1.031.337

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Pincétől az asztalig

Magyar borokról, ételekről, kóstolásról

Szerző
Fotózta

Kiadó: Alinea Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 126 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN: 963-008-835-5
Megjegyzés: Színes fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Felfedezésre hívjuk a kedves Olvasót, a magyar borvidékek, boraik s a hozzájuk illő étkek megismerésére, értő élvezetére. A bortermelésnek és fogyasztásnak - csakúgy, mint az ízletes konyhának, hétköznapi és ünnepi lakomáknak - évszázados hagyományai vannak hazánkban. A jó bor élvezete szerencsére ma már nemcsak a kiváltságosok privilégiuma. Érdemes hát kicsit közelebbről megismerni ezt a világot, a bornak azt a barátságos arcát, ami miatt évezredek óta annyi a hódolója.
Könyvünk először betekintést ad a borkóstolás, borértékelés egyszerű, mindenki által elsajátítható fogásaiba, bevezet a színek, illatok, zamatok felfedezésének világába. Ezt követően végigjárjuk a hazai borvidékeket, s - a bőség zavarával küszködve - ajánlunk a borvidékekre jellemző szép borokat s hozzájuk illő ételeket. A receptek válogatásánál a további cél az volt, hogy a konyhaművészettel most ismerkedők is sikert arathassanak. Természetesen a bor mellől nem hiányozhat a sajt sem. Az olvasó a bor és a sajt... Tovább

Fülszöveg

Felfedezésre hívjuk a kedves Olvasót, a magyar borvidékek, boraik s a hozzájuk illő étkek megismerésére, értő élvezetére. A bortermelésnek és fogyasztásnak - csakúgy, mint az ízletes konyhának, hétköznapi és ünnepi lakomáknak - évszázados hagyományai vannak hazánkban. A jó bor élvezete szerencsére ma már nemcsak a kiváltságosok privilégiuma. Érdemes hát kicsit közelebbről megismerni ezt a világot, a bornak azt a barátságos arcát, ami miatt évezredek óta annyi a hódolója.
Könyvünk először betekintést ad a borkóstolás, borértékelés egyszerű, mindenki által elsajátítható fogásaiba, bevezet a színek, illatok, zamatok felfedezésének világába. Ezt követően végigjárjuk a hazai borvidékeket, s - a bőség zavarával küszködve - ajánlunk a borvidékekre jellemző szép borokat s hozzájuk illő ételeket. A receptek válogatásánál a további cél az volt, hogy a konyhaművészettel most ismerkedők is sikert arathassanak. Természetesen a bor mellől nem hiányozhat a sajt sem. Az olvasó a bor és a sajt párosításában is kap útmutatót, de ha megvan benne a vállalkozókedv, akkor iránymutatásunk alapján akár saját sajtot is készíthet.
Reményeink szerint a könyv hasznos társként szolgál a borok felfedezésére családi, baráti vacsorák mellett vagy akár egy karosszékben egy pohár borral az önállóan útnak indulóknak. Vissza

Tartalom

A borok értékelése: a kóstolás 10
A kóstolás körülményei 11
Mire van szükségünk? 13
A borok érzékszervi vizsgálatának folyamata 15
A bor külsejének vizsgálata 16
A bor szaglás útján történő vizsgálata 17
A bor vizsgálata ízleléssel 17
Borok egyensúlya 19
A borkóstolás szókincse 20
A bor színmegjelölésére használt kifejezések 20
A bor aromatípusai 21
A bor ízlelése során használt kifejezések 22
A borok összefoglaló értékelésére használt kifejezések 22
Néhány alapfogalom 23
Bortípusok 25
Az oxidatív borkészítési eljárás 26
Reduktív (levegőtől elzárt) érlelési mód 26
Friss fogyasztású és könnyű fehérborok 27
Rozék és könnyű vörösborok 27
Testes vörösborok 29
Testes, hosszan eltartható fehérborok 30
Édes vagy desszertborok 31
Szőlőfajták 33
Fehér szőlők borai 33
Kék szőlők borai 35
Borok és ételek 37
Mit együnk a jó bor előtt? 39
Borvidékek és boraik 41
Ászár-Neszmélyi borvidék 43
Badacsonyi borvidék 45
Balatonfüred-Csopaki borvidék 47
Balaton-felvidéki borvidék 51
Balatonmelléke borvidék 55
Bükkaljai borvidék 56
Csongrádi borvidék 58
Dél-Balatoni borvidék 58
Egri borvidék 61
Etyek-Budai borvidék 67
Hajós-Bajai borvidék 70
Kiskunsági borvidék 73
Mátraaljai borvidék 75
Mecsekaljai borvidék 79
Móri borvidék 81
Pannonhalma-Sokoróaljai borvidék 85
Somlói borvidék 85
Soproni borvidék 89
Szekszárdi borvidék 90
Tokaj-Hegyaljai borvidék 98
Tolnai borvidék 105
Villány-Siklósi borvidék 107
Évezredek öröksége - sajt és bor 121
Pihenéstől tálalásig 124
Összeillő párok 125
Egy sajtrecept 126
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Pincétől az asztalig Pincétől az asztalig Pincétől az asztalig
Állapot:
2.640 ,-Ft
21 pont kapható
Kosárba
konyv