1.031.433

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános mikrobiológia

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Dialóg Campus Kiadó
Kiadás helye: Budapest-Pécs
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 308 oldal
Sorozatcím: Natura Delectans
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN: 963-912-371-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Tartalom

Előszó9
Kevei Ferenc:
Kucsera Judit: Történeti áttekintés11
Vágvölgyi Csaba: A mikroorganizmusok rendszerezésének alapelvei19
A mikroorganizmusok rendszerezésének jelentősége és alapelvei21
A vírusok rendszerezése22
A vírusok rendszerezésének alapelvei22
Prokarioták rendszerezése24
Prokarioták rendszerezésének alapelvei24
A baktériumok nevezéktana24
A baktériumok rendszerezésére használt hagyományos eljárások24
Kemotaxonómiai és molekuláris taxonómiai módszerek a bakteriológiában25
A gombák rendszerezése26
A gombák rendszerezésének alapelvei26
A gombák nevezéktana26
A gombák rendszerezésére használt hagyományos eljárások27
Kemotaxonómiai módszerek27
Molekuláris taxonómiai módszerek28
Szűcs György: Vírusok39
Alapfogalmak41
A vírusok evolúciós eredete41
Virionok felépítése, szerkezete, morfológiája41
Virionok csoportosítása szerkezetük és szimmetria-viszonyuk alapján42
Virionok molekuláris felépítése44
Vírusmultiplikáció, a vírusfertőzés lefolyása46
A vírusok genetikája (A vírusok kölcsönhatásai. Interferencia)48
A vírusok tenyésztése50
Virionok kimutatása. A vírusok mennyiségi meghatározása52
A virionok tisztítása53
Vírusok rendszerezése54
Bakteriofágok55
Tumorvírusok, onkogének56
Szubvirális ágensek59
A gazdaszervezet védelmi mechanizmusai. Interferonok61
Vírusok elleni aktív és passzív védekezés63
Biró Sándor: Prokarióták67
A prokarióta sejt általános jellemzése69
A baktériumsejtek mérete, és fénymikroszkópos morfológiája69
A prokarióták felszínének szerkezete71
Flagellumok71
Pílusok és fimbriák72
A glikokalix73
A sejtfal74
Az eubaktériumok sejtfala: A Gram-pozitív (G+) és Gram-negatív (G-) sejtfal76
A Gram-festés79
Az Archaebacteriumok sejtfala81
A sejtmembrán szerkezete és funkciói81
Az eubaktériumok membránja81
Az ősbaktériumok membránja82
A citoplazma és a maganyag szerkezete és funkciói82
A citoplazma szerkezete82
A baktériumok genetikai anyagának szerkezete82
A riboszómák83
Speciális prokarióta organellumok szerkezete és funkciói83
Tápanyagok felhalmozása a citoplazmában84
A baktériumok spóraképzése85
Endospóraképzés85
Exospóraképzés85
A legfontosabb baktériumok rövid leírása87
I. divízió: Gracilicutes (Gram-negatív baktériumok)87
II. divízió: Firmicutes (Gram-pozitív baktériumok)101
III. Divízió: Tenericutes111
IV. Divízió: Mendosicutes112
Maráz Anna: Eukarióta mikroorganizmusok117
Az eukarióta sejtek felépítése és működése119
A citoplazma-membrán122
A sejtfal123
Az eukarióta sejtek mozgásszervei124
A tok és a fimbria126
A citoplazma és a citoszkeleton126
A citoplazma belső membránrendszere127
A sejtmag130
A mitokondrium134
A kloroplasztisz136
Az eukarióta mikroorganizmusok jellemzése és főbb csoportjai137
Az eukarióta mikroorganizmusok helye az élőlények rendszerében137
A gombák országa (Regnum: Fungi/Mycota)138
A Nyálkagombák országa (Regnum: Myxomycota)157
Az Algák országa (Regnum: Algae)158
A protozoonok országa (Regnum: Protozoa)161
Kevei Ferenc:
Kucsera Judit: Mikroorganizmusok energianyerése165
Mikroorganizmusok tápanyagigénye167
Mikrobiális energianyerő folyamatok175
Autotróf energianyerés, anyaghasznosítás175
Heterotróf - kemoorganotróf - energianyerés183
Hornok László: A mikroorganizmusok genetikája201
Genetikai alapismeretek203
A DNS felépítése, replikációja204
Transzkripció és transzláció206
A fehérjeszintézis genetikai szabályozása209
A mikroorganizmusok genetikai változékonysága211
Mutációk és egyéb vertikális irányú változások a genomban211
Genetikai információ átvitele mikroorganizmusok között (Horizontális génátvitel)219
Hornok László: A mikroorganizmusok mint kórokozók227
Alapfogalmak229
Baktériumok patogenitása233
Magasabb rendű állatokra és az emberre patogén baktériumok233
Növénykórokozó baktériumok236
Gombák patogenitása239
Humánpatogén gombák239
Növénykórokozó gombák242
Pesti Miklós249
Szaporodásgátlás típusai, hatásmód, hatásspektrum251
Analitikai mikrobiológia alapjai253
Vírusellenes vegyületek254
Baktériumellenes vegyületek255
Szintetikus baktériumellenes vegyületek256
Antibakteriális antibiotikumok257
A fehérjeszintézist gátló antibiotikumok258
Tetraciklin antibiotikkumok259
Néhány jelentősebb antibakteriális vegyület259
Gombaellenes vegyületek260
Antimikrobiális anyagokkal szembeni rezisztencia262
Maráz Anna: Mikrobiális biotechnológia265
A génsebészet alapjai, molekuláris klónozás267
A molekuláris klónozás267
A klónozáshoz használt nukleinsavak izolálása, előállítása268
A rekombináns DNS in vitro előállítása270
Klónozó vektorok270
A rekombináns DNS bejuttatása a gazdasejtbe275
Géntárak, klóntárak276
A megfelelő klón kimutatása, izolálása276
A génkifejeződés feltételei277
In vitro és célzott mutagenezis278
A fehérje szerkezetének megváltoztatása a kódoló gén célzott mutagenezisével: fehérjemérnökség (protein engineering)278
A génsebészet gyakorlati alkalmazása281
Biró Sándor: Mikroorganizmusok gazdasági jelentősége285
Élesztőket hasznosító hagyományos mikrobiológiai eljárások287
Borászat287
Sörgyártás288
Kenyérgyártás289
Ecetsav-baktériumokat hasznosító hagyományos mikrobiológiai eljárások290
Ecetgyártás290
Egyéb ecetsav-baktériumok által előállított termékek290
Tejsavbaktériumok alkalmazása290
Tejtermékek (sajt, kefir, joghurt) előállítása290
Savanyúságok készítése és zöldnövények silózása291
Húskészítmények tartósítása292
Dextrán és más poliszaharidok termelése292
Vajsavbaktériumokat hasznosító mikrobiológiai eljárások293
Áztatási eljárások293
Aceton-butanol fermentáció293
Mikróbák mint fehérje- és aminosavforrások294
Egysejtfehérje-előállítás294
Aminosavak előállítása295
Egyéb mikrobákat hasznosító eljárások295
Ajánlott irodalom297
Tárgymutató299
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv