kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 432 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 25 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-9358-57-6 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal, színes fotókkal. |
| Előszó | 11 |
| A szőlő származása, a szőlőtermesztés elterjedése, története és jelentősége | 13 |
| A szőlőfajok származása | 13 |
| A szőlőtermesztés kezdetei és elterjedése a Földön | 15 |
| Krisztus előtt | 15 |
| Krisztus után | 17 |
| A magyar szőlő- és bortermelés rövid történeti kronológiája | 21 |
| A világ és Magyarország szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 29 |
| A világ szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 29 |
| Magyarország szőlő- és borgazdaságának jelenlegi helyzete | 40 |
| A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása az Európai Közösségben és Magyarországon | 51 |
| A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása az Európai Közösségben | 52 |
| A szőlő- és borgazdaság jogi szabályozása Magyarországon | 54 |
| A szőlő- és borkultúra társadalmi szerepe | 61 |
| A szőlő- és borkultúra társadalmi szerepe, jelentősége, a kulturált borfogyasztás jellemzői | 61 |
| A szőlő- és borkultúra társadalomba illeszkedésének jelenlegi helyzete | 64 |
| A szőlő | 71 |
| A szőlő rendszertana | 71 |
| A Vitis (szőlő) nemzetséghez tartozó fajok rendszertani besorolása | 71 |
| A Vitis vinifera fajták származás szerinti rendszerezése | 79 |
| A szőlő alaktana | 86 |
| Külső alaktan | 86 |
| Belső alaktan | |
| A szőlő életszakaszai és évi biológiai ciklusa | 120 |
| A szőlő életszakaszai | 120 |
| A szőlő évi biológiai ciklusa | 120 |
| Szőlőfajtáink | 151 |
| A termőfajták | 151 |
| Az alanyfajták | 196 |
| Fajtahasználat | 203 |
| Fajtamegválasztás | 206 |
| A szőlő szaporítása | 207 |
| A szaporítás módjai és általános szabályozása | 207 |
| A szaporító-alapanyagok termesztése | 208 |
| Alanyvessző-termesztés | 213 |
| Az alany- és termőfajták vesszőinek megszedése | 218 |
| A szaporítóvesszők feldolgozásának szabályozása | 220 |
| A szaporító-alapanyagok követelményei | 220 |
| A szaporító-alapanyagok feldolgozása | 222 |
| A szaporító-alapanyagok tárolása | 223 |
| Gyökeres dugványok készítése | 225 |
| A szőlőültetési anyagok követelményei | 230 |
| A gyökeres ültetési anyagok tárolása és szállítása | 232 |
| A gyökeres rövid és rügydugványok készítése | 232 |
| A szőlő oltása | 234 |
| Az oltványok iskolázása | 249 |
| Az oltványiskola művelése | 251 |
| Egyéb oltványkészítési eljárások | 252 |
| A helybenoltás | 253 |
| A bujtás | 266 |
| A döntés | 268 |
| A szőlőtermesztés ökológiai tényezői | 270 |
| Klimatikus tényezők | 271 |
| Fény | 271 |
| Hőmérséklet | 272 |
| Csapadék | 274 |
| A fény, a hő és a nedvesség együttes értékelése | 275 |
| A szél | 279 |
| A levegő szén-dioxid-tartalma | 280 |
| Az oxigén | 280 |
| A szőlőültetvények állományklímája | 280 |
| Fiziografikus tényezők | 282 |
| Edafikus tényezők | 284 |
| A talajok hatása a borok minőségére | 289 |
| Biotikus tényezők | 290 |
| A termőhelyek kataszteri osztályozása | 291 |
| Magyarország borvidékei | 294 |
| Szőlőtelepítés | 319 |
| A szőlőtelepítés sajátosságai | 319 |
| A szőlőtelepítés rendeleti szabályozása | 320 |
| A telepítés engedélyezése | 320 |
| A telepítés előtti melioráció | 321 |
| Az ültetvényszerkezet elemei | 322 |
| A forgók, utak, parcellák méretezése | 323 |
| A sorvezetés | 324 |
| A tenyészterület | 324 |
| A támrendszer | 325 |
| A tőkeművelésmód | 328 |
| Ültetés | 346 |
| Az ültetési anyag megválasztása | 346 |
| A szőlőültetvények jó indításának feltételei | 346 |
| Kitűzés | 347 |
| Az ültetés ideje | 347 |
| Az ültetés módja | 347 |
| A fiatal szőlők alakító metszése | 349 |
| A kialakítás közös jellemzői | 350 |
| A fej- és bakművelésű tőkék alakítása | 351 |
| A kordonművelésű tőkék alakítása | 352 |
| A függönyművelésű tőkék alakítása | 353 |
| Az ernyőművelésű tőkék alakítása | 353 |
| A szőlő termesztés-technológiája | 355 |
| A termesztéstechnológiai műveletek csoportosítása | 355 |
| A termesztéstechnológiát meghatározó tényezők | 356 |
| Metszés | 357 |
| A metszés célja | 357 |
| A metszés biológiai alapjai | 357 |
| A metszésmódok csoportosítása | 362 |
| A Magyarországon használt metszésmódok | 366 |
| A metszés technikájának néhány alapszabálya | 366 |
| A metszés ideje | 368 |
| A metszés eszközei | 368 |
| A metszést kiegészítő műveletek | 369 |
| Zöldmunkák | 369 |
| A zöldmunkák biológiai alapjai | 370 |
| A zöldmunkák csoportosítása | 370 |
| Zöldmunka nélküli szőlőtermesztés | 375 |
| A zöldmunkák eszközei, anyagai, gépei | 376 |
| Talajművelés | 376 |
| A hagyományos keskeny sorközű szőlők talajművelése | 377 |
| A széles sorközű, korszerű ültetvények talajművelése | 377 |
| A talajművelés és talajápolás csoportosítása | 377 |
| Tápanyagellátás | 383 |
| A szőlő tápanyagellátásának sajátosságai | 383 |
| A szőlő tápanyagigénye | 384 |
| A szőlő tápanyagfelvételének dinamikája | 392 |
| A szőlőültetvények tápanyag-utánpótlásának gyakorlata | 393 |
| A trágyázás eszközei és gépei | 403 |
| A hagyományos és korszerű trágyázási gyakorlat összehasonlítása | 404 |
| Öntözés | 405 |
| Az öntözés célja | 405 |
| A szőlő vízszükségletének meghatározása | 406 |
| Növényvédelem | 407 |
| A szőlő vírusos betegségei | 409 |
| A szőlő baktériumos betegségei | 409 |
| A szőlő gombás betegségei | 410 |
| A szőlő állati kártevői | 412 |
| A szőlő élettani betegségei, egyéb elváltozásai | 414 |
| A szőlő védelmének éves menete | 415 |
| Termésbetakarítás | 416 |
| Az étkezési szőlő betakarítása | 416 |
| A borszőlő betakarítása | 417 |
| A gépi termésbetakarítás | 418 |
| Az ültetvényállag fenntartása | 420 |
| A tőkehiányok kialakulásának okai | 420 |
| A tőkepótlás lehetőségei | 421 |
| Az ültetvény technikai, műszaki karbantartása | 421 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 423 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.