kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Könyvkötői papírkötés |
| Oldalszám: | 383 oldal |
| Sorozatcím: | A mezőgazdasági szakmunkásképzés tankönyvei |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| Növénytan és növényélettan | |
| A növény | 3 |
| A növény mint élőlény | 3 |
| A növényi sejt | 3 |
| A növényi szövetek | 5 |
| A szőlőtest alakulása | 6 |
| A növények szaporodása és szaporítása | 14 |
| A növényi szervezet anyagcseréje | |
| A szőlő életfeltételei | 15 |
| A táplálkozás alapanyagai | 16 |
| A tápanyagok felvétele gyökérrel | 17 |
| A tápanyagok felvétele levéllel | 18 |
| A tápanyagok szállítása | 18 |
| A tápanyagok átalakítása, asszimiláció | 21 |
| A szőlő életműködése | 23 |
| A szőlő tenyészetének szakaszai | 23 |
| A szőlő évi tenyészetének jelenségei | 25 |
| A szőlő környezeti tényezői | 28 |
| A kertészeti termesztés alapjai | |
| Az időjárás és a növénytermesztés kapcsolata | 30 |
| Az éghajlat tényezői | 31 |
| Meteorológiai műszerek és kezelésük | 35 |
| A talaj | 37 |
| A talaj fogalma | 37 |
| A talaj élőlényei | 38 |
| A talaj alkotórészei | 40 |
| A talaj fontosabb tulajdonságai | 41 |
| A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása | 46 |
| A talaptípusok kialakulása | 50 |
| Talajjavítás | 55 |
| Az öntözéses termesztés talajtani alapjai | 57 |
| A szőlő- és gyümölcstermesztés különleges talajtani vonatkozásai | 59 |
| Talajművelés és talajvédelem | 61 |
| Talajművelés | 61 |
| Talajvédelem | 69 |
| Trágyázás | 72 |
| A trágyázás általános elvei | 72 |
| A trágyák felosztása | 73 |
| A szerves trágyák készítése és felhasználása | 75 |
| Műtrágyázás | 77 |
| A gyümölcsös és szőlő trágyázási módszerei | 78 |
| Növényvédelem | |
| A növényvédelem jelentősége és módjai | 81 |
| A növényvédelem jelentősége | 81 |
| A növényvédelem módjai | 82 |
| Növényvédőszerek | 84 |
| Gombaölő szerek | 84 |
| Rovarölő szerek | 87 |
| Gyomirtó szerek | 90 |
| Óvatossági rendszabályok | 91 |
| A permetlevek keverhetősége | 92 |
| A szőlő károsítói | 93 |
| A környezet által okozott károsodások | 93 |
| Növényi károkozók | 96 |
| Állati kártevők | 105 |
| A védekezések technikája | 113 |
| Szőlőműveléstan | |
| Bevezetés | 116 |
| A szőlőművelés tájai és borvidékeink | 117 |
| A szőlő szaporítása | 119 |
| A szaporítás célja és módjai | 119 |
| Dugványozás | 119 |
| Oltás | 132 |
| Bujtás | 133 |
| Döntés | 149 |
| A szőlő telepítése | 150 |
| A terület kiválasztása | 150 |
| Talajvizsgálatok | 151 |
| A szőlőfajta kiválasztása | 151 |
| Telepítési tervkészítés | 153 |
| Területrendezés | 154 |
| Táblásítás | 155 |
| Tenyészterület | 156 |
| Kitűzés | 157 |
| Az ültetés ideje | 157 |
| A szaporítóanyag előkészítése | 157 |
| Az ültetés általános tudnivalói | 159 |
| Támaszrendszerek | 162 |
| A termőszőlő támaszrendszerei | 163 |
| Az anyatelep támaszrendszerei | 167 |
| Művelési módok | 168 |
| A művelési mód kialakítását meghatározó tényezők | 109 |
| A tőkekialakítás általános szabályai | 170 |
| A tőke kialakítása művelési módok szerint | 171 |
| Metszés | 181 |
| A rügyek elnevezése és tulajdonságaik | 182 |
| A csapok elnevezése és szerepe | 183 |
| A tőkék megterhelése | 185 |
| A metszés végrehajtása | 185 |
| Metszési módok | 186 |
| A metszés befejező munkái | 192 |
| Zöldmunkák | 193 |
| Hajtásválogatás | 193 |
| Kötözés | 194 |
| A termőhajtások bekurtítása | 195 |
| Csonkázás | 195 |
| Hónaljazás | 196 |
| Az alanytelep évi munkái | 197 |
| Fajtaismeret | 199 |
| Alanyfajták | 199 |
| Borszőlőfajták | 201 |
| Csemegeszőlőfajták | 210 |
| Direkttermő szőlőfajták | 212 |
| Borászat | |
| Szüret | 215 |
| A szőlőfürt összetétele | 215 |
| A szőlő érése | 215 |
| Szüreti előkészületek | 216 |
| A hordók előkészítése a szüretre | 216 |
| A szüret idejének megállapítása | 217 |
| Szüreti terv | 218 |
| A szőlő szedése és behordása | 218 |
| A must cukortartalmának meghatározása | 219 |
| A termés feldolgozása | 221 |
| A szőlő zúzása és sajtolása | 221 |
| A fehérborok készítése | 222 |
| A tokaji borok készítése | 225 |
| A vörösborok készítése | 226 |
| A sillerborok készítése | 226 |
| A bor kezelése | 227 |
| Töltögetés | 227 |
| Fejtés | 229 |
| Kénezés | 232 |
| Házasítás | 234 |
| Savtompítás | 235 |
| Az íz és illathiba javítása | 236 |
| Színtelenítés | 236 |
| Színjavítás | 236 |
| Derítés | 237 |
| Szűrés | 239 |
| A borok minősítése és osztályozása | 239 |
| Borbírálat | 240 |
| Az alkoholtartalom meghatározása | 242 |
| Borbetegségek és borhibák | 243 |
| Borbetegségek | 243 |
| A borvirág | 243 |
| Ecetesedés | 243 |
| Tejsavas-mannitos erjedés | 244 |
| Barnatörés | 244 |
| Nyúlósodás | 245 |
| Egéríz | 245 |
| Záptojásszag | 245 |
| Borhibák | 245 |
| Penészíz és dohosság | 246 |
| Egyéb borhibák | 246 |
| A szőpő melléktermékei | 247 |
| Gyümölcstermesztési alapismeretek | |
| A gyümölcstermesztés jelentősége és fejlődése | 249 |
| A gyümölcstermő növények részei | 250 |
| A gyümölcstermő növények szaporítása | 250 |
| A gyümölcsfa alanyok | 251 |
| A gyümölcsfa nevelése a faiskolában | 252 |
| A gyümölcsös létesítése | 253 |
| Telepítés | 253 |
| A korona kialakítása | 255 |
| Termőfák gondozása | 257 |
| Talajművelés | 258 |
| Trágyázás | 258 |
| Gyümölcstermesztés | 259 |
| Az alma termesztése | 259 |
| A körte termesztése | 262 |
| A cseresznye és a meggy termesztése | 263 |
| A szilva termesztése | 264 |
| A kajszi termesztése | 265 |
| Az őszibarack termesztése | 266 |
| A mandula termesztése | 267 |
| A dió termesztése | 267 |
| A bogyósgyümölcsűek termesztése | 268 |
| A szamóca termesztése | 268 |
| Szőlőművelési és borászati eszközök, gépek és épületek | |
| Fizikai alapismeretek | 269 |
| A legegyszerűbb mérések | 269 |
| A mozgásról általában | 270 |
| A szilárd testek tulajdonságai | 272 |
| A folyadékok tulajdonságai | 276 |
| Hőtan | 278 |
| Eszközök és gépek | 280 |
| Kertészeti eszközök | 280 |
| A területmérés és a szögkitűzés eszközei | 286 |
| Építőanyagok | 287 |
| Szerkezeti anyagok | 290 |
| Gépelemek | 292 |
| Elektrotechnikai ismeretek | 296 |
| Mágneses alapjelenségek | 206 |
| Elektromos alapjelenségek | 297 |
| Az elektromos áram felhasználása | 298 |
| Elektromágneses indukció | 300 |
| A villamosítás lehetősége a szőlőgazdaságban | 302 |
| Hőerőgépek | 302 |
| A hőerőgépek osztályozása | 302 |
| Közlőművek vagy erőátviteli szerkezetek | 306 |
| Kenési rendszerek | 306 |
| Gyújtás | 307 |
| Tüzelőanyagok | 307 |
| Kenőanyagok | 308 |
| Kenőszerkezetek | 309 |
| Diesel-motorok | 309 |
| A motorok indítása | 310 |
| Járószerkezetek | 311 |
| Traktorok | 312 |
| Szőlőművelő csörlő és munkagépei | 316 |
| Kertészeti gépesítés | 318 |
| A növényvédelem gépei | 319 |
| Az öntözés gépei | 327 |
| A talajművelés gépei | 329 |
| A gyümölcsszedés eszközei és gépei | 338 |
| Szőlőoltvány és csemetekiszedő gép | 341 |
| Szőlőszüreti eszközök, gépek | 341 |
| Borászati eszközök, gépek | 349 |
| Épületek | 356 |
| Üzemi ismeretek | |
| Az állami gazdaságok szervezete | 359 |
| A gazdaságok gazdálkodási rendszere | 361 |
| Pénzgazdálkodás | 361 |
| Anyaggazdálkodás | 362 |
| A társadalmi tulajdon védelme | 363 |
| Bizonylati elv | 363 |
| Bérrendszer, bérelszámolás | 368 |
| A szállítások rendszere | 373 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.