kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Tűzött kötés |
| Oldalszám: | 558 oldal |
| Sorozatcím: | Mezőgazdasági Technikumok tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 28 cm x 20 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákat tartalmaz. |
| Bevezetés | 1 |
| Szőlőtermelésünk népgazdasági jelentősége | 1 |
| A szőlőművelés története | 5 |
| Leletek és írásos emlékek | 5 |
| A szőlőművelés kezdete hazánkban | 7 |
| A magyar szőlőművelés múltja a honfoglalástól a filoxéra-vészig | 7 |
| A filoxéra fellépése | 9 |
| Szőlőink felújítása a filoxéra-vész után | 10 |
| Szőlőink jelenlegi állapota | 11 |
| A szőlőművelés tájai, borvidékek | 12 |
| A szőlő leírása | |
| A szőlő növényrendszertani helye és a szőlőfélék csoportosítása | 21 |
| A szőlőtőke alaktani és szövettani leírása | 23 |
| A gyökér | 23 |
| A tőke föld feletti részei | 27 |
| A szőlő élete és környezete | |
| A szőlő évi ciklusos életműködése | 43 |
| A szőlő évi tenyészetének szakaszai | 44 |
| A tartaléktápanyagok mozgósítása | 44 |
| A növekedés | 44 |
| A tartaléktápanyagok képződése és felraktározódása | 46 |
| A nyugalmi idő | 48 |
| A szőlő évi tenyészetének jelenségei | 50 |
| A könnyezés | 50 |
| A fakadás | 51 |
| A virágzás | 53 |
| A termésképződés | 55 |
| Az érés és a túlérés | 57 |
| A lombhullás | 58 |
| A szőlő környezetének tényezői /Oekológia/ | 60 |
| Az éghajlat /klíma/ | 60 |
| Az éghajlati tényezők szerepe a szőlőtermelésben | 64 |
| A talaj | 67 |
| A megválasztható környezeti tényezők | 70 |
| A szőlő szaporítása | |
| A szaporítás célja és módjai | 74 |
| A termelés céljaira alkalmazott szaporítási módok /A szőlő ivartalan szaporítása/ | 75 |
| A dugványozás | 76 |
| A bujtás | 104 |
| A döntés vagy homlítás | 110 |
| A szőlő oltása | 113 |
| Telepítés | |
| Területrendezés | 148 |
| A terület felmérése, térképezése és beosztása | 148 |
| a terület felszínének elegyengetése, Talajjavítás | 149 |
| Partfalak építése | 151 |
| Utak és vízelvezetők építése | 153 |
| A víz lecsapolása és szabályozása | 157 |
| A homoktalajok szél elleni védelme | 159 |
| A telepítés előtti munkák | 162 |
| A telepítés előtti talajvizsgálatok és a telepítési terv | 162 |
| Forgatás | 164 |
| A tenyészterület és a tőkék elhelyezésének módja | 169 |
| A tőkék helyének a kijelölése | 171 |
| Az ültetés | 173 |
| Az ültetés ideje | 173 |
| Az ültetési anyag megválasztása | 173 |
| Az ültetési anyag előkészítése | 174 |
| A szőlőültetés módjai | 176 |
| A fiatal ültetvények kezelése termőrefordulásig | 181 |
| A szőlőben folytatott köztes termelés | 183 |
| A fiatal szőlőkben folytatott köztestermelés | 183 |
| A szőlő és gyümölcs együttes termelése | 184 |
| A telepítések pótlása és felújítása | 186 |
| A fiatal és idősebb szőlők pótlása | 187 |
| A szőlők felújítása | 189 |
| A szőlő támaszrendszere | |
| A termőszőlők támaszberendezése | 192 |
| Karós támasz | 192 |
| Huzalos támaszrendszer | 197 |
| Vesszőtermelő anyatelepek támaszberendezése | 201 |
| Karók alkalmazása | 201 |
| Póznák alkalmazása | 201 |
| Vízszintes huzalok alkalmazása | 203 |
| A szőlő művelésmódjai, metszése és zöldmunkái | |
| A szőlő művelésmódjai | 205 |
| A művelésmódok kialakulása | 205 |
| A művelésmódok kialakítását meghatározó tényezők | 209 |
| A művelésmódok ismertetése | 211 |
| Áttérés a nagyüzemi művelésmódokra | 235 |
| A harmatgyökerek eltávolítása | 236 |
| A szőlő metszése | 238 |
| A metszés célja | 238 |
| A metszés elsajátításához szükséges szakismeretek | 242 |
| A metszéskor meghagyandó rügyek számát és elhelyezkedését meghatározó tényezők | 247 |
| A metszés ideje | 248 |
| A metszés eszközei | 251 |
| A metszés végrehajtása | 252 |
| A metszésmódok ismertetése | 253 |
| A visszaugrás | 268 |
| A tőkék megfiatalítása | 270 |
| A metszést követő munkák | 272 |
| A szőlő zöldmunkái | 274 |
| A zöldmunkák jelentősége | 274 |
| A zöldmunkák ismertetése | 275 |
| A szőlő növényvédelme | |
| A szőlő növényvédelmének kialakulása és gazdasági jelentősége | 289 |
| A növényvédelem módjai | 290 |
| Megelőzés | 290 |
| Mechanikai védekezés | 291 |
| Védekezés vegyianyagokkal | 291 |
| A védekezőszerekkel kapcsolatos óvatossági rendszabályok | 301 |
| A szőlőbetegségek csoportosítása és ismertetése | 302 |
| Gombabetegségek | 302 |
| A szőlő rovarkártevői | 320 |
| A szőlő élettani betegségei | 331 |
| A szőlő időjárás okozta károsodása | 333 |
| A szőlő talajmunkái | |
| A talajmunkák célja | 338 |
| A talajmunkák eszközei | 339 |
| A talajmunkák időrendi sorrendje | 340 |
| Őszi talajmunkák | 340 |
| Tavaszi talajmunkák | 343 |
| Nyári talajmunkák | 346 |
| Küzdelem a talajerózió ellen | 347 |
| A szőlő trágyázása | |
| A trágyázás jelentősége | 350 |
| A szőlő trágyázásához szükséges tápanyagok | 351 |
| A szőlőben alkalmazott trágyák | 353 |
| Szerves trágyák | 353 |
| Műtrágyák | 360 |
| A szőlőben adagolandó trágyák mennyisége és minősége | 363 |
| A trágyázás ideje | 365 |
| A trágyázás módja | 367 |
| A szakaszos trágyázás | 369 |
| A trágyázás sikertelenségének okai | 370 |
| Talajjavítás | 371 |
| A termés szedése és feldolgozása | |
| A szőlő érése és a fürt összetétele | 374 |
| A szőlő érése | 375 |
| A fürt összetétele | 377 |
| A szüret és a termés feldolgozása | 378 |
| A szüret | 378 |
| A termés feldolgozása | 388 |
| A borászatban előforduló mikroorganizmusok | 403 |
| Az élesztők | 403 |
| A penészgombák | 404 |
| A baktériumok | 404 |
| A must erjedése és kezelése | 405 |
| Az erjedésről általában | 405 |
| A must kezelése az erjedés előtt, alatt és után | 407 |
| A bor kezelése | 411 |
| A bor fejlődése és érése | 411 |
| Az utóerjedés | 411 |
| A bor fejlődésének tetőpontja és hanyatlása | 413 |
| A bor kezeléséről általában | 413 |
| A pince | 414 |
| Borgazdasági tisztaság | 415 |
| A bor egyszerű kezelése | 416 |
| A bor iskolázó kezelése | 435 |
| A must és bor javítása | 436 |
| Savtompítás /savcsökkentés/ | 437 |
| Továbberjesztés, újraerjesztés | 439 |
| A bor alkoholtartalma, osztályozása és minősítése | 439 |
| A bor alkoholtartalma | 439 |
| A bor osztályozása és minősítése | 442 |
| Fontosabb borbetegségek és borhibák | 444 |
| A bor virágosodása | 445 |
| Az ecetesedés | 445 |
| Tejsavas erjedés | 446 |
| Barnatörés | 447 |
| Penészíz, dohosság | 447 |
| Fa- és zsákíz | 448 |
| A must és bor szállítása | 449 |
| Borgazdasági melléktermékek értékesítése | 451 |
| A csemegeszőlőtermelés különleges kérdései | |
| A csemegeszőlőtermelés kialakulása | 454 |
| A csemegeszőlőfajták jellemző tulajdonságai és környezeti igényei | 456 |
| A csemegeszőlőfajták jellemző tulajdonságai | 456 |
| A csemegeszőlőfajták környezeti igényei | 458 |
| A csemegeszőlő-üzem berendezése és az ültetvény agrotechnikája | 458 |
| Az üzem berendezése | 458 |
| Az ültetvény agrotechnikája | 459 |
| A csemegeszőlő szüretelése, osztályozása és csomagolása | 461 |
| A csemegeszőlő eltartása | 464 |
| Szőlőfajtaismeret | |
| Alanyfajták | 467 |
| Az alanyfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok | 468 |
| A fontosabb alanyfajták ismertetése | 470 |
| Borszőlőfajták | 480 |
| A borszőlőfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok | 480 |
| A borszőlőfajták ismertetése | 482 |
| Csemegeszőlőfajták | 509 |
| A csemegeszőlőfajták termelési értékét meghatározó tulajdonságok | 509 |
| A csemegeszőlőfajták ismertetése | 509 |
| Direkttermő szőlőfajták | 519 |
| A direkttermő szőlőfajták tulajdonságai és jelentősége | 519 |
| A nálunk elterjedt direkttermők | 521 |
| Fajtamegválasztás | 523 |
| A szőlő nemesítése | |
| A termelésben felhasznált szőlőfajták eredete | 529 |
| A szőlőnemesítés történetének áttekintése | 532 |
| Szőlőnemesítésünk célkitűzései | 533 |
| A szőlőnemesítés módszerei | 535 |
| A szőlő szelektálása | 536 |
| Generatív hibridizáció | 541 |
| Vegetatív hibridek előállítása | 546 |
| A hibridek további kezelése | 546 |
| A hibrid szőlőfürtök védelme és a hibridmagvak eltartása | 546 |
| A magvak elvetése és a magágy kezelése | 547 |
| A magoncok kezelése | 549 |
| A magoncok kiültetése | 550 |
| A magoncok termőrefordulási idejének megrövidítése | 550 |
| Ábrajegyzék | 552 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.