kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 435 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | 81 fekete-fehér fotóval, ábrával illusztrálva. |
| Előszó | 5 |
| 1. A Takarmányozás általános állategészségügyi jelentősége (Dr. Kakuk) | 7 |
| A takarmányozás és a szaporodás | 7 |
| A takarmányozás hatása az ivarérésre, az ivarzásra és a hímek termékenyítőképességére | 7 |
| A takarmányozás hatása a vemhességre | 11 |
| A takarmányozás, a tejtermelés és a tej összetétele | 16 |
| A takarmányozás, a tojástermelés, a tojások minősége és keltethetősége | 18 |
| A takarmányozás és a növekedés | 21 |
| A takarmányozás és az ellenállóképesség | 25 |
| Az elégtelen takarmányozás és az ellenállóképesség | 25 |
| A fehérjeellátásnak az ellenállóképességre gyakorolt hatása | 26 |
| A vitamonok szerepe az ellenállóképesség alakulásában | 27 |
| Az ásványianyag-ellátás és az ellenállóképesség kapcsolata | 31 |
| A takarmányártalmak okozta ellenállóképessség-csökkenés | 32 |
| A takarmányozás hatása a daganatos betegségekre | 33 |
| A takarmányozás és az élettartam kapcsolata | 34 |
| 2. A takarmányösszetevők állategészségügyi szerepe (Dr. Kakuk) | 36 |
| A fehérjék jelentősége a takarmányozásban és a fehérjeellátás zavarai | 36 |
| A hiányos fehérjeellátás következményei | 40 |
| Fehérjetúletetés | 42 |
| Az antibiotikumok szerepe a takarmányozásban (Dr. Kakuk-Dr.Sztojkov) | 48 |
| Az esszenciális zsírsavak hiánya | 52 |
| A zsírok állategészségügyi szerepe és minősítése | 54 |
| A zsírok avasodása | 54 |
| Az avas zsírok etetésének következményei | 57 |
| A sertések mikroangiopathiája | 62 |
| Toxikus zsírpolimerek | 63 |
| Toxikus zsírbetegség | 63 |
| Takarmányzsírok kémiai minősítése | 64 |
| 3. A takarmányok és tápszerek állategészségügyi minősítése (Dr. Dósa) | 66 |
| Alapanyagok minősítése | 68 |
| Tejpor | 69 |
| Takarmányélesztő | 69 |
| Növényolajipari extrahált darák | 69 |
| Lucerna- és vegyes növényi lisztek | 70 |
| Takarmányzsírok | 70 |
| Gabona- és hüvelyes magvak | 70 |
| A koncentrátumok és tápok elbírálása | 72 |
| Tápszerek | 73 |
| 4. Takarmányelőllítás és -tárolás higiéniai kérdései (Dr. Dósa) | 74 |
| Alapanyagok | 74 |
| Magtisztítási hulladékok | 76 |
| Növényolajipari termékek | 76 |
| Erjedésipari takarmányok | 76 |
| Zöldtakarmánylisztek | 77 |
| Állati eredetű takarmányalapanyagok | 77 |
| Az ipari abrakkeverékek előállítása folyamán gyakrabban előforduló hibák | 78 |
| 5. Az ásványianyag-forgalom zavarai (Dr. Kakuk) | 80 |
| Az ásványi anyagok élettani szerepe | 80 |
| Az ásványianyag-ellátás zavarai | 82 |
| A kalcium- és a foszfor-anyagforgalom zavarai | 87 |
| A kalcium élettani szerepe | 87 |
| A foszfor élettani szerepe | 90 |
| Angolkór | 92 |
| Csontlágyulás | 98 |
| Csontritkulás | 102 |
| Rostos csontelfajulás | 102 |
| Szarvasmarhák és juhok húgykövessége | 103 |
| Ellési bénulás | 105 |
| Alimentáris meddőség | 109 |
| A háziállatok mész- és foszforszükséglete | 111 |
| Ca: Parány és földalkáli-alkalicitás | 113 |
| Mész és foszfor pótlására használatos készítmények | 116 |
| A nátrium, a kálium és a klór élettani szerepe (Dr. Neszterov) | 119 |
| Konyhasóhiány-betegség | 120 |
| A mikroelemek anyagforgalma (Dr. Horváth) | 121 |
| A mikroelemek szerepe | 122 |
| Vas | 124 |
| Vashiányos malacanaemia | 124 |
| Vashiányos borjúanaemia | 128 |
| Vas-intoxikáció | 129 |
| Mangán | 131 |
| Mangányhiány | 131 |
| A mangán túladagolása | 132 |
| Réz | 133 |
| Rézhiány | 133 |
| Rézmérgezés | 137 |
| Cink | 139 |
| A malacok cinkhiány-betegsége | 139 |
| Cinkhiány kérődzőkben | 141 |
| A baromfi cinkhiány-betegsége | 142 |
| A cink túladagolása | 143 |
| Kobalt | 143 |
| A kérődzők kobalthiány-betegsége | 144 |
| Kobaltmérgezés | 146 |
| Jód | 146 |
| A malacok myxoedema betegsége (jódhiány) | 146 |
| Fluorosis | 148 |
| A szelén szerepe és jelentősége a háziállatok életműködésében | 152 |
| E-vitamin és sezlán kölcsönhatás | 153 |
| 6. Vitaminhiány (Dr. Kakuk - Dr. Proprisztov) | 165 |
| Tiaminhiány (Dr. Kakuk - Dr.Propisztov) | 195 |
| Riboflavinhiány (Dr. Kakuk) | 202 |
| Nikotinsavhiány | 207 |
| Piridoxinhiány | 213 |
| Pantotensavhiány | 217 |
| Kolinhiány | 221 |
| Biotinhiány | 225 |
| B12-vitaminhiány | 230 |
| Folsavhiány | 234 |
| C-vitaminhiány | 237 |
| D-vitaminhiány | 240 |
| E-vitaminhiány (Dr. Nacsev) | 247 |
| Csirkék encephalomalatiája | 250 |
| Enzootiás izomdistrophia | 251 |
| Fiatal pulykák izomdistrophiája | 251 |
| Bárányok enzootiás izomdistrophiája | 252 |
| Borjak fehérizom-betegsége | 254 |
| Enzootiás izomdistrophia bivalyborjakban | 255 |
| Sertések E-vitaminhiánya | 256 |
| Csirkék exsudatiív diathesise | 257 |
| K-vitaminhiány (Dr. Proprisztov) | 261 |
| P-vitaminhiány | 264 |
| 7. Mikotoxikózisok (Dr. Derzsi) | 267 |
| Alimentáris toxikus aleukia | 270 |
| Stachybotryotoxikózis | 272 |
| Penészes kukorica okozta toxikózis | 276 |
| Aspergillus-toxikózis | 278 |
| A baromfi mikotoxikózisai | 279 |
| Aflatoxikózis (Dr. Juhász) | 280 |
| 8. A takarmányok természetes hatóanyagai okozta egészségtartalmak (Dr. Horváth) | 286 |
| Takarmányozási methaemoglobinaemia (nitrát-nitrit-mérgezés) | 286 |
| Cianogén és golyvakeltő anyagok okozta takarmánytoxikózis | 290 |
| Takarmány-ösztrogének | 294 |
| Takarmányozási eredetű vérzékenség | 296 |
| Somkórómérgezés | 297 |
| Szarvasmarhák sasharaszt-mérgezése | 300 |
| Allergizáló takarmányok okozta kórképek | 303 |
| Takarmányozási fotoszenzibilizáció | 304 |
| Hajdina (pohánka)- mérgezés | 304 |
| Orbáncfű-mérgezés | 305 |
| Májeredetű (hepatogén) fotoszenzibilizáció | 306 |
| 9. A kérődzők takarmányozási, anyagforgalmi betegségei (Dr. Juhász) | 308 |
| A kérődzők táplálkozásélettani sajátosságai | 308 |
| Az előgyomrok kialakulása | 308 |
| A fiatal kérődzők emésztése | 311 |
| A nyelőcsővályú működése | 312 |
| A fiatal kérődzők emésztésével kapcsolatos táplálkozási sajátosságok | 314 |
| Az elválasztás | 314 |
| Az emésztést elősegítő folyamatok | 315 |
| Takarmányfelvétel | 315 |
| Rágás | 315 |
| Nyál | 315 |
| Az előgyomrok flóriája és faunája | 318 |
| Az előgyomrokban élő baktériumok | 321 |
| Cellulózbontó baktériumok | 322 |
| Pálcika alakú cellulózbontók | 322 |
| Coccus alakú cellulózbontók | 323 |
| Keményítőbontó baktériumok | 321 |
| Hemicellulóz-bontó baktériumok | 324 |
| Cukorbontó baktériumok | 324 |
| Organikus savakat felhasználó baktériumok | 325 |
| Methanogén baktériumok | 325 |
| Proteolytikus baktériumok | 326 |
| Lipolytikus baktériumok | 326 |
| Az előgyomrokban élő protozoonok | 326 |
| A protozoonok alakja és beosztása | 329 |
| A protozoon populáció kialakulása | 330 |
| A protozoonok tápanyag-felhasználása | 332 |
| A protozoonok tápanyag-felhasználása | 332 |
| Az előgyomrok mozgásai | 333 |
| A bendő összehúzódásai | 335 |
| A recés összehúzódásai | 335 |
| A bendő és recés mozgásainak összerendeződése | 335 |
| A takarmány rétegeződése az előgyomrokban | 336 |
| Kérődzés | 337 |
| Böfögés | 338 |
| A durva és finom részek elkülönülése az előgyomrokban | 339 |
| A százrétű működése | 339 |
| Az oltógyomor működése | 340 |
| Az előgyomrok működésének szabályozása | 341 |
| A szénhidrátok elbomlása az előgyomrokban | 343 |
| Az illó zsírsavak felszívódása | 346 |
| Nitrogéntartalmú anyagok elbomlása az előgyomrokban | 347 |
| Fehérjék hidrolízise | 347 |
| Aminosavak asszimilációja | 349 |
| Aminosavak elbomlása | 349 |
| Ammónia jelentősége | 350 |
| Karbamid felhasználása a kérődzők takarmányozásában | 352 |
| Karbamidmérgezés | 353 |
| Az előgyomrokban szintetizált fehérjék táplálkozáélettani tulajdonságai | 354 |
| Bélemésztés | 355 |
| Bélmozgások | 355 |
| Emésztőnedvek | 357 |
| Hasnyál | 357 |
| Epe | 357 |
| Bélnedv | 358 |
| A vékonybélben lezajló emésztőfolyamatok | 359 |
| A vastagbélben lezajló emésztőfolyamatok | 359 |
| Bélsár és bélsárürités | 360 |
| Az előgyomor-renyheség kórhatározásának és gyógykezelésének modern irányelvei( Dr. Horváth) | 361 |
| Kórhatározás | 361 |
| A bendőtartalom vételének és vizsgálatának módszerei | 363 |
| Gyógykezelés | 365 |
| A kérődzők heveny bendőfelvúvódása (Dr. Nacsev - Dr. Horváth) | 367 |
| A kérődzők tejsavmérgezése (Dr. Horváth) | 374 |
| A kérődzők keteosisa | 390 |
| A juh ketosisa | 390 |
| Hypomagnesaemiás tetania | 392 |
| A felnőtt kérődzők hypomagnesáemiás tetaniája | 392 |
| A borjú hypomagnesaemiáas tetaniája | 406 |
| 10. A baromfi fontosabb anyagforgalmi betegségei (Dr. Kakuk) | 409 |
| A baromfi osteopathiái | 409 |
| A csontképződés élettani és anatómiai alapjai | 409 |
| Baromfi-rachitis | 410 |
| Perosis | 416 |
| A baromfi osteomalatiaja és osteoporosisa | 422 |
| Tojótyúkok ketrecbénulása | 420 |
| Osteopetrosis | 422 |
| Tisztázatlan kóroktanú osteopathiák | 422 |
| A pulykák lábgyengesége | 422 |
| A pulykák Y-betegsége | 423 |
| A csirkék spondylolisthesise | 423 |
| Torzító görbeujjtartás | 423 |
| Tollcsipkedés és kannibalizmus (Dr. Derzsi) | 424 |
| Baromfiköszvény | 429 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.