1.034.965

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Magyar Kórus 1945. szeptember

Hangjegyes egyházzenei folyóirat az Országos Magyar Cecilia Egyesület hivatalos lapja/61. szám, XV. év, első füzet

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Magyar Kórus
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 18 oldal
Sorozatcím: Magyar Kórus
Kötetszám: 61
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 18 cm
ISBN:
Megjegyzés: Szikra r. t. nyomása, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Babilon vizeinél

A második világháború szörnyű orkánja végigsöpört az egész országon. Nyomában halál, rom és tömérdek pusztulás a lelkekben is. A károkat még csak szórványosan ismerjük, mert sok... Tovább

Előszó

Babilon vizeinél

A második világháború szörnyű orkánja végigsöpört az egész országon. Nyomában halál, rom és tömérdek pusztulás a lelkekben is. A károkat még csak szórványosan ismerjük, mert sok helyről még nincs semmi értesülésünk. A megmenekült személyek és vagyontárgyak is sok megpróbáltatáson és további pusztuláson mentek keresztül. Az énekes és művésztársadalom számottevő részét szörnyű kenyérgondok is gyötrik. Bár a fegyverek aratása már rég elvonult fejünk fölött sok helyen még mindig úgy látjuk, hogy silent musae.
Babilon vizeinél ültünk és keseregtünk - énekelte az őshéber zsoltáros. Közülünk is vannak még mindig, akik csak ülnek és keseregnek a romok fölött. Pedig ez meddő fájdalom. Vegyük számba a holtakat és gyászoljuk meg őket. De lássunk azonnal munkához is: takarítsuk el - ha még lennének - a romokat. Az okozott károkat, illetve hibákat javítsuk, vagy javíttassuk meg sürgősen. Ne engedjük a magyar szentzenét ismét a régi posványokba. Az elmúlt negyedszázad alatt a népi és haladó zene irányában mértföldekkel előztük meg a magyar közállapotokat. Az elért eredmények Európa-szerte elismerést vívtak ki. Ezt tartanunk kell és tovább építenünk.
Pannonhalmáról, Pécsről, Vácról és más helyekről is máris szépen bíztató híreket kaptunk. A sokat szenvedett fővárosban is nagyon fölemelő és lelkesítő az a munka - híreink között részletes tudósítást adunk róla - amit elsőnek a terézvárosi templom művelt az újjáépítés terén. Az ő lelkes és kötelességtudó tevékenységük magával ragadta azokat az énekeseket és művészeket is, akiknek a templomában még nem lehetett hozzákezdeni a liturgikus istentiszteletekhez. Hireink azt is mutatják, hogy nehézségek még sok helyen vannak. De nem voltak-e nagyobbak azok a nehézségek, melyek a multévi mindennapos bombázások miatt állottak elő? És mégis hány gyönge női lélek buzogott még azokban a vészes hónapokban is az Űr házának dicsőségéért és oltárának ékességéért! Az ének kedélyerősítő hatását már sokezer éve ismeri az emberiség. Tyrtaios harci dalaitól a mai indulókig zenével lelkesítik a katonaságot. Ha a pusztító öldöklés érdekében le tudjuk küzdeni a fáradtságot, akkor az élet - még hozzá az örök élet - himnuszai sokkal erőteljesebb lelket fognak bennünk éleszteni. Ma, a gyász, a veszteségek és pusztulás közepette az éneknek, és legkivált a szenténeknek, a legfontosabb hivatása van: fölemelni, talpraállítani a csüggeteg lelkeket.
Mi, akik hiszünk a lélekben, tudjuk, hogy ez is újjáépítés. Vissza

Tartalom

Babilon vizeinél (-hf-) 1109
Főpapi veszteségeink 1110
Lehetséges volna? (Szőnyi Erzsébet) ... 1111
Harmat Artúr hatvanéves (Huber Frigyes) 1112
Főpásztori rendeletek (Esztergom) 1113
A templomi énekrend gyakorlati értéke (Kokas Kálmán) 1114
Mit csináljunk most orgonáinkkal? (Geyer József) 1115
Éjféli orgona-fantázia (Íródeák) 1117
Kiáltó kép a művésznyomorról 1119
OMCE. Hírek, beszámolók, összejövetelek, közgyűlés 1119
A Szent Jobb-körmenet tanulságai 1122
Hírek 1124
Üzenetek - Kérelem - ??? 1128
KÓTAMELLÉKLET:
6121 Bárdos Lajos: Hozsannaszó TTBB
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Magyar Kórus 1945. szeptember Magyar Kórus 1945. szeptember Magyar Kórus 1945. szeptember Magyar Kórus 1945. szeptember Magyar Kórus 1945. szeptember Magyar Kórus 1945. szeptember

Könyvtári könyv volt. A borító és néhány lap kissé foltos.

Állapot: Közepes
1.840 Ft
1.470 ,-Ft 20
7 pont kapható
Kosárba
konyv