| Bevezetés | 3 |
| Kémiai alapfogalmak | 4 |
| Fizikai és kémiai változás | 4 |
| Az anyagok felépítése | 5 |
| Az anyagok csoportosulása | 9 |
| Vegyjelek és képletek | 10 |
| Vegyérték és szerkezeti képlet | 11 |
| Kémiai átalakulások, változások | 13 |
| Kémiai egyenlet | 15 |
| Legfontosabb vegyületcsoportok | 15 |
| Szerves (szén) vegyületek | 18 |
| Nyílt szénláncú vegyületek | 20 |
| Szénhidrogének | 20 |
| Telített szénhidrogének | 20 |
| Telítetlen szénhidrogének | 22 |
| Szénhidrogén származékok | 23 |
| Alkoholok | 23 |
| Alkoholok származékai (aldehidek, ketonok) | 24 |
| Szerves savak | 25 |
| Észterek | 26 |
| Szénhidrátok | 27 |
| Nitrogéntartalmú szerves vegyületek | 29 |
| Aminósavak | 29 |
| Fehérjék | 30 |
| Zárt szénláncú vegyületek | 32 |
| A szőrmeiparban felhasznált szőrmefajták csoportosítása | 34 |
| Származási hely szerinti csoportosítás | 34 |
| Fogási időszak szerinti csoportosítás | 40 |
| Nemes, félnemes és nemesített prémek | 40 |
| Általános bőrismeret | 43 |
| A nyersbőr kémiai összetétele | 43 |
| Fehérjék | 43 |
| Víz | 45 |
| Zsírok | 45 |
| Ásványi és egyéb anyagok | 45 |
| A nyersbőr szövettani felépítése | 46 |
| Felhámréteg (epidermisz) | 47 |
| Irharéteg (korium, kutisz) | 48 |
| A hájasréteg (szubkutisz) | 50 |
| A nyerbőr kezelése | 52 |
| A nyúzás, fejtés | 52 |
| A nyúzás, fejtés módszerei | 52 |
| Nyersbőrök tartósítása | 53 |
| A bőrt bomlasztó mikroorganizmusok | 53 |
| Tartósítási eljárások | 53 |
| A nyersbőrök hibái | 55 |
| Élő állaton keletkezett bőrsérülések | 55 |
| Nyúzásnál keletkezett sérülések | 55 |
| Tartósításból eredő bőrhibák | 56 |
| A gerenzánk anatómaiai hibái | 57 |
| Általános szőrismeret | 61 |
| A szőr vegyi összetétele | 61 |
| A szőrszál szövettani felépítése | 62 |
| A szőrszálat alkotó rétegek | 62 |
| A szőr szervei | 64 |
| Különféle szőrfajták | 67 |
| A szőr sűrűségét befolyásoló tényezők | 70 |
| Az állat életmódjának hatása a szőrzet sűrűségére és a szőrfajtásk elhelyezkedésére | 70 |
| Éghajlat hatása a szőrzet sűrűségére | 71 |
| Táplálkozás hatása a szőrzet sűrűségére, minőségére | 72 |
| Vedlés és prémérettség | 73 |
| A szőr fénye | 76 |
| A szőr színe | 78 |
| Fény, vedlés, éghajlat hatása a szőr színére | 79 |
| A szőrszál színe | 80 |
| A színek elhelyezkedése a gereznán | 82 |
| A szőrmésbőr (gerezna) szőrterületei | 88 |
| A szőrmésbőr értékét meghatározó tulajdonságok | 93 |
| Elejtés, nyúzási időszak szerinti minősítés | 94 |
| Bőroldal tulajdonságai szerinti minősítés | 94 |
| A bőr hosszúsága, területe | 94 |
| A bőr rugalmassága, puhasága, nyúlékonysága | 94 |
| A bőr vastagsága | 94 |
| Hibás, vagy ép bőroldal | 95 |
| Színtörés | 95 |
| Egyéb tulajdonságok | 95 |
| Szőroldal tulajdonságai szerinti minősítés | 95 |
| Hőszigetelőképesség | 95 |
| Szőrjelleg (karakter) | 96 |
| Szín | 97 |
| Szépség | 97 |
| A szőrme nemesítésének hatása a prémre | 97 |
| A szőrme fénye | 98 |
| Tartósság, kopásállóság | 98 |
| Az állat előfordulásának gyakorisága, vagy ritkasága | 99 |
| Divatosság | 100 |
| A magyarországi juhtenyésztés | 102 |
| Juhtenyésztésünk története | 103 |
| Hazai juhtenyésztésünk | 104 |
| Merinó juh | 105 |
| Cigája | 106 |
| Racka | 107 |
| Szőrmekikészítés | 111 |
| A szőrmekikészítő szakmában alkalmazott vegyszerek | 112 |
| A bőrkikészítés műveletei | 113 |
| Áztatás | 113 |
| Mosás | 114 |
| Vizesnyírás | 116 |
| Husolás | 116 |
| Utóáztatás, puhító | 116 |
| Törés kaszagépen | 116 |
| Csávázás | 117 |
| Zsírozás | 118 |
| Szárítás | 119 |
| Nedvesítés | 119 |
| Hordózás | 119 |
| Kaszálás, nyújtás | 120 |
| Cserzés | 120 |
| Osztályozás | 124 |
| Szűcsipari félkész termékek | 128 |
| Bodi | 129 |
| Szőrmetábla | 134 |
| Szőrmezsák | 135 |
| A szűcsipari kellék- és segédanyagai | 138 |
| Kellékanyagok | 138 |
| Segédanyagok | 147 |