1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Városépítészet az önkormányzatban - Százhalombatta a XX. század végén

Urbanism by the local government in Hungary - Százhalombatta at the end of the 20th century

Szerző

Kiadó: Modulus-R Bt.
Kiadás helye: Százhalombatta
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött keménykötés
Oldalszám: 127 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar   Angol  
Méret: 29 cm x 21 cm
ISBN: 963-03-4471-8
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Nagyformátumú könyvet veszünk kezünkbe a Százhalombatta történelmi múltját és a közelmúlt, valamint a jelen településfejlesztés történetét feldolgozó „VÁROSÉPÍTÉSZET AZ ÖNKORMÁNYZATBAN -... Tovább

Előszó

Nagyformátumú könyvet veszünk kezünkbe a Százhalombatta történelmi múltját és a közelmúlt, valamint a jelen településfejlesztés történetét feldolgozó „VÁROSÉPÍTÉSZET AZ ÖNKORMÁNYZATBAN - SZÁZHALOMBATTA A XX. SZÁZAD VÉGÉN" című művel.
A könyv alkotója által bevont közreműködők szakmai sokszínűsége (történészek, kutatók, esztéták, gazdasági vezetők, mérnökök, önkormányzati döntéshozók) biztosíték a történelmi fejlődés, és a mai igényekre épített fejlesztési szempontok hiteles ismertetésére. A könyv végigkíséri a történelmi múlttól napjainkig a város fejlődését, és koncepciót ad a fejlesztési irányokra, lehetőségekre az alábbi kivonatolt tartalmú témákban:
A gazdag történelmi múlt a földrajzi helyzetnek köszönhető, melyben a megélhetést és védelmet a víz-domborzattermőföld együttes jelenléte biztosította. Több ezer éve kezdődött el a „belakása" a területnek, amely - kisebb, nagyobb változások közepette - ma is fennáll. Ez a több évezredet átölelő folyamat talán páratlan a Kárpátmedencében. A városba telepített nagyüzemek gazdaságilag lehetővé tették a történelmi településrészek mai igényű fejlesztését, a történelmi hagyatékok feltárását, konzerválását, valamint egy nagy arányú új lakótelep és intézményhálózat létesítését. A könyv ragyogóan mutatja be a múlt és a jelen összefüggéseit, hol történészi hitelességgel, hol ihletetten, hol mérnöki tárgyilagossággal, pontossággal, helyenként „enyhe" kritikával. A történelmi lelőhelyek elhelyezkedése és városszerkezeti kapcsolatainak érdekében kifejtett nézetek, megoldási javaslatok méltóak a múlt és a jelen fonódási igényének biztosítására. A több ezer éves emlékek és a mai modern „csodák" területi közelsége lehetővé teszi az „időgépi" értelmezésben az átlépést évezredek között. A régi és az új kontrasztja csodálatos és bizarr (a bronzkori településsel, halomsírokkal szemben az olajfinomító és az erőmű modern funkcionális szerkezetű architektúrájával, jelenségével).
A könyv tartalmi felépítése a régi és az új szakszerű egymásra építésében, a város fejlesztését megalapozó tervekkel, beruházásokkal és a koncepciós döntéshozatalokon keresztül a városépítészetnek egy olyan metszetét tárja elénk, mely példamutató. Bizonyította az adottságokra épülő városfejlesztés szükségességét és adott esetben lehetőségét, a városi fejlesztések komplexitásának igényét, tényét, a tervezés, a beruházás, a kivitelezés és a döntéshozók között, továbbá bizonyította az építészi karakter szükségét és jelenlétét a városfejlesztésben. Ajánlás: A városfejlesztésben résztvevő tervezők, gazdasági szakemberek, döntéshozók és mindazon városlakók, akik szerepet vállalnak környezetünk alakításában - vegyék figyelembe a könyv teljes anyagát, hogy az ismeretek által a múlt és a jelen értékeinek megfelelő „komplex fejlesztési eredmény" jöhessen létre a jövőben is.
Százhalombatta, 1998. február.
Darovik Sándor Vissza

Tartalom

Köszönetnyilvánítás 8
Előszó (Darnyik Sándor) 10
1. fejezet: Bevezetés 12
1.1. Bevezetés
2. fejezet: Aspektusok Százhalombattáról
2.1. Önkormányzat és a nagyüzemek (Vezér Mihály, Újhelyi Géza, Nádasy István) 14
2.2. Százhalombatta története (Mitták Ferenc) 18
2.3. Százhalombatta legfontosabb régészeti emlékei (dr. Poroszlai Ildikó) 26
2.4. Lírai kitérő (László Bandy) 34
2.5. Lakótelep és közösség (Takács Péter) 38
3. fejezet: Városépítészeti törekvések Százhalombattán
3.1. Környezeti, városszerkezeti adottságok 40
3.2. Az Általános Rendezési Terv készítése 41
3.3. „Főtér" születik? 48
3.4. Külső városrészek rendezése 60
3.41. Óváros újjáéledése 60
3.42. Dunafüred rendezése 74
3.5. Helyi építészeti értékek védelme 80
4. fejezet: Városfejlesztés az önkormányzati rendszer idején
4.1. Rendszerváltozás utáni évek 82
4.2. Kulturális, oktatási és egészségügyi létesítmények fejlesztése 84
4.3. Sport és rekreációs létesítmények fejlesztése 95
4.4. Egyéb intézményi fejlesztések 104
5. fejezet: Jövő a városban - a város a jövőben 124
Névmutató 126
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Városépítészet az önkormányzatban - Százhalombatta a XX. század végén Városépítészet az önkormányzatban - Százhalombatta a XX. század végén Városépítészet az önkormányzatban - Százhalombatta a XX. század végén Városépítészet az önkormányzatban - Százhalombatta a XX. század végén
Állapot:
2.440 ,-Ft
12 pont kapható
Kosárba
konyv