| I. kötet | |
| Bevezetés | 3 |
| A szőlő termesztésének áttekintése | 5 |
| A szőlőtermesztés története | 5 |
| A szőlőtermesztés népgazdasági jelentősége | 7 |
| Szőlőtermesztésünk helyzete | 8 |
| Szőlőtermesztésünk fejlesztésének irányai | 11 |
| Borvidékek, bortermő helyek | 12 |
| A szőlőtermelési rendszerek | 17 |
| A szőlőnövény és környezete | 20 |
| A szőlő származása | 20 |
| A szőlőnövény részei | 20 |
| A szőlő életműködése | 33 |
| Az éghajlat hatása a szőlőtermesztésre | 36 |
| A szőlő és a talaj | 40 |
| A szőlő szaporítása | 43 |
| A szaporítóanyag-termesztés jelentősége | 43 |
| A szőlőszaporítás módjai | 44 |
| Gyökeres európai és alanyvesszők előállítása | 50 |
| Gyökeres szőlőoltványok előállítása | 54 |
| Konténeres oltványok előállítása | 64 |
| A szaporítóanyag minőségének ellenőrzése | 66 |
| Tőkeművelési módok | 68 |
| A tőkeművelési módok fogalma, a tőkeformát kialakító tényezők | 68 |
| A tőkeművelési módok csoportosítása | 69 |
| A korszerű tőkeformák | 70 |
| Hagyományos tőkeformák | 78 |
| A szőlő telepítése | 85 |
| A telepítési program | 85 |
| A telepítési terv | 86 |
| Telepítési engedély | 87 |
| Az ültetvénytelepítések előkészítése | 89 |
| Az ültetés | 94 |
| A telepítés gondozása | 98 |
| A szőlő támberendezései | 100 |
| A támberendezés anyagai | 100 |
| Hazai támaszrendszerek | 105 |
| A támberendezések építése | 111 |
| A támberendezés karbantartása és felújítása | 115 |
| II. kötet | |
| Bevezetés | 3 |
| A szőlő metszése | 5 |
| A metszés biológiai alapjai | 5 |
| A metszésmódok | 10 |
| Felkészülés a metszésra | 15 |
| Az alakító metszés főbb irányelvei | 21 |
| A korszerű tőkeformák alakító metszése | 24 |
| A hagyományos tőkeformák alakító metszése | 29 |
| A termő szőlők metszése | 34 |
| A metszés nélküli szőlő | 37 |
| A metszés utáni munkák | 38 |
| A szőlő zöldmunkái | 41 |
| A műveletek szerepe, jelentősége | 41 |
| A zöldmunkák csoportosítása | 43 |
| Talajmunkák a szőlőben | 58 |
| A szőlő talajművelésének célja | 58 |
| A talajművelési eljárások csoportosítása | 58 |
| Nagyüzemi talajművelési eljárások | 59 |
| Talajmunkák a hagyományos szőlőben | 69 |
| A talajművelési eljárások várható alakulása a szőlőben | 73 |
| Tápanyag-gazdálkodás a szőlőben | 75 |
| A tápanyag-gazdálkodás kialakulása, helyzete | 75 |
| A tápanyag-gazdálkodás anyagai | 76 |
| A tápanyag-gazdálkodás rendszere | 79 |
| A szőlő védelme | 92 |
| A szőlő védelmének módjai | 92 |
| A kémiai szőlővédelem | 93 |
| A szőlő károsítói | 101 |
| A gombás betegségek | 101 |
| A vírusos betegségek | 108 |
| III. kötet | |
| Bevezetés | 3 |
| Az ültetvények korszerűsítése | 5 |
| A korszerűsítendő ültetvények | 5 |
| A korszerűsítés előkészítése | 6 |
| A korszerűsítés műveletei | 7 |
| A szőlő öntözése | 11 |
| Az öntözés hatásai és alkalmazása | 11 |
| Az öntözés technikája | 13 |
| Tőkepótlási eljárások | 18 |
| A fiatal szőlők pótlási módjai | 18 |
| A termőszőlők pótlási módjai | 19 |
| A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra) | 26 |
| A szőlőfajták termesztési értékelése | 28 |
| A fajták csoportosítása | 28 |
| Az üzemi fajták megválasztása | 29 |
| A telepíthető fajták | 30 |
| Alanyfajták | 30 |
| Borszőlőfajták | 32 |
| Csemegeszőlő-fajták | 37 |
| Direkt termők | 37 |
| Rezisztens hibridek | 39 |
| A szőlő betakarítása | 40 |
| Szüreti előkészületek | 40 |
| A borszőlők kézi szüretelése | 42 |
| A csemegeszőlő szüretelése | 47 |
| A szőlő gépi betakarítása | 48 |
| A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése | 50 |
| A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése | 51 |
| A szőlő szállítása | 54 |
| Termésfeldolgozás | 58 |
| A feldolgozó üzemek mérete | 58 |
| Előkészületi munkák | 58 |
| A borszőlő-feldolgozás műveletei | 59 |
| A must összetétele | 64 |
| A must cukortartalmának meghatározása | 65 |
| A cefre és a must kénezése | 66 |
| A sajtolás | 67 |
| A must további kezelése | 69 |
| A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai | 71 |
| A csemegeszőlő áruvá készítése | 75 |
| Bortároló helyek, bortároló edények | 79 |
| Bortárolók | 79 |
| Bortartályok | 81 |
| A borászati üzemek részei | 86 |
| A borkészítés alapjai | 88 |
| Az erjedés mikroorganizmusai | 88 |
| Erjesztési módok | 88 |
| Erjedés közbeni változások | 92 |
| Erjedés közbeni hibák | 93 |
| Tokaji borok készítése | 94 |
| Likőrborok készítése | 96 |
| A melléktermékek hasznosítása | 96 |
| Alapvető borkezelési eljárások | 98 |
| A bor fejlődése | 106 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 106 |
| Érzékszervi borbírálat | 108 |
| A bor fogyasztása | 110 |