| Előszó | 5 |
| Bevezetés | 7 |
| A takarmányértékelési módszerek kialakulása és fogalma | 8 |
| A takarmányok táplálóanyagainak kihasználása | 14 |
| A kihasználási együtthatók megállapításának módszere | 15 |
| A táplálóanyagok kihasználását befolyásoló tényezők | 21 |
| A takarmányok laboratóriumi vizsgálata | 25 |
| A gyerrost hatása a táplálóanyagok kihasználására | 26 |
| A lignin hatása a táplálóanyagok kihasználására | 30 |
| A takarmányok laboratóriumi vizsgálatának fejlesztése | 33 |
| Az energia és a fehérje hatása az anyagcsere-forgalomra | 37 |
| Az energia a takarmányértékelési módszerek alapja | 43 |
| Az állati szervezet energiaforgalma | 43 |
| Bruttó energia | 44 |
| Kihasználható (emészthető) energia | 47 |
| Hasznosítható (átalakítható) vagy metabolizálható energia | 48 |
| Nettó (termelő) energia | 53 |
| Az állati szervezet alapanyagcseréje | 57 |
| Az anyagcserét befolyásoló tényezők | 59 |
| A takarmányértékelési módszerek elméleti alapjai | 61 |
| Az életfenntartó- és a termelőenergia | 68 |
| Energia a zsírtermeléshez | 69 |
| Energia a tejtermeléshez | 73 |
| Energia a növekedéshez | 74 |
| Az állati termelés energiájának teljes hatásfoka | 75 |
| A takarmányok értékelési módszerei | 77 |
| A keményítőérték-elmélet | 78 |
| Az energetikai takarmányértékelési rendszer | 83 |
| A brit takarmányértékelési módszer (ME-system) | 89 |
| A szovjet takarmányértékelési módszer | 91 |
| A beltsville-i takarmányértékelési módszer | 93 |
| A kaliforniai takarmányértékelési módszer | 94 |
| A Nemzeti Kutatási Tanács által javasolt takarmányértékelési rendszer | 99 |
| Egyéb takarmányértékelési módszerek | 102 |
| Skandináv takarmányegység | 102 |
| Kaliforniai takarmányegység | 103 |
| Az emészhető táplálóanyag-tartalom alapján való értékelés | 103 |
| Az összes emészhető táplálóanyag-, TDN-módszer | 103 |
| Armsby nettóenergia-módzsere (term.) | 104 |
| Lehmann-féle takarmányegység | 104 |
| Möllgaard nettóenergia-módszere | 105 |
| Tejtermelő érték | 106 |
| A takarmányértékelési módszerek elméleti alapjainak összehasonlítása | 107 |
| ÉLetfenntartóenergia-szükséglet | 109 |
| Az energia értékesülését befolyásoló tényezők | 110 |
| Az átalakítható és a nettó energia használatának megbízhatósága | 112 |
| A brit és a szovjet takarmányértékelési módszer | 114 |
| A rostocki és a keményítóérték-módszer | 115 |
| A takarmányértékelési módszerek alkalmazása | 117 |
| A takarmányértékelési módszerek jövője | 122 |
| Felhasznált irodalom | 129 |