| Az időjárási tényezők szerepe a termesztésben (Dr. Bognár Károly) | |
| A hőmérséklet | 7 |
| A vegetációs idő hőmrésékleti szélsőségei | 9 |
| A nyugalmi időszak hőmérsékleti szélsőségei | 11 |
| A napfény | 15 |
| A csapadék | 16 |
| A hőmérséklet, a napfényellátottság együttes értékelése | 18 |
| A szőlőnövény leírása | |
| A földbeni részek | 20 |
| A föld feletti részek | 21 |
| A fás részek | 24 |
| A szőlőnövény biológiai szakaszai | 26 |
| A könnyezés | 26 |
| A rügyfakadás | 28 |
| A hajtásnövekedés | 28 |
| A virágzás | 29 |
| A bogyó zöldnövekedése | 29 |
| A termésérés | 30 |
| A hajtások beérése | 31 |
| A nyugalmi időszak | 31 |
| Ajánlott bor- és csemegeszőlő-fajták értékelése | |
| Fehérborszőlő-fajták | 34 |
| Bianca | 34 |
| Chardonnay | 35 |
| Cserszegi fűszeres | 35 |
| Ezerjó | 35 |
| Furmint | 36 |
| Hárslevelű | 37 |
| Izsáki (Izsáki sárfehér) | 37 |
| Karát | 38 |
| Királyleányka | 38 |
| Kövidinka | 39 |
| Kunleány | 40 |
| Leányka | 40 |
| Olasz rizling | 41 |
| Ottonel muskotály | 42 |
| Pozsonyi (Pozsonyi fehér) | 42 |
| Rajnai rizling | 43 |
| Rizlingszilváni | 43 |
| Szürkebarát | 44 |
| Zala gyöngye | 44 |
| Zengő | 45 |
| Vörösborszőlő-fajták | 45 |
| Cabernet | 45 |
| Kadarka | 46 |
| Kékfrankos | 46 |
| Merlot | 47 |
| Oportó | 47 |
| Zweigelt | 48 |
| Csemegeszőlő-fajták | 48 |
| Cardinal | 49 |
| Csaba gyöngye | 49 |
| Favorit | 50 |
| Irsai Olivér | 50 |
| Pannónia kincse | 51 |
| Saszla-félék (Chasselas-félék) | 51 |
| A szőlő szaporítása | |
| Az európai (hazai) vessző | 52 |
| Az alanyvesssző | 54 |
| Oltvány- (fás) készítés | 54 |
| Iskolázás | 56 |
| A szőlőiskola kezelés | 57 |
| Árutermelő szőlőiskola létesítésének tudnivalói | 58 |
| Egyéb szaporítási eljárások | 59 |
| Döntés | 59 |
| Bujtás | 59 |
| Zöldbujtás | 60 |
| Kosaras és cserepes bujtás | 61 |
| Zöldoltás | 61 |
| Szemzés | 63 |
| Gyökérnyakba oltás | 63 |
| A szőlő telepítése | |
| A telepítési cél meghatározása és tervkészítés | 67 |
| Tereprendezés, talajjavítás, mélyforgatás | 68 |
| Telepítés homokon és kötött talajon | 71 |
| Támrendszerek | 74 |
| Tőkeművelés- és metszésmódok | |
| A metszés elmélete | 78 |
| Metszésmódok | 80 |
| Művelésmódok | 86 |
| Alacsonyművelés | 86 |
| Középmagas művelés | 90 |
| Magasművelés | 93 |
| Egyesfüggöny-művelés | 94 |
| Kettősfüggöny- (GDC-)művelés | 94 |
| Sylvoz-művelés | 96 |
| Ernyőművelés | 98 |
| A biztonságos termelés és a művelésmód | 98 |
| A szőlő évi munkái | |
| Talajmunkák | 102 |
| Zöldmunkák | 105 |
| Különleges zöldmunkák | 107 |
| A szőlő öntözése | 108 |
| A szőlő talaja és a tápanyag-visszapótlás | |
| Talajféleségek | 110 |
| Homoktalajok | 110 |
| Az immunitás fogalma | 111 |
| Lösztalaj | 112 |
| Nyiroktalaj | 113 |
| Pannonhomok | 113 |
| A szőlő tápanyag-gazdálkodása | 113 |
| Makroelemek | 113 |
| Mikroelemek | 115 |
| A tápanyagszükséglet meghatározása | 116 |
| A tápanyag-visszapótlás anyagai | 117 |
| Szerves trágyák | 117 |
| Zöldtrágyák | 120 |
| Műtrágyák | 120 |
| A trágyázás technológiája | 122 |
| A készlettrágyázás | 123 |
| A fenntartó trágyázás | 123 |
| Lombtrágyázás | 125 |
| A folyékony műtrágyák | 126 |
| Elhanyagolt, öreg szőlő rendbe hozása | |
| A természetes elöregedés | 127 |
| A felerősítő trágyázás | 128 |
| A tőkehiányok pótlása | 128 |
| A tőkék megfiatalítása | 129 |
| A szőlő kivágás előtti letermelése | 132 |
| A szőlő növényvédelme | |
| Élettani betegségek | 134 |
| Szőlővírusok | 134 |
| Baktériumos golyvásodás | 135 |
| Gombás betegségek | 137 |
| Peronoszpóra | 137 |
| Lisztharmat | 139 |
| Szürkerothadás | 140 |
| Szőlőorbánc | 140 |
| Korai tőkeelhalás | 141 |
| Állati kártevők a szőlőben | 142 |
| Szőlőlevélatka | 142 |
| Szőlőmolyok | 143 |
| Szőlőilonca | 143 |
| Kendermagbogár | 144 |
| Szőlőgyökértetű (filoxéra) | 144 |
| Seregély | 145 |
| Vegyszeres gyomirtás | 145 |
| Növényvédő szerek a szőlőben | 146 |
| Gépek a szőlőkben | |
| A talajművelés gépei | 148 |
| A tápanyag-visszapótlás gépei | 153 |
| A növényvédelem gépei | 154 |
| Egyéb alkalmazható gépek | 160 |
| A csemegeszőlő-termesztés | |
| A csemegeszőlő-termesztés helyzete és fejlesztés lehetőségei | |
| A termőhely kiválasztása | 163 |
| Telepítés és ápolás | 164 |
| Fajtaválasztás | 165 |
| Szedés, szállítás | 166 |
| Tárolás | 167 |
| A jégverés kötekezményei | 168 |
| Borkészítés és -kezelés (Dr. Mercz Árpád) | |
| Az érő szőlőfürt a bortermelő szemével | 170 |
| A szüret | 171 |
| Előkészület a szüretre | 171 |
| Borgazdasági helyiségek, gépek, eszközök | 171 |
| Erjesztő-, tárolótartályok | 172 |
| Borkezelési anyagok | 174 |
| A szüret ideje | 175 |
| A korábbi szüret indokai | 176 |
| A szőlő érettségi állapotának meghatározása | 176 |
| A szőlő leszedése, begyűjtése | 177 |
| A termés feldolgozása borrá | 177 |
| Fehérborok készítése | 178 |
| Vörösborok készítése | 191 |
| Siller- és rozéborok készítése | 199 |
| A borok kezelése | 199 |
| Töltögetés | 199 |
| Fejtés | 201 |
| Kénezés | 205 |
| A borok korai tisztító kezelése | 209 |
| Derítés | 209 |
| Szűrés | 212 |
| Javító kezelések | 214 |
| Házasítás | 214 |
| Savtompítás | 216 |
| Szín- és ízjavítás | 218 |
| A bor rendellenes elváltozásai | 219 |
| A kistermelői borpalackozás | 223 |