| Előszó | |
| A takarmány alkotórészei | 1 |
| Víz | 1 |
| Szárazanyag | 1 |
| Ásványi anyagok | 2 |
| Fehérjék | 2 |
| Amidok | 3 |
| Zsírok | 4 |
| Nyersrost | 5 |
| Nitrogénmentes vonatanyagok | 5 |
| Az emésztés s az emésztés együtthatók | 7 |
| Az emésztés | 7 |
| Az emésztési együtthatók | 9 |
| Az emészthető takarmányalkotórészek rendletetése, az anyag energiaforgalom s a keményítőérték | 15 |
| Nitrogén- vagy fehérjeforgalom | 16 |
| Szén vagy zsírforgalom | 16 |
| Energiaforgalom | 17 |
| A takarmány teljes elvonása | 23 |
| Elégtelen táplálás | 21 |
| Bőséges táplálás | 23 |
| A keményítőérték | 30 |
| A takarmány tápértékére befolyást gyakorló tényezők | 37 |
| A növény fejlődési foka | 37 |
| Szálastakarmány | 37 |
| Gyök- és gumóstakarmányok | 41 |
| Szemestakarmány | 41 |
| Talajminőség | 42 |
| Éghajlat és időjárás | 42 |
| Trágya | 44 |
| Vetés sűrűsége | 46 |
| A szénakészítéssel s eltartással járó veszteségek | 47 |
| A barnaszéna | 51 |
| A besavanyítás | 54 |
| Préselt kazalban erjesztett takarmáyn | 61 |
| Zsombolyai kazal | 63 |
| A gyök s gumóstakarmányok eltartásánál támadó veszteségek | 64 |
| A takarmányok leírása | 67 |
| A zöldtakarmány | 70 |
| A rétifű | 73 |
| A luczerna | 74 |
| A vöröshere | 74 |
| A bíborhere | 75 |
| A baltaczim | 75 |
| A nyúlszapuka | 75 |
| Keveréktakarmány | 76 |
| A takarmányrozs | 77 |
| A csalamádé | 79 |
| A czirok | 79 |
| A köles | 79 |
| A pohánka | 79 |
| A fehér mustár | 80 |
| A csibehúr | 80 |
| A takarmánykáposzta | 80 |
| A leveles czukorrépafej | 82 |
| A burgonyaszár | 83 |
| A szőlőkacs | 83 |
| Az aczat | 83 |
| A taraczkgyökér | 83 |
| A legelő | 84 |
| Természetes gyeplegelők | 84 |
| Mesterséges legelők | 90 |
| Esetleges legelők | 92 |
| A széna | 95 |
| A réti széna | 97 |
| A here-, luczerna- s zabosbükkönyszéna | 101 |
| A baltaczimszéna | 102 |
| A muharszéna | 102 |
| A lombszéna | 103 |
| A szalma és polyva | 104 |
| A gabonaszalma | 107 |
| A hüvelyes növények szalmája | 110 |
| A polyva vagy törek | 111 |
| A hüvelyes növények polyvája s hüvelye | 112 |
| A tengericsutka | 112 |
| A gyök- és gumóstakarmányok | 113 |
| A burgonya | 115 |
| A csicsóka | 118 |
| A takarmányrépa | 119 |
| A czukorrépa | 121 |
| A karórépa vagy káposztarepcze | 122 |
| A kerekrépa v. tarlórépa | 122 |
| A murokrépa | 123 |
| Húsos gyümölcsök | 124 |
| A tök | 124 |
| A dinnye | 125 |
| A férges gyümölcs | 125 |
| A szemestakarmányok | 125 |
| A gabonamagvak | 127 |
| A hüvelyesmagvak | 136 |
| Az olajosmagvak | 140 |
| A rostaalj s triőrhulladék | 142 |
| Erdei magvak | 146 |
| A gyári hulladékok | 148 |
| Az olajgyári hulladékok | 150 |
| A malomiparihulladékok | 183 |
| A keményítőgyári hulladékok | 198 |
| A sörgyártás hulladékai | 204 |
| A szeszmoslék | 208 |
| Az életőgyári tönköly | 216 |
| A czukorgyári hulladékok | 217 |
| A szőlő- és almatörköly | 227 |
| Az állati eredetű takarmányok | 229 |
| A tehéntej | 229 |
| A lefölözött tej | 232 |
| Az író | 235 |
| A savó | 236 |
| A húsliszt | 237 |
| Az állati hullaliszt | 239 |
| A haltakarmányliszt | 240 |
| A vérliszt | 241 |
| Az ásványi anyagok | 243 |
| A konyhasó | 244 |
| A foszforsav s mész | 246 |
| Az ivóvíz | 248 |
| A takarmányok előkészítése | 251 |
| A takarmány felaprózása | 252 |
| A szecskázás | 252 |
| A gyök s gumóstakarmányok felaprózása | 252 |
| A szemes takarmányok felaprózása | 253 |
| Az olajpogácsa felaprózása | 255 |
| A takarmányok meglágyítása | 256 |
| A szálastakarmány meglágyítása | 256 |
| A gyök s gumóstakarmányok meglágyítása | 257 |
| A szemestakarmányok meglágyítása | 258 |
| A korpa meglágyítása | 260 |
| Az olajpogácsa meglágyítása | 261 |
| A pörkölés | 261 |
| A füllesztés | 261 |
| A malátakészítés | 263 |
| A czefrézés vagy bekavarás | 264 |
| A kenyérkészítés | 265 |
| A különféle gazdasági háziállatok takarmányozásának alapelvei | 267 |
| Az adagolások megállapítása s alkalmazása | 267 |
| A heverő ökrök fönntartó takarmánya | 272 |
| A juhok fönntartótakarmánya | 275 |
| A kifejlődött állatok hizlalása | 278 |
| A kifejlődött kérődzőállatok hízlalásas | 282 |
| A kifejlődött sertés hizlalása | 269 |
| Az erőtermő állatok takarmányozása | 273 |
| A jármosökrök takarmányozása | 278 |
| A lovak takarmányozása | 279 |
| A növendékállatok takarmányozása | 282 |
| A borjúk takarmányozása | 283 |
| A bárányok takarmányozása | 287 |
| A malaczok takarmányozása | 292 |
| A növendékállatok hizlalása | 304 |
| A fejőstehenek takarmányozása | 318 |