kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 290 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészeti szakközépiskolák tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 20 cm x 14 cm |
| ISBN: | 963-230-968-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrált. |
| Szőlőfajta-ismeret (Ampelográfia) | |
| A szőlőfajta-ismeret jelentősége és tárgyköre | 3 |
| A szőlőfajták csoportosítása | 4 |
| A szőlőfajták leírása és jellemzése | 5 |
| Külső bélyegek | 6 |
| A szőlőfajták uvológiai értékelése | 12 |
| A szőlőfajták termesztési értékét meghatározó tulajdonságok | 13 |
| A termesztett szőlőüfajták részletes leírása | 17 |
| Alanyfajták | 17 |
| Fehér minőségi borszőlőfajták | 24 |
| Fehér tomegborszőlő-fajták | 47 |
| Vörös borszőlőfajták | 59 |
| Csemegeszőlő-fajták | 65 |
| Új és kevésbé ismert szőlőfajták | 83 |
| Direkttermő szőlőfajták | 89 |
| A szőlő nemesítése | |
| A szelekció | 103 |
| A generatív keresztezés | 105 |
| A magyar szőlőnemesítés eredményei | 108 |
| Szőlő növényvédelme | |
| A szőlő növényvédelmének jelentősége | 111 |
| Gombás betegségek | 112 |
| Szőlőperonoszpóra vagy szőlőragya | 112 |
| Szőlőlisztharmat | 119 |
| Szőlőorbánc | 123 |
| Szürkerothadás vagy szürkepenészes rothadás | 125 |
| A szőlő fakórothadása | 129 |
| Baktériumos betegségek | 132 |
| Baktériumos golyvásodás vagy gyökérgolyva | 132 |
| Vírusos megbetegedések | 134 |
| A szőlő állati kártevői | 138 |
| Filoxéria vagy szőlőgyökértetű | 138 |
| Szőlőmolyok | 142 |
| Szőlőilonca | 145 |
| Cserebogárfélék | 146 |
| Kendermagbogár | 148 |
| Egyéb kártevők | 148 |
| Virágzati és alaki rendellenességek | 154 |
| Az időjárás okozta károk | 154 |
| Szőlő trágyázása | |
| A szőlőültetvény tápanyagszükségletének meghatározása | 165 |
| A tápanyagszükséglet pontos meghatározásának jelentősége | 165 |
| A tápanyagszükséglet meghatározásának laboratóriumi módszerei | 166 |
| A túl nagy adag és a tápanyaghiányv tünetei | 167 |
| A tápanyagok mennyisége és aránya | 167 |
| A szőlő trágyái | 167 |
| Szerves trágyák | 169 |
| Műtrágyák | 171 |
| Trágyázási módok | 174 |
| A termőszőlő trágyázása | 174 |
| A trágyázás lebonyolítása | 175 |
| A talaj javítása | 176 |
| A szőlő talajmunkái és öntözése | |
| A talajmunkák célja és jelentősége | 179 |
| A talajmunkák csoportosítása | 179 |
| A rendszeres, évi talajmunkák | 180 |
| A talaj időszakos mélyművelése | 183 |
| A talajápolás, az erózió és a defláció elleni küzdelem | 184 |
| Vegyszeres gyomirtás | 186 |
| A szőlő öntözése | 186 |
| A gyökereztető és oltványiskola öntözése | 190 |
| A szüret. A termés feldolgozása | |
| A szőlőfürt érettségének meghatározása | 193 |
| Az érett szőlőfürt kémiai összetétele | 194 |
| A szüret előkészítése | 197 |
| A borszőlő szedése | 200 |
| Az étkezési és csemegeszőlő szedési és manipulációs munkái | 204 |
| A borszőlő feldolgozása | 209 |
| A szőlőfeldolgozó üzem | 209 |
| A fehér borok készítése | 209 |
| A vörös borok készítése | 224 |
| A tokaji borkülönlegességek készítése | 225 |
| A must erjedése és kezelése | |
| A must cukor- és savtartalmának a megállapítása | 233 |
| Az erjedés | 239 |
| A must mikroorganizmusai | 239 |
| A must erjedése | 241 |
| Az erjedés szakszerű vezetése | 246 |
| A különleges erjesztési módok | 248 |
| A bor alkoholtartalmának meghatározása | 249 |
| A bor kezelése | |
| Borkezelő és bortároló helyiségek | 255 |
| A bortároló edények és tartályok | 256 |
| A bor fejlődése és kezelése | 261 |
| A bor egyszerű kezelése | 261 |
| Iskolázó pinceműveletek | 267 |
| Javító pinceműveletek | 270 |
| A tokajhegyaljai borkülönlegességek kezelése és a hegyaljai pincék | 271 |
| Fontosabb borbetegségek és borhibák | 271 |
| Egyéb borgazdasági ismeretek | |
| A must és a bor szállítása | 277 |
| A szőlő- és borgazdasági melléktermékek korszerű hasznosítása | 279 |
| A törköly hasznosítása | 279 |
| A seprő feldolgozása | 280 |
| A borkősav készítése | 281 |
| A borok osztályozása, minősítése | 282 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.