| Előszó a hatodik kiadáshoz | 5 |
| Szőlő | |
| A szőlőtermesztés jelentősége hazánkban | 9 |
| Szőlőtermesztésünk helyzete | 9 |
| A termés felhasználása | 10 |
| Szőlőtermesztésünk fejlesztése | 11 |
| A szőlő részeinek és életműködésének ismertetése | 13 |
| A szőlőtőke gyökérzete | 13 |
| A szőlőtőke fás részei | 14 |
| A szőlőtőke zöld részei | 17 |
| A szőlőtőke életműködése | 21 |
| Ismertebb szőlőfajtáink | 23 |
| Euráziai (európai, hazai) szőlőfajták | 23 |
| Fehérborszőlő-fajták | 25 |
| Vörösborszőlő-fajták | 31 |
| Csemegeszőlő-fajták | 32 |
| Direkttermő szőlőfajták | 36 |
| Alanyfajták | 37 |
| A szőlő szaporítása | 40 |
| Szaporítóanyag-termesztés | 40 |
| Sima vesszők szedése | 40 |
| Fás oltványok készítése | 43 |
| Gyökeres vessző előállítása iskolázással | 47 |
| Rügydugványok készítése | 53 |
| Gyökeres vessző előállítása bújtatással | 54 |
| Sima és gyökeres vesszők, illetve oltványok vermelése | 57 |
| Tőkehiány pótlására és a tőke átoltására használatos szaporítási módszerek | 60 |
| Tőkepótló bujtás | 60 |
| Döntés | 62 |
| Zöldoltás | 64 |
| Idősebb tőkék oltása | 67 |
| Fiatal tőkék oltása | 69 |
| A szőlő telepítése | 71 |
| A terület kiválasztása | 71 |
| A szőlő éghajlat- (klíma-) igénye | 72 |
| A szőlő talajigénye | 72 |
| Laboratóriumi talajvizsgálat | 75 |
| A telepítés megtervezése | 75 |
| Érdemes-e gyalogszőlőt telepíteni? | 76 |
| Ültethetünk-e gyümölcsfát a szőlő közé? | 76 |
| A szőlőfajta kiválasztása | 77 |
| A terület és a talaj előkészítése telepítésre | 78 |
| Területrendezés | 78 |
| Talajelőkészítés | 80 |
| A terület beosztása | 82 |
| A szaporítóanyag előkészítése telepítésre | 84 |
| Milyen szaporítóanyag való homokra és kötött talajra? | 84 |
| Az előkészítés általános szempontjai | 85 |
| Gyökeres vessző és oltvány előkészítése | 85 |
| Sima vessző előkészítése | 85 |
| Sima vessző előgyökereztetése | 87 |
| A telepítés végrehajtása | 88 |
| Az új telepítésű homoki szőlők szélkár elleni védelme | 92 |
| A szőlő támasztéka | 93 |
| Karós támasz | 94 |
| Huzalos támasz | 95 |
| A fiatal szőlő ápolása | 98 |
| A termő szőlő kezelése | 99 |
| Nyitás | 99 |
| Metszés | 100 |
| A fiatal tőke alakító metszése | 101 |
| A termő szőlő metszése | 110 |
| Metszés utáni munkák | 124 |
| Harmatgyökerezés, nyakhajtások eltávolítása | 126 |
| Tőkehiányok pótlása | 127 |
| A pótlások ápolása | 128 |
| Kapálások | 129 |
| A szőlő hajtásainak kezelése, ápolása | 132 |
| A hajtások válogatása | 132 |
| Kötözés | 133 |
| A termőhajtások bekurtítása | 134 |
| Hónaljazás | 134 |
| Csonkázás (tetejezés) | 134 |
| A szőlő növényvédelme | 135 |
| Gombás betegségek | 135 |
| A szőlő rovarkártevői | 145 |
| Időjárás okozta károk | 153 |
| Élettani betegségek | 155 |
| A védekezőszerek ismertetése | 156 |
| A szőlő fedése (betakarása) | 161 |
| Trágyázás | 163 |
| A trágyázás jelentősége | 163 |
| Szerves trágyák | 164 |
| Műtrágyák | 167 |
| A trágyázás szempontjai | 168 |
| A trágyázás technikája | 171 |
| Az alanyvesszőtermesztés munkái | 174 |
| A szőlőművelés gépei | 177 |
| A szőlők rendbehozásának módszerei | 187 |
| A tőkék felerősítése trágyázással | 188 |
| A tőkefej rendbehozása | 189 |
| A harmatgyökerek és a nyakhajtások eltávolítása | 192 |
| Új tőkefej nevelése nyakhajtásokból | 193 |
| A földből kiálló és felmagasodott tőkék lesüllyesztése | 194 |
| Házikerti lugasművelés | 196 |
| A lugas telepítése | 198 |
| A lugas helyének kijelölése | 198 |
| Fajtakiválasztás | 199 |
| Ültetés | 201 |
| A lugas támaszberendezése | 202 |
| A lugasalak kinevelése | 203 |
| Függélyes törzsű, álló (füzér) lugas | 206 |
| Többkarú álló vagy szabálytalan alakú lugas | 208 |
| Tetőszerű építményre vagy boltozatra nevelt lugas | 209 |
| Egy- vagy többkarú emeletes (redély, szárnyas) lugas | 209 |
| Magas kordon | 215 |
| A lugas kezelése és ápolása | 216 |
| Bor | |
| A bor tárolására használt helyiségek és hordók | 225 |
| Pince | 225 |
| Boroshordók | 225 |
| Üres hordók gondozása | 227 |
| Ecetes és dohos hordók rendbehozása | 228 |
| A szüret, és a szőlő feldolgozása | 230 |
| A szőlő érése és a szüret ideje | 230 |
| A szőlőfürt részei | 231 |
| Előkészülés a feldolgozásra | 232 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 233 |
| Fehérborkészítés | 234 |
| Vörös- és sillerborkészítés | 236 |
| A must cukortartalmának megmérése (fokolása) | 238 |
| Újborok édességének megtartása | 239 |
| A szőlőtörköly felhasználása | 239 |
| A bor kezelése | 241 |
| A borok életkor, szín és minőség szerinti elnevezése | 241 |
| A borok sajátos tulajdonságai és értékelésük | 242 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 243 |
| Egyszerű borkezelési eljárások | 245 |
| Töltögetés | 246 |
| Fejtés | 247 |
| Kénezés | 250 |
| A borok házasítása | 252 |
| Savcsökkentés (savtompítás) | 252 |
| A bor íz-, illet- és színhibáinak javítása | 254 |
| Derítés | 255 |
| Szűrés | 257 |
| Borbetegségek és borhibák | 258 |
| Borbetegségek | 258 |
| Borhibák | 261 |
| Hasznos tudnivalók | |
| A szőlő termékeinek felhasználása a háztartásban | 265 |
| Szőlőeltartás | 264 |
| Szőlőíz készítés | 268 |
| A must tartósítása | 268 |
| Töményített (sűrített) must készítése | 269 |
| Csemegeborok és ürmösborok házi készítése | 269 |
| Borecetkészítés | 270 |
| A szőlőtermő munkanaptára | 271 |
| Borvidékek, bortermőhelyek | 276 |
| 75 szőlőfajta jellemző tulajdonságai | 288 |
| Hasznos tudnivalók táblázatokban | 298 |
| Továbbképzésre ajánlható irodalom | 313 |
| Tárgymutató | 314 |