1.035.057

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Nemzetközi trombita verseny Joseph Haydn emlékére

International Trumpet Competition In memoriam Joseph Haydn - 43. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny 2009. szeptember 10-19./43rd International Music Comeptition Budapest 10-19 September 2009

Szerkesztő
Kiadó:
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 104 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 20 cm x 11 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér fotókkal illusztrálva.

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

2009 a zenei világ számára „Haydn-év", Joseph Haydn (1732-1809) halálának 200. évfordulója. Nemzetközi versenyünkkel mi is a nagy klasszikus mestert kívánjuk köszönteni.
Haydn született újító... Tovább

Előszó

2009 a zenei világ számára „Haydn-év", Joseph Haydn (1732-1809) halálának 200. évfordulója. Nemzetközi versenyünkkel mi is a nagy klasszikus mestert kívánjuk köszönteni.
Haydn született újító volt, aki az alkotás minden vonatkozásában eredeti utakon járt. Bár a concerto nem tartozott legfontosabb műfajai közé, szinte minden hangszerre (billentyűs, vonós, fúvós) írt versenyművet. Ezek nagyobb része pótolhatatlanul elveszett. Vonós szóló-concertói közül elkallódtak a barytonra írottak, és a különleges nagybőgő-verseny, A fúvós hangszerre komponáltak közül csak egy kürtverseny, és a trombitaverseny maradt fenn; fuvolára, fagottra, két kürtre írt concertóit sohasem fogjuk megismerni.
Sok más szerzőhöz hasonlóan versenyműveit Haydn gyakran meghatározott személyek, virtuóz játékosok számára írta. Vonós concertóit az eszterházi zenekar kiváló vezető muzsikusainak szánta: a hegedűversenyeket Luigi Tomasini, a csellóversenyeket minden valószínűség szerint Anton Kraft, illetve Joseph Weigl inspirálta.
Az Esz-dúr trombitaverseny az utolsó Haydn versenyművei között: 1796-ban, idős korában, az Angliában töltött évek után írta. Eredeti címe „Concerto per il clarino", ami a magasfekvésű barokk trombitára utal, a mű azonban modernebb hangszerre készült: már nem játszható natúrtrombitán. A neves bécsi udvari trombitás, Anton Weidinger, Haydn jó barátja, aki a hangszer készítésével és játéklehetőségeinek újításával is foglalkozott, mutatta be a kompozíciót 1800-ban Bécsben. A premier egyben Weidinger új típusú hangszerének („billentyűs trombita") a nyilvános debütálása is volt, aminek jelentőségét igencsak emelte, hogy az akkor Európa legnagyobb zeneszerzőjének tartott Joseph Haydn briliáns kompozíciója szólalt meg rajta.
Haydnnek ez a nevezetes műve a nemzetközi verseny központi darabja. A világ különböző országaiból összegyűlt ifjú trombitaművészek által történő megszólaltatása segítse a Haydn-év méltó megünneplését! Vissza
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv