A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Szűcsipari anyagismeret I.

Szerző
Lektor

Kiadó: Műszaki Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 152 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 28 cm x 20 cm
ISBN: 963-10-4033-x
Megjegyzés: 3. kiadás. Megjelent 430 példányban, 119 fekete-fehér ábrával.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó


E könyvben a szőrme felhasználása, feldolgozása szempontjából vizsgáljuk az állatok szőrmésbőrét, a prémet. Ebből adódik, hogy olyan csoportosításokat, rendszerezéseket alkalmazunk, melyek nem... Tovább

Előszó


E könyvben a szőrme felhasználása, feldolgozása szempontjából vizsgáljuk az állatok szőrmésbőrét, a prémet. Ebből adódik, hogy olyan csoportosításokat, rendszerezéseket alkalmazunk, melyek nem azonosak a "biológiai és az állattani rendszerezésekkel, csak a szőrmeiparban használhatók.
A szőrme ismerete azért fontos számunkra, mert csak úgy tudjuk a prémet szakszerűen feldolgozni, ha jól ismerjük annak tulajdonságait, a tulajdonságok változásait állatfajtánként és egyedenként.
A szőrme feldolgozásához nem szőrme anyagokat is felhasználunk. Ezért ezeket a kiegészítő anyagokat is meg kell ismernünk.
Megismerkedünk a prém két főrészének, a szőrnek és bőrnek jellemző tulajdonságaival, a szőrmekikészítés műveleteivel, valamint a prém feldolgozásához szükséges anyagokkal is.
Röviden áttekintjük a világ és országunk prémesállatállományát. Megismerjük azokat a tulajdonságokat, melyek befolyásolják a prém értékét.
Az első év tanulmányai megalapozzák a második és harmadik év ismereteit, amikor részletesen megismerkedünk majd az egyes prémesállatok szőrzetével. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Kémiai alapfogalmak4
Fizikai és kémiai változás4
Az anyagok felépítése5
Az anyagok csoportosulása9
Vegyjelek és képletek10
Vegyérték és szerkezeti képlet11
Kémiai átalakulások, változások13
Kémiai egyenlet15
Legfontosabb vegyületcsoportok15
Szerves (szén) vegyületek18
Nyílt szénláncú vegyületek20
Szénhidrogének20
Telített szénhidrogének20
Telítetlen szénhidrogének22
Szénhidrogén származékok23
Alkoholok23
Alkoholok származékai (aldehidek, ketonok)24
Szerves savak25
Észterek26
Szénhidrátok27
Nitrogéntartalmú szerves vegyületek29
Aminósavak29
Fehérjék30
Zárt szénláncú vegyületek32
A szőrmeiparban felhasznált szőrmefajták csoportosítása34
Származási hely szerinti csoportosítás34
Fogási időszak szerinti csoportosítás40
Nemes, félnemes és nemesített prémek40
Általános bőrismeret43
A nyersbőr kémiai összetétele43
Fehérjék43
Víz45
Zsírok45
Ásványi és egyéb anyagok45
A nyersbőr szövettani felépítése46
Felhámréteg (epidermisz)47
Irharéteg (korium, kutisz)48
A hájasréteg (szubkutisz)50
A nyerbőr kezelése52
A nyúzás, fejtés52
A nyúzás, fejtés módszerei52
Nyersbőrök tartósítása53
A bőrt bomlasztó mikroorganizmusok53
Tartósítási eljárások53
A nyersbőrök hibái55
Élő állaton keletkezett bőrsérülések55
Nyúzásnál keletkezett sérülések55
Tartósításból eredő bőrhibák56
A gerenzánk anatómaiai hibái57
Általános szőrismeret61
A szőr vegyi összetétele61
A szőrszál szövettani felépítése62
A szőrszálat alkotó rétegek62
A szőr szervei64
Különféle szőrfajták67
A szőr sűrűségét befolyásoló tényezők70
Az állat életmódjának hatása a szőrzet sűrűségére és a szőrfajtásk elhelyezkedésére70
Éghajlat hatása a szőrzet sűrűségére71
Táplálkozás hatása a szőrzet sűrűségére, minőségére72
Vedlés és prémérettség73
A szőr fénye76
A szőr színe78
Fény, vedlés, éghajlat hatása a szőr színére79
A szőrszál színe80
A színek elhelyezkedése a gereznán82
A szőrmésbőr (gerezna) szőrterületei88
A szőrmésbőr értékét meghatározó tulajdonságok93
Elejtés, nyúzási időszak szerinti minősítés94
Bőroldal tulajdonságai szerinti minősítés94
A bőr hosszúsága, területe94
A bőr rugalmassága, puhasága, nyúlékonysága94
A bőr vastagsága94
Hibás, vagy ép bőroldal95
Színtörés95
Egyéb tulajdonságok95
Szőroldal tulajdonságai szerinti minősítés95
Hőszigetelőképesség95
Szőrjelleg (karakter)96
Szín97
Szépség97
A szőrme nemesítésének hatása a prémre97
A szőrme fénye98
Tartósság, kopásállóság98
Az állat előfordulásának gyakorisága, vagy ritkasága99
Divatosság100
A magyarországi juhtenyésztés102
Juhtenyésztésünk története103
Hazai juhtenyésztésünk104
Merinó juh105
Cigája106
Racka107
Szőrmekikészítés111
A szőrmekikészítő szakmában alkalmazott vegyszerek112
A bőrkikészítés műveletei113
Áztatás113
Mosás114
Vizesnyírás116
Husolás116
Utóáztatás, puhító116
Törés kaszagépen116
Csávázás117
Zsírozás118
Szárítás119
Nedvesítés119
Hordózás119
Kaszálás, nyújtás120
Cserzés120
Osztályozás124
Szűcsipari félkész termékek128
Bodi129
Szőrmetábla134
Szőrmezsák135
A szűcsipari kellék- és segédanyagai138
Kellékanyagok138
Segédanyagok147

Kőrösi Józsefné

Kőrösi Józsefné műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Kőrösi Józsefné könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv