 |
| Guyot-művelés | 85 |
| Szálvesszős fejművelés | 86 |
| Egy- és kétszintű kordonművelés | 86 |
| Moser-féle magas kordonművelés | 86 |
| Karikás művelés | 90 |
| Termő szőlő metszésmódjai és metszése | 92 |
| Kopaszmetszés | 92 |
| Rövidcsapos metszés | 94 |
| Hosszúcsapos metszés | 94 |
| Vegyescsapos metszés | 96 |
| Szálvesszős metszés (vegyes metszés) | 96 |
| Metszésmód megválasztásának irányelvei | 98 |
| Metszés ideje | 98 |
| Metszés gyakorlati munkája | 100 |
| Téli fagy- és pállási kárt szenvedett szőlők metszése | 103 |
| Metszés járulékos munkái | 104 |
| Harmatgyökerezés | 104 |
| Nyakvesszők eltávolítása | 105 |
| Szálvessző kikötése | 105 |
| Porbujtások lehúzása | 106 |
| Felbujtások készítése | 107 |
| Az elpusztult tőkék pótlása | 107 |
| Ápolása | 108 |
| A talajmunkák | 108 |
| Szőlőfedés (takarás) | 108 |
| Nyitás | 110 |
| Kapálás | 111 |
| Első kapálás | 111 |
| Gyomirtó kapálás | 111 |
| Érés alá kapálás | 111 |
| Vegyszeres gyomirtás | 112 |
| A hajtásválogatás | 112 |
| A kötözés | 113 |
| A hónaljazás | 114 |
| A csonkázás (tetejezés) | 115 |
| A trágyázás és tápanyagvisszapótlás | 116 |
| Trágyázás célja és jelentősége | 116 |
| Szerves trágyák | 117 |
| Istállótrágya | 117 |
| Húgylé | 118 |
| Fekál- és sertéstrágya | 118 |
| Keveréktrágya (komposzt) | 118 |
| Egyéb szerves trágyák | 119 |
| Műtrágyák | 119 |
| Nitrogénműtrágya | 119 |
| Foszforműtrágya | 120 |
| Káliumműtrágya | 121 |
| Termő szőlő tápanyagszükséglete | 121 |
| Trágyázás irányelvei | 122 |
| Trágyázás módja és ideje | 125 |
| Permet- vagy lombtrágyázás | 127 |
| A szőlő növényvédelme | 128 |
| Gombás betegségek | 128 |
| Peronoszpóra | 128 |
| Lisztharmat | 135 |
| Szőlőorbánc | 136 |
| Fakórothadás | 137 |
| Szürkerothadás | 137 |
| Ritkábban előforduló gombás, vírusos és baktériumos betegségek | 138 |
| Gyökérpenészek | 138 |
| Szürkepenész | 138 |
| Vírusos megbetegedések | 138 |
| Baktériumos golyvásodás | 138 |
| Rovarkártevők | 139 |
| Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 139 |
| Szőlőmoly | 139 |
| Szőlőilonca | 140 |
| Kendermagbogár | 141 |
| Cserebogárpajor | 141 |
| Darazsak | 142 |
| Ritkábban károsító rovarok | 143 |
| Szőlőgubacsatka | 143 |
| Szőlőlevélatka | 143 |
| Firkálóbogár | 143 |
| Szőlőeszelény | 143 |
| Hamvas vincellérbogár | 143 |
| Bagolypille hernyója | 143 |
| Kormospille hernyója | 143 |
| Élettani elváltozások | 144 |
| Sárgaság (vashiány vagy mészklorózis) | 144 |
| Időjárás okozta elváltozások | 144 |
| Tavaszi fagykár | 144 |
| Napperzselés | 146 |
| Jégverés | 146 |
| Kipállás | 146 |
| A szőlő egyszerűsített növényvédelme | 146 |
| A védekezőszerek ismertetése | 148 |
| Gombaölő szerek | 148 |
| Szerves hatóanyagú permetezőszerek | 148 |
| Kombinált permetezőszerek | 149 |
| Rézoxi-klorid hatóanyagú permetezőszerek | 149 |
| Bordói lé | 149 |
| Kéntartalmú permetezőszerek | 150 |
| Porozószerek | 150 |
| Rézmészpor | 150 |
| Badacsonyi rézmészpor | 151 |
| Rézkénpor | 151 |
| Badacsonyi rézkénpor | 161 |
| Kénpor | 151 |
| Rovarölő szerek | 151 |
| Szerves foszforvegyületek | 151 |
| Lindántartalmú szerek | 151 |
| Szénkéreg | 151 |
| Permetező- és porozógépek | 152 |
| Kis permetezőgép | 152 |
| Háti permetezőgép | 152 |
| Műanyagtartalmú háti permetezőgép | 152 |
| Kiss Bálint-féle egyetemes gyorspermetező | 152 |
| Motoros háti permetezőgép | 152 |
| Számum kézi porozógép | 162 |
| Háti porozógép | 162 |
| Elhanyagolt szőlők rendbehozásának módszerei | 155 |
| Leromlás okának kivizsgálása | 155 |
| Tőkék felerősítése trágyázással | 156 |
| Tőkefej rendbehozása | 157 |
| Döntéssel | 157 |
| Tisztogatással | 157 |
| Harmatgyökerek és nyakvesszők eltávolítása | 160 |
| Új tőkefej nevelése nyakvesszőkből | 161 |
| Földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 162 |
| A szőlőművelő kézi szerszámok és kisgépek | 163 |
| Oltókés | 163 |
| Metszőolló | 163 |
| Metszőcsákány | 163 |
| Csonkvágó fűrész | 165 |
| Kapák | 165 |
| Sarabolók | 165 |
| Szüretelő olló | 165 |
| Lóvontatású talajművelők | 166 |
| Kerti traktorok | 167 |
| Házikerti lugasművelés | 168 |
| A lugas helyének kijelölése | 168 |
| A fajta kiválasztása | 171 |
| Az ültetés | 174 |
| A lugas támaszberendezései | 175 |
| Alkalmazkodó formák | 175 |
| Díszítő formák | 176 |
| Házikerti formák | 181 |
| A támaszberendezések anyaga | 183 |
| Lugasformák és alakító metszésük | 184 |
| Füzérlugasok | 184 |
| Kordonlugasok | 186 |
| Szárnyas lugasok | 187 |
| Kombinációs tetőlugasok | 195 |
| A lugasformák kinevelésének általános szabályai | 196 |
| A termőlugas metszése | 199 |
| A lugas hajtásainak kezelése | 200 |
| Hajtásválogatás | 200 |
| Kötözés | 202 |
| Hónaljazás | 203 |
| Hajtások visszavágása (csonkázás, tetejezés) | 203 |
| A lugas növényvédelme | 204 |
| A termést szabályozó eljárások | 205 |
| Termőhajtások csúcsának lecsípése | 205 |
| Mesterséges pótbeporzás | 205 |
| Fürt- és bogyóritkítás | 206 |
| Gyűrűzés | 207 |
| Levelek ritkítása | 207 |
| Vegyszeres kezelés | 208 |
| A trágyázás és az öntözés | 208 |
| A lugastőkék téli fagyvédelme | 209 |
| A szüreti idő meghosszabbítása | 211 |
| A szőlő téli eltartása | 212 |
| Eltartás kamrában | 212 |
| Eltartás levágott vesszővel | 213 |
| Eltartás fűrészporba ágyazva | 213 |
| Szőlőíz készítése | 214 |
| Az elterjedtebb szőlőfajták ismertetése | 216 |
| Fehérbor-szőlőfajták | 218 |
| Ottonel muskotály (Muscat ottonel) | 218 |
| Rizlingszilváni | 219 |
| Kocsis Irma | 219 |
| Leányka | 219 |
| Piros tramini | 220 |
| Ezerjó | 220 |
| Ezeréves Magyarország emléke | 220 |
| Piros szlankamenka | 221 |
| Olasz rizling | 221 |
| Furmint | 222 |
| Hárslevelű | 222 |
| Fehér izsáki (Izsáki sárfehér) | 223 |
| Kövidinka | 223 |
| Vörösbor-szőlőfajták | 223 |
| Oportó | 223 |
| Kékfrankos | 224 |
| Kadarka | 224 |
| Csemegeszőlő-fajták | 225 |
| Csabagyöngye | 225 |
| Favorit | 225 |
| Irsai Olivér | 225 |
| Szőlőskertek királynője muskotály | 226 |
| Pannónia kincse | 226 |
| Gloria Hungariae | 226 |
| Saszla-félék | 227 |
| Attila | 227 |
| Téli muskotály | 227 |
| Csiri-csuri | 228 |
| Afuz Ali | 228 |
| Labruska ízű direkttermő- (ellenálló) fajták | 228 |
| Piros delaware | 229 |
| Fehér delaware | 229 |
| Noah | 229 |
| Izabella | 229 |
| Othello | 230 |
| Mellékízmentes ellenálló fajták | 230 |
| Seibel 5279 (Feri szőlő), Seibel 5409 (Iber francia) | 230 |
| Zala gyöngye (Egri csillagok 24) | 230 |
| Kevésbé elterjedt szőlőfajták ismertetése | 232 |
| Alanyfajták jellemző tulajdonságai | 242 |
| A bor | |
| A bor tárolására alkalmas helyiségek és hordók | 245 |
| A pince | 245 |
| A boroshordók | 245 |
| Üres hordók gondozása | 247 |
| Új hordó előkészítése | 248 |
| Vörösboros hordók színtelenítése | 248 |
| Ecetes és penészes (dohos) hordók rendbehozatala | 248 |
| Az üvegballonok | 250 |
| A műanyagedények | 250 |
| A szüret és a szőlő feldolgozása | 251 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 251 |
| A szőlőfürt és részei | 252 |
| A feldolgozás előkészületei | 253 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 253 |
| A fehér bor készítése | 253 |
| Must ülepítése (nyálkázása) erjesztés előtt | 255 |
| Must erjesztése | 255 |
| Erjesztés bentonittal | 257 |
| Erjesztés aktív szénnel (Decolor) | 257 |
| A vörös és a sillerbor készítése | 257 |
| A must cukortartalmának mérése (fokolása) | 259 |
| Az új borok édességének megtartása | 260 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 261 |
| A törköly felhasználása pálinkafőzésre | 261 |
| Törkölybor készítése | 261 |
| A bor kezelése | 262 |
| A borok kor, szín és minőség szerinti elnevezése | 262 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 263 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 264 |
| Az egyszerű borkezelés műveletei | 265 |
| Töltögetés | 267 |
| Fejtés | 267 |
| Seprő felhasználása | 270 |
| Kénezés | 271 |
| Must és a bor kénezése | 272 |
| A borok házasítása | 273 |
| A bor íz-, illat- és színhibáinak javítása | 273 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 274 |
| Savpótlás | 275 |
| Újraerjesztés | 275 |
| Íz- és illathibák javítása aktív szénnel | 276 |
| Színtelenítés | 276 |
| Színjavítás | 276 |
| A derítés | 277 |
| Zselatin-csersav derítés | 277 |
| A szűrés | 280 |
| A must tartósítása | 280 |
| A töményített (sűrített) must készítése | 280 |
| A csemegeborok, az ürmös borok és habzóborok házi készítése | 281 |
| Csemegebor-készítés | 281 |
| Ürmösbor-készítés | 281 |
| Habzóbor-készítés | 283 |
| Borecet készítése | 283 |
| Borbetegségek | 284 |
| Virágosodás | 284 |
| Ecetesedés | 284 |
| Tejsavas (mannitos) erjedés | 285 |
| Barnatörés | 285 |
| Nyúlósodás | 286 |
| Egéríz | 287 |
| Záptojásszag | 287 |
| Borhibák | 287 |
| Penészíz és dohosság | 287 |
| Feketetörés | 287 |
| Egyéb borhibák | 288 |
| Fehértörés | 288 |
| Fémíz | 288 |
| Kénes íz | 288 |
| Kocsányíz | 288 |
| Darabíz (levegőíz) | 288 |
| Öregíz | 288 |
| Lúgos íz | 288 |
| Faíz | 288 |
| Seprő- és élesztőíz | 288 |
| Poshadt, fülledt íz | 288 |
| Egyéb idegen ízek és illatok | 288 |
| Zavarosodás | 288 |
| Hasznos tudnivalók | |
| Szaporítóanyag- és karószükséglet 1 kh-ra | 291 |
| 100 négyszögölenként (360 m2) iskolázható szőlővessző mennyisége | 291 |
| A munkateljesítmény irányszámai a termő szőlőben | 292 |
| Borszőlőfajták érési ideje | 294 |
| Csemegeszőlő fajták érési ideje | 296 |
| Borospince levegőjének páratartalma | 297 |
| A huzal hossza és súlya | 297 |
| Különböző minőségű rönkök súlya | 297 |
| Adatok hasított karó készítéséhez | 297 |
| A tápanyagfelvétel alakulása a szőlő különböző részeiben | 298 |
| Jó, ha tudjuk még a következőket a szőlőtermesztéshez | 298 |
| Permetlészükséglet | 298 |
| 100 kg szőlőből nyerhető must és törköly mennyisége | 299 |
| A must alkotórészei | 299 |
| A must fajsúlya és az erjedési vesztesége | 300 |
| A bor alkotórészei | 300 |
| A mustfok átszámítása szeszfokra és a szeszfok visszaszámítása mustfokra | 300 |
| Egyéb adatok még a borról | 301 |
| Borseprő-seprőnyeredék | 301 |
| A seprőből lepárolható pálinka mennyisége | 302 |
| Szőlőtörköly alkotórészeinek aránya | 302 |
| A törkölyből lepárolható pálinka mennyisége | 302 |
| Hengerszűrők teljesítménye és azbesztszükséglete | 303 |
| Kénezés | 303 |
| Üres hordók kénezése | 304 |
| Boroshordók fontosabb adatai | 304 |
| A hordók űrtartalmának kiszámítása képlettel | 305 |
| A kádak űrtartalmának kiszámítása képlettel | 305 |
| Gyors hordómérő táblázat | 305 |
| A szőlőtermesztők munkanaptára | 307 |
| Január-február | 307 |
| Március | 308 |
| Április | 308 |
| Május | 309 |
| Június | 310 |
| Július | 310 |
| Augusztus | 311 |
| Szeptember | 312 |
| Október | 312 |
| November | 313 |
| December | 314 |
| Szőlőtermesztési és borászati intézmények és vállalatok | 315 |
| Továbbképzéshez ajánlott irodalom | 317 |
| Szőlő | 317 |
| Bor | 317 |