1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Digitális számítógépek példatár

Elméleti összefoglaló, kidolgozott mintapéldák és feladatok/Számábrázolás/Kombinációs hálózatok/Szekvenciális hálózatok/Utasítások végrehajtása/Számítógépek vezérlése/Számítógépek sínrendszere

Szerző
Lektor

Kiadó: Szerzői kiadás
Kiadás helye: Székesfehérvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 272 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 15 cm
ISBN: 963-550-249-4
Megjegyzés: Készült 500 példányban. Fekete-fehér ábrákkal illusztrált.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Ezt a példatárat azoknak a diákoknak ajánlom elsősorban, akik számítástechnikai műszerész vagy technikus szakmát tanulnak, illetve világbanki informatika képzésben vesznek részt.
A példák... Tovább

Előszó

Ezt a példatárat azoknak a diákoknak ajánlom elsősorban, akik számítástechnikai műszerész vagy technikus szakmát tanulnak, illetve világbanki informatika képzésben vesznek részt.
A példák segítenek a dolgozatokra és a képesítő vizsgákra való felkészülésben. Jól hasznosíthatják a könyvet tanár kollégáim is; segítheti őket a dolgozatok összeállításában valamint a házi feladatok előkészítésében.
A példatár hat fejezete felöleli a számítástechnika azon részeit, amelyek feladat orientáltak. Minden témakört érint, amelyekből feladatok születtek a képesítő vizsgákra illetve a tanulmányi versenyekre.
Az I. fejezet a számábrázolással foglalkozik. Ismerteti a számítástechnikában használatos kettes, nyolcas és tizenhatos számrendszerekkel kapcsolatos tudnivalókat. Tartalmazza az előjeles és törtszámok ábrázolásának módszereit. Kitér a számítógépekben használt szabványos számformátumokra is.
A II. fejezet a kombinációs hálózatokkal kapcsolatos ismereteket tárgyalja. Szerepelnek benne a Boole algebrával és a logikai függvényekkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók. A fejezet gerincét a logikai függvényeket megvalósító kapuáramkörök és funkcionális egységek (aritmetikai elemek, multiplexerek, stb.) alkalmazása alkotja.
Az időfüggő logikai függvényeket megvalósító szekvenciális hálózatok a III. fejezetben kaptak helyet. Megismerhetjük itt a sorrendi hálózatok építőkockáit alkotó tároló elemeket és funkcionális egységeket (regiszterek, számlálók, stb.). Tág teret szenteltünk a szekvenciális hálózatok analízisére (vizsgálatára) és szintézisére (előállítására) is.
A IV. fejezet az utasítások végrehajtásával kapcsolatos tudnivalókat tartalmazza. Megismerhetjük itt a Neumann-féle számítógép felépítését és fő részeit. A fejezet fő témája az utasítások végrehajtásának folyamata és a címzési módok ismertetése. Helyet kapott e részben a - ma már mikroproceszszoros rendszerekben is alkalmazott - memória szegmensek kezelése is.
Az V. fejezet témája a számítógépek központi része, a vezérlőegység. Ebben a részben kerülnek ismertetésre a központi vezérlőegység részei, azok funkciói és megvalósítási lehetőségei. Példákat találhatunk itt a fázisregiszteres és mikroprogramozott vezérlőegységekre.
A könyv utolsó, VI. fejezetében a számítógépek sínrendszeréről esik szó. Ismerteti a sínrendszerek fajtáit, és a síneket alkotó legfontosabb jelek funkcióit. Tartalmazza a sínekhez kapcsolódó memóriákkal és perifériavezérlökkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat is. A fejezethez kapcsolódó példák illusztrálják a memóriatokok és portok illesztését a számítógép sínrendszeréhez.
Valamennyi fejezet négy részből áll. Az A jelű rész minden fejezetben az adott témakör elméletét foglalja össze. Itt természetesen csak azokra az ismeretekre térünk ki, amelyek a feladatok megoldásához feltétlenül szükségesek. A B rész kidolgozott mintapéldákat tartalmaz. Olyan típusú feladatokat valamint ezek kidolgozott és magyarázattal ellátott megoldásait találjuk itt, amelyek elmélyítik az elméleti tudást, és segítenek a gyakorló feladatok megoldásában. A fejezetek harmadik, C jelű része a gyakorló feladatoknak ad helyet. Végül az utolsó rész tartalmazza a gyakorló feladatok eredményeit, amelyek külön kötetben találhatók. Itt csak az eredmények közlésére szorítkozunk, a megoldás menetére a kidolgozott példák adnak útmutatást. Vissza

Tartalom

A. ELMÉLETI ÖSSZEFOGLALÓ 9
1. Számrendszerek 9
a./ Tizes (decimális) számrendszer 9
b./ Kettes (bináris) számrendszer 9
c./ Nyolcas (oktális) számrendszer 10
d./ Tizenhatos (hexadecimális) számrendszer 11
2. Előjeles számok ábrázolása 11
a./ Előjeles abszolút értékes számábrázolás 12
b./ Kettes komplemens kódú számábrázolás 12
3. Törtek ábrázolása Éj 12
a./ Fixpontos számábrázolás 12
b./ Lebegőpontos számábrázolás 13
B. MINTAPÉLDÁK 16
1. Fixpontos számok összeadása és kivonása 16
2. Lebegőpontos számok összeadása és kivonása 17
C. GYAKORLÓ FELADATOK 21
1. feladat 21
2. feladat 21
3. feladat 21
4. feladat 22
5. feladat 22
6. feladat 22
7. feladat 23
8. feladat 23
9. feladat 24
10. feladat 24
11. feladat 25
12. feladat 25
13. feladat 26
14. feladat 26
15. feladat 27
16. feladat 27
17. feladat 28
18. feladat 28
19. feladat 29
20. feladat 30
21. feladat 30
22. feladat 31
23. feladat 32
24. feladat 32
25. feladat 33
26. feladat 34
27. feladat 35
28. feladat 36
29. feladat 37
30. feladat 38
31. feladat 38
32. feladat 39

Szücs László

Szücs László műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Szücs László könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv