1.031.403

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A pálinka világa - Quintessence - 2016

Gyökerek - Értékek - Lehetőségek

Szerző
Szerkesztő
Fordító

Kiadó: Ongai Kulturális Egyesület
Kiadás helye: Onga
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 253 oldal
Sorozatcím: Quintessence Pálinkás Könyvek
Kötetszám: 1
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 23 cm
ISBN: 978-615-8060-60-8
Megjegyzés: Színes fotókkal.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Változatos és sokszínű a magyar pálinka világa. Egy igazi útvesztő, melyben felelevenedő illatokkal, aromákkal, ízekkel, hozott vagy szerzett kulináris emlékekkel, benyomásokkal, jó vagy rossz úton haladva próbál eligazodni a magyar és a külföldi pálinkabarát. Nemzeti italunkhoz legendák és tévhitek egyaránt kötődnek, melyek alapvetően befolyásolják a pálinka - mint az egyik legismertebb hungarikumunk - jelenét és jövőjét. E könyvet mankónak szánjuk, melyet felemelve könnyebben tudunk eligazodni ebben a sokszínű és izgalmas útvesztőben.
A könyv három fejezetre tagolódik: I. Gyökerek - múlt, II. Értékek - jelen, III. Lehetőségek - jövő. Reményeink szerint e hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egészen e nevezetes hungarikumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki talál a maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat.... Tovább

Fülszöveg

Változatos és sokszínű a magyar pálinka világa. Egy igazi útvesztő, melyben felelevenedő illatokkal, aromákkal, ízekkel, hozott vagy szerzett kulináris emlékekkel, benyomásokkal, jó vagy rossz úton haladva próbál eligazodni a magyar és a külföldi pálinkabarát. Nemzeti italunkhoz legendák és tévhitek egyaránt kötődnek, melyek alapvetően befolyásolják a pálinka - mint az egyik legismertebb hungarikumunk - jelenét és jövőjét. E könyvet mankónak szánjuk, melyet felemelve könnyebben tudunk eligazodni ebben a sokszínű és izgalmas útvesztőben.
A könyv három fejezetre tagolódik: I. Gyökerek - múlt, II. Értékek - jelen, III. Lehetőségek - jövő. Reményeink szerint e hármas egységben a gasztrovilág megszállott ínyenceitől kezdve, a pálinka előállításával foglalkozó szakembereken át, egészen e nevezetes hungarikumunk kultúrtörténete iránt érdeklődő olvasóig és az egyszerű pálinka fogyasztóig mindenki talál a maga számára érdekes, eddig nem ismert epizódokat, útmutatókat vagy épp tanácsokat. Olyan szakmai ismereteket, ami továbbgondolásra érdemes, ami pozitívan befolyásolja a pálinkáról alkotott összképet határon innen és túl, ami elősegíti a minőségi pálinkakészítés és fogyasztás felnőttkorba lépését. Vissza

Tartalom

Előszó 5
I. Gyökerek - múlt 9
Válogatott források a pálinka történetének
megismeréséhez (Takács László) 10
Bevezetés 10
1. Égetettbor szó megjelenése és jelentése 11
2. A községre háruló pálinkához kapcsolódó
kötelezettségek 12
3. Pálinka a töröknek vitt ajándékok között -
városi számadáskönyv bejegyzés 12
4. Kocsmában árulható pálinkáról 13
5. A gesztelyi pálinkafőző házról 13
6. Nemesi kúriában talált ingóságok között
pálinkás hordók 15
7. Pálinka árusításának feltételeiről 16
8. Pálinkafőző fából 16
9. A pálinkafőző zsidó legény paráznaságának és
egyéb erkölcsi vétségek egyházi büntetése 17
10. Nemes Daróczi István botrányt keltő
magaviseletéről 19
11. Pálinkás butélia és más palackok nemesi
hagyatékban 23
12. Receptek 24
13. A pálinkamoslék állatokkal való etetése 25
14. Tanácsok a krumpliból való
pálinkakészítéshez 25
15. Pálinka szarvasmarháknak száj és
körömfájás járvány idején 26
16. Parasztmegmozdulás részeként lefoglalt
pálinkaüstök visszaköveteléséről 27
17. Pálinkás barátok rontották el a tanítót 28
18. Állásfoglalás kérése a kereskedelmi és
iparkamaráktól pálinkafőzők felállításával
kapcsolatban 28
19. Sajószentpéter főszolgabírájának levele
belterületen szeszfőzdék engedélyének
megtiltásáról 29
20. Gyöngyös város kisüstjeiről 30
21. Vőfély vers pálinka behozatalakor 31
22. Pálinkás palackok törése miatti
kedvezményről 31
23. Alispánnak írt levél a putnoki pálinkafőző üst
felállításával kapcsolatban 32
24. Putnoki pálinkafőző üst felállításáról 33
25. Bírósági állásfoglalás a Gönczi
Gyümölcsértékesítő és Központi Szeszfőző
Szövetkezet ügyében 33
26. A Debreceni ítélőtábla állásfoglalása a Gönczi
Gyümölcsértékesítő és Központi Szeszfőző
Szövetkezet ügyében 34
27. A Gönczi Gyümölcsértékesítő és Központi
Szeszfőző Szövetkezet bírósági végzése
a Miskolci Királyi Törvényszéktől 36
28. A Tokajhegyaljai Szőlőgazdák Törkölyfőző
Szövetkezetének jegyzőkönyve 37
29. Származási bizonyítvány iránti kérelem 41
30. A Tokajhegyaljai Szőlőgazdák Törkölyfőző
Szövetkezetének jelentése 42
31. Szeszfőző szövetkezetek egyesülése 42
32. Szeszértékesítéssel kapcsolatos
apróhirdetések 43
33. Kedvezményes vasúti bérlet szeszkereskedelmi
alkalmazottnak 44
34. Vasúti jegy szeszkereskedelmi képviselőnek 45
35. Szeszfőzde iránti engedély kérelem 46
36. Ideiglenes működési engedély 48
37. Üzletvezető váltás 49
38. Kimutatás szeszfőzde üzembentartására
kiadott ideiglenes engedélyekről 51
39. Jelentés az élelmiszerek és élvezeti cikkek,
közte a szeszes italok minőségének
alakulásáról 52
40. Pálinkák reggeli árusításának megtiltása 54
Forrásjegyzék 55
II. Értékek - jelen 57
Bevezetés 58
Agárdi Pálinkafőzde Kft 59
Digestif Heimann borpárlat 59
Meggy likőr 60
Miraculum érlelt alma pálinka 61
Miraculum fekete cseresznye pálinka 62
Miraculum Kajszibarack pálinka 63
Prémium Barrique szilva pálinka 64
Prémium érlelt Szomolyai cseresznye pálinka 65
Sörpárlat 66
Szivar aszutörköly pálinka 67
Bolyhos és Fia Bt 68
Bolyhos ágyas kajszibarack pálinka 68
Bolyhos ágyas szilva pálinka 69
Bolyhos cseresznye pálinka 70
Bolyhos cseresznye pálinka 71
Bükkaranyosi Pálinka Kft 72
Érlelt borpárlat 72
Szomolyai fekete cseresznye pálinka 73
Czetis Ház Kft 74
Trauben Sárgamuskotály szőlő pálinka 74
Gyulai Pálinka Manufaktúra Kft 75
Ágyas szilva pálinka 75
Birs pálinka 76
Sajmeggy pálinka 77
Keve Manufaktúra 78
Sárgamuskotály szőlő pálinka 78
Márton Pálinkafőzde - Márton és Lányai 79
Bardin Brandy XO 79
Debreceni muskotályos szilva pálinka 80
Gurulós málna pálinka 81
Irsai Olivér szőlő pálinka 82
Nobilis Pálinkafőzde 83
Nobilis ágyas szilva pálinka 83
Nobilis kajszibarack pálinka 84
Potio Nobilis 85
Berkenye - Scoruse 85
Szilva - Prune 86
Réti Pálinkaház 87
Irsai Olivér szőlő pálinka 87
Sáppusztai Pálinkafőzde 88
Házas málna-alma pálinka 88
Schiszler Pálinkafőzde 89
Feketeszeder pálinka 89
Madárberkenye pálinka 90
Tuzséri Pálinka Manufaktúra 91
Besztercei szilva pálinka 91
Cigánymeggy pálinka 92
Relinda alma pálinka 93
III. Lehetőségek - Jövő 95
Különböző almafajták aromaösszetételének
közelítő vizsgálata (Gyuris Péter) 97
Célkitűzés 97
Kísérleti rész - Anyag és módszer 98
Almafajták 98
Minták 102
Gázkromatográfiás mérések 104
Kísérleti eredmények és
az eredmények értékelése 105
A komponensek „minőségi azonosítása? 105
A komponensek „mennyiségi' jellemzői 108
Összegzés 114
Felhasznált irodalom 115
Mellékletek 116
A húsos som gyümölcsének és pálinkájának
helyzete napjainkban (Aradi Péter) 123
Története 124
A növény elterjedése 126
A növény jellemzői 128
A húsos som gyümölcse 129
Gyümölcs általános beltartalmi értékei 132
Fajták 136
Gyümölcs érése és betakarítása 138
A gyümölcskutatás, termesztés hazai és
nemzetközi helyzete 139
Húsos som, mint pálinka alapanyag 140
Húsos som pálinka fő aromái 142
Vadon termő és nemesített húsos som
gyümölcsök vizsgálata 143
Gyümölcsök fizikai paramétereinek mérési
eredményei és értékelésük 145
Gyümölcsök beltartalmi paramétereinek mérési
eredményei és értékelésük 150
Sompálinkák beltartalmi értékekeinek vizsgálata
és fogyasztói tesztje 153
Sompálinkák beltartalmi értékeinek értékelése 154
Sompálinkák cefréző adatlapjainak értékelése 157
Sompálinka fogyasztói teszt értékelése 161
Összefoglalás 171
Irodalomjegyzék 174
¦
1 „Fából koronát" (Csendes Zsolt - Dúl Udó) 177
| Az érlelés története 180
! A kezdetek 180
A tudatos érlelés megjelenése 184
Napjaink alternatív eljárásai és zsákutcái 185
A fa és a fahordó, mint az érlelés eszköze 187
A fa szerkezete 188
Hordókészítés 190
Hordók mérete és alakja 193
A hordó részeinek megnevezése 194
A hordó méretezése 194
Hordó pörkölés (tósztolás) és fokozatai 194
A pörkölés kémiai hatásai 194
Hordó kezelés, „avatás" 197
Új hordó előkészítése 197
Az érlelés folyamatai és dinamikája 199
Az érlelés fizikai folyamatai 199
Faanyagok extrakciója 200
Oxidáció 200
Evaporáció 202
Párolgás 203
Az érlelés időbeni dinamikája 204
Az érlelés folyamatát leíró Q(t) minőségi függvény
meghatározása 205
Az érlelés minősége: q 205
Folyadékfelszín számítás 206
A légzési tényező (F) hatása 208
A „fi" aromatikai tényező hatása 210
A „fi" és az alkoholkoncentráció hatása 210
Érlelés „p" hatékonysági tényező hatása 211
Az érlelés időbeni dinamikája „At" 212
Merre tovább? 212
Tölgyfa hordós érlelés 214
Akácfa hordós érlelés 215
Eperfa hordós érlelés 215
Gesztenyefa hordós érlelés 215
Cseresznyefa hordós érlelés 215
Meggyfa hordós érlelés 216
Szilvafa hordós érlelés 216
Képek forrása 217
Irodalomjegyzék 217
Felhasznált internetes oldalak 217
Függelék 219
A QUITESSENCE (VII.) Pálinka- és Párlatverseny -
2016 adatai és eredménye 219
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv