kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 114 oldal |
| Sorozatcím: | Kertészeti szakközépiskolák tankönyve |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-231-232-5 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi szám: K-142. |
| Bevezetés | 3 |
| Az ültetvények korszerűsítése | 5 |
| A korszerűsítendő ültetvények | 5 |
| A korszerűsítés előkészítése | 6 |
| A korszerűsítés műveletei | 7 |
| A támberendezés lebontása, átépítése | 7 |
| A tőkék kivágása | 8 |
| Tápanyagfelöltés és altalajlazítás | 8 |
| A megmaradt tőkék alakítása | 8 |
| A szőlő öntözése | 11 |
| Az öntözés hatásai és alkalmazása | 11 |
| Az öntözés technikája | 13 |
| Az esőszerű öntözés | 13 |
| A barázdás öntözés | 13 |
| A tároló öntézés | 14 |
| A csepegtető öntözés | 14 |
| Tőkepótlási eljárások | 18 |
| A fiatal szőlők pótlási módjai | 18 |
| Oltványszőlők | 18 |
| Immunis talajú szőlők | 19 |
| Tőkepótlások konténeres szaporítóanyaggal | 19 |
| A termőszőlők pótlási módjai | 19 |
| Zöldoltás | 19 |
| A szőlő szemzése | 22 |
| A bujtás | 23 |
| A döntés | 24 |
| A tőkepótlások korszerűsítése (szakköri feldolgozásra) | 26 |
| A szőlőfajták termesztési értékelése | 28 |
| A fajták csoportosítása | 28 |
| Az üzemi fajták megválasztása | 29 |
| A háztáji, házikerti fajták megválasztása | 30 |
| A telepíthető fajták | 30 |
| Alanyfajták | 30 |
| Hazánkban használatos alanyfajták | 31 |
| Borszőlőfajták | 32 |
| Csemegeszőlő-fajták | 37 |
| Direkt termők | 37 |
| Rezisztens hibridek | 39 |
| A szőlő betakarítása | 40 |
| Szüreti előkészületek | 40 |
| A szüreti terv | 40 |
| A szüret ideje | 41 |
| A borszőlők kézi szüretelése | 42 |
| Szüreti eszközök | 42 |
| A szüret végrehajtása, szervezése | 42 |
| A csemegeszőlő szüretelése | 47 |
| A szőlő gépi betakarítása | 48 |
| A gépi szüret történetének áttekintése | 48 |
| A CHISHOLM-RYDER típusú gépek rövid ismertetése | 50 |
| A szüretelőgépek üzemeltetésének néhány kérdése | 51 |
| Az ültetvények alkalmassága | 51 |
| A terület alkalmassága | 52 |
| A fajta, az érési idő, a szüreti idő | 52 |
| A veszteségek | 52 |
| A szőlő szállítása | 54 |
| A szőlőszállítás jellemzői | 54 |
| Termésfeldolgozás | 58 |
| A feldolgozó üzemek mérete | 58 |
| Előkészületi munkák | 58 |
| A borszőlő-feldolgozás műveletei | 59 |
| Mérlegelés, mintavétel | 60 |
| Ürítés és kénezés | 60 |
| A szőlő feltárása | 62 |
| A must elválasztása | 62 |
| A must összetétele | 64 |
| A must cukortartalmának meghatározása | 65 |
| A cefre és a must kénezése | 66 |
| A sajtolás | 67 |
| A szakaszos sajtolás | 68 |
| Sajtolás folyamatos üzemű sajtókkal | 68 |
| A must további kezelése | 69 |
| A must tisztítása | 69 |
| A must tárolása, szállítása | 71 |
| A vörösborszőlő-feldolgozás sajátosságai | 71 |
| A melegítéses vörösbor-készítés alapjai | 74 |
| A csemegeszőlő áruvá készítése | 75 |
| Bortároló helyek, bortároló edények | 79 |
| Bortárolók | 79 |
| A jó pince követelményei | 80 |
| A pincék felszerelése | 81 |
| A pince rendje | 81 |
| Bortartályok | 81 |
| Fahordók | 82 |
| Vasbeton tartályok | 83 |
| Műanyag tartályok | 84 |
| Fémtartályok | 84 |
| A borászati üzemek részei | 86 |
| A borkészítés alapjai | 88 |
| Az erjedés mikroorganizmusai | 88 |
| Erjesztési módok | 88 |
| A must természetes erejesztése | 89 |
| Az irányított erjesztés | 90 |
| Erjedés közbeni változások | 92 |
| Erjedés közbeni hibák | 93 |
| Tokaji borok készítése | 94 |
| Aszúborok | 94 |
| Szamorodni borok | 95 |
| Likőrborok készítése | 96 |
| A melléktermékek hasznosítása | 96 |
| A szőlőtörköly | 97 |
| A seprő | 97 |
| Alapvető borkezelési eljárások | 98 |
| Feltöltés vagy töltögetés | 98 |
| Kénezés | 99 |
| Fejtések | 102 |
| A bor összetétele | 104 |
| A bor fejlődése | 106 |
| Az alkoholtartalom meghatározás | 106 |
| Érzékszervi borbírálat | 108 |
| A bor fogyasztása | 110 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.