kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött keménykötés |
| Oldalszám: | 640 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-232-648-2 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva. |
| A takarmányozástan feladata és célja | |
| A takarmányok kémiai összetétele | |
| A weendei takarmányvizsgáló eljárás | 21 |
| Szárazanyag-tartalom | 23 |
| A hamutartalom meghatározása | 23 |
| A nyersfehérje (össznitrogén) meghatározása | 23 |
| A nyerszsír meghatározása | 24 |
| A nyersrost meghatározása | 25 |
| Nitrogénmentes kivonható anyagok | 25 |
| Értékelés | 25 |
| A van Soest-féle rostmeghatározás | 26 |
| A takarmány hasznosítása | |
| Az együregű gyomrú állatok emésztése | 29 |
| A táplálék felvétele | 29 |
| Gyomoremésztés | 30 |
| Emésztés a vékonybélben | 31 |
| Emésztés az utóbélben | 35 |
| A bélflóra szerepe a monogasztrikus állatok emésztésében | 36 |
| A szopós állatok emésztése | 38 |
| A sertés emésztésének sajátosságai | 40 |
| A ló emésztésének sajátosságai | 40 |
| A nyúl emésztésének sajátosságai | 42 |
| A baromfi emésztésének sajátosságai | 44 |
| A kérődzők emésztése | 45 |
| Táplálékfelvétel | 45 |
| Az előgyomrok motoros működése | 46 |
| Nyáltermelés | 47 |
| A struktúraballaszt | 49 |
| A takarmánypasszázs | 49 |
| Felszívódás az előgyomrokból | 51 |
| Az előgyomrok mikroflórája és mikrofaunája | 51 |
| Bendőfermentáció | 54 |
| Posztruminális emésztés | 69 |
| A takarmányok emészthetősége | 70 |
| Az emészthetőség megállapítása | 71 |
| Az emészthetőséget befolyásoló tényezők | 80 |
| A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban | 87 |
| A takarmány-összetevők kémiai jellemzése és azok sorsa az állati szervezetekben | |
| Szénhidrátok | 88 |
| Monoszacharidok | 88 |
| Di- és triszacharidok | 89 |
| Poliszacharidok | 91 |
| Inkrusztáló anyagok | 95 |
| Szerves savak, glikozidok | 96 |
| A nyersrost szerepe az állatok táplálkozásában | 98 |
| Lipidek | 100 |
| Zsírok | 100 |
| Összetett gliceridek és glicerin nélküli lipidek | 102 |
| A zsírok avasodása | 104 |
| A zsírok szerepe az állatok takarmányozásában | 106 |
| A fehérjék | 108 |
| A fehérjék felépítése, aminosav-összetétele és térbeli szerkezete | 108 |
| A fehérjék felosztása és csoportosítása | 111 |
| Nukleoproteidek, nukleinsavak | 112 |
| A fehérjék biológiai értéke | 112 |
| A fehérjék denaturálódása | 112 |
| Aminosav-forgalom, az aminosavak minősítése | 113 |
| A takarmányok fehérjetartalmának minősítése és osztályozása | 117 |
| A fehérjeellátás zavarai | 120 |
| Ásványi anyagok | 122 |
| Az ásványi anyagok felosztása és szerepe | 122 |
| Kalcium és foszfor | 128 |
| Nátrium, kálium és klór | 133 |
| Magnézium | 135 |
| Kén | 136 |
| Nyomelemek | 136 |
| Vitaminok | 145 |
| A-vitamin, karotinok | 146 |
| D-vitamin, kalciferol | 149 |
| E-vitamin | 151 |
| K-vitamin | 153 |
| B1-vitamin, tiamin | 155 |
| Riboflavin | 157 |
| Nikotinsav, nikotinsavamid | 158 |
| Piridoxin | 159 |
| Pantoténsav | 160 |
| Biotin | 160 |
| Folsav | 162 |
| Kobalamin, B12-vitamin | 163 |
| Kolin | 164 |
| Aszkorbinsav, C-vitamin | 165 |
| Egyéb vitaminhatású anyagok | 166 |
| A takarmányok egyéb biológiailag aktív hatású anyagai és a takarmányok étrendi hatása | 167 |
| Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (APF) | 167 |
| Glikozidok | 168 |
| Alkaloidok | 170 |
| Nitrát- és nitrittartalom | 171 |
| Növényi ösztrogének (fitoösztrogének) | 171 |
| Fotoszenzibilizáló anyagok | 172 |
| Tripszininhibitorok | 173 |
| Szaponinok | 174 |
| Gosszipol | 174 |
| Tannin | 175 |
| Antivitaminok | 175 |
| Gombatoxinok | 175 |
| A takarmányok étrendi és dietétikai hatása | 177 |
| Takarmánykiegészítők | |
| Hozamfokozók | 182 |
| Antibiotikumok | 183 |
| Réz-szulfát | 185 |
| Szintetikus hozamfokozók | 186 |
| Szerves savak | 186 |
| A bendőfermentációra ható anyagok | 187 |
| Hormonok és hormonhatású anyagok | 190 |
| Nyugatók | 191 |
| Enzimek | 192 |
| Ízesítő anyagok | 193 |
| Kokcidiózis, hisztomonadózis és sertésdizentéria elleni készítmények | 193 |
| NPN-anyagok | 194 |
| Szintetikus aminosavak | 197 |
| Színezőanyagok | 197 |
| Antioxidánsok | 198 |
| Emulgeálóanyagok | 199 |
| Pelletkötő anyagok | 199 |
| Konzerválóanyagok | 199 |
| Glükoplasztikus anyagok | 200 |
| Adszorbens anyagok | 200 |
| Energiaforgalom | |
| Energetikai és bioenergetikai alapfogalmak | 201 |
| Intermedier anyagforgalom | 205 |
| Energiatermelő, disszimilációs folyamatok | 205 |
| A szénhidrátok intermedier anyagforgalma | 206 |
| A zsírok intermedier anyagforgalma | 214 |
| A fehérjék intermedier anyagforgalma | 219 |
| A takarmány energiájának átalakulása a szervezetben | 223 |
| Az energiaforgalom mérésének módszerei | 228 |
| A direkt kalorimetria | 228 |
| Az indirekt kalorimetria | 229 |
| A N-forgalom | |
| A N-mérleg | 230 |
| A fehérjék biológiai értéke | 234 |
| A biológiai érték meghatározása a N-mérleg alapján | 234 |
| A biológiai érték mérése a testtömeg-gyarapodás alapján | 236 |
| Összefüggés a biológiai érték és a vérplazma karbamidtartalma között | 237 |
| A takarmányozás hatása a vérplazma szabadaminosav-tartalmára | 238 |
| Összefüggés a fehérje biológiai értéke és egyes enzimek aktivizálása között | 242 |
| A biológiai érték meghatározása a takarmány aminosav-összetétele alapján | 242 |
| Egyéb módszerek a biológiai érték megállapítására | 243 |
| A szénforgalom | |
| A respirációs berendezés felépítése | 244 |
| A respirációs kísérlet | 246 |
| A respirációs kísérlet eredményeinek felhasználása | 249 |
| A takarmány nettó energiatartalmának meghatározása összehasonlító vágópróbával | 254 |
| Vízforgalom | |
| A víz élettani jelentősége | 256 |
| Az állati szervezet vízforgalma | 256 |
| A vízszükségletet befolyásoló tényezők | 257 |
| A víz minőségével szemben támasztott követelmények | 259 |
| Sav-bázis egyensúly (izohidria) és annak zavarai | |
| A sav-bázis egyensúly szabályozása | 261 |
| Respirációs szabályozás | 261 |
| Renális szabályozás | 263 |
| A takarmányok táplálóértékének mérése | |
| Naturális takarmányegységek | 266 |
| A táplálóérték mérése az emészthetőtáplálóanyag-tartalom alapján | 267 |
| Emészthetőössztáplálóanyag- (TDN), illetve a Lehmann-féle össztáplálóanyag-tartalom (GN) | 267 |
| Emészthető energia (Digestible Energy, DE) | 268 |
| A táplálóérték mérése a metabolizálhatóenergia-tartalom alapján | 270 |
| A metabolizálható energia használata a baromfi takarmányozásban | 270 |
| A metabolizálható energia alkalmazása a sertéstakarmányozásban | 273 |
| A metabolizálható energia alkalmazása a nyúltakarmányozásban | 276 |
| A metabolizálható energia használata a szarvasmarha-takarmányozásban | 276 |
| A metabolizálható energia használata a juhok takarmányozásában | 282 |
| A takarmány metabolizálhatóenergia-tartalmának kiszámítása kérődző állatok részére | 283 |
| A táplálóérték megállapítása a nettó energiatartalom alapján | 284 |
| A keményítőérték | 285 |
| A keményítőértéken alapuló takarmányegységek | 291 |
| Az Armsby-féle nettó kalória | 292 |
| Az NDK energetikai takarmányegység | 292 |
| Nettóenergia-rendszerek a szarvasmarhák takarmányozásában | 287 |
| Nettó energia használata a juhok takarmányózásában | 311 |
| Az állati termelés takarmányozási alapjai | |
| A táplálékfelvétel és az állatok önkéntes takarmányfogyasztása | 312 |
| Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság | 312 |
| A táplálékfelvétel szabályozása | 313 |
| A kérődzők önkéntes takarmányfogyasztása | 317 |
| A létfenntartás szükséglete | 323 |
| A létfenntartás energiaforgalma | 324 |
| A létfenntartás fehérjeszükséglete | 342 |
| A létfenntartás ásványianyag-szükséglete | 346 |
| A létfenntartás vitaminszükséglete | 344 |
| Növekedés és hústermelés | 348 |
| A fejlődés és növekedés törvényszerűségei | 348 |
| A hústermelés biológiai alapjai | 353 |
| A takarmányozás és a növekedés kölcsönhatásai | 355 |
| A növekedés energiaszükséglete | 359 |
| A növekedés fehérjeszükséglete | 361 |
| A növekedés ásványianyag- és vitaminszükséglete | 367 |
| A takarmányozás és a húsminőség | 368 |
| Gyapjútermelés | 371 |
| A gyapjútermelés és a takarmányozás | 371 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 372 |
| A nőivarú emlősállatok szaporodási ciklusa és a takarmányozás | 375 |
| A takarmányozás és az ovuláció | 375 |
| Vemhesség | 378 |
| Tejtermelés | 389 |
| A hímek nemi aktivitása és a takarmányozás | 411 |
| Tojástermelés | 413 |
| A nemi érést befolyásoló tényezők | 413 |
| A tojásképződés | 414 |
| A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 415 |
| A takarmányozás hatása a tojás minőségére és keltethetőségére | 420 |
| Munkavégzés | 422 |
| Az izommunka kémiai alapjai | 422 |
| A munkavégzés energetikai hatékonysága | 423 |
| Az igás- és a sportló táplálóanyag-szükséglete | 425 |
| Takarmányismeret | |
| Zöldtakarmányok | 428 |
| A legelő | 429 |
| Szántóföldi zöldtakarmányok | 442 |
| Gyökér- és gumós takarmányok | 461 |
| Silózott takarmányok | 466 |
| A silózott takarmányok táplálóértéke | 466 |
| A silózott takarmányok minősítése | 468 |
| A silózott takarmányok etetése szarvasmarhákkal | 470 |
| Szilázs etetése juhokkal | 472 |
| Szilázs a sertéstakarmányozásban | 472 |
| Szilázs etetése lovakkal | 473 |
| Szilázs etetése nyulakkal | 473 |
| A szilázsetetés hatása az állati termékek minőségére | 473 |
| Szénák | 475 |
| Fűszénák | 476 |
| Pillangó virágú növények szénái | 477 |
| Keverék zöldtakarmányok szénái | 478 |
| Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek | 479 |
| Cséplési melléktermékek | 482 |
| Szalmafélék | 482 |
| Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok | 486 |
| Magvak | 487 |
| Gabonamagvak | 487 |
| Hüvelyesmagvak | 492 |
| Olajos magvak | 494 |
| Élelmiszer-ipari melléktermékek | 496 |
| Olajipari melléktermékek | 496 |
| Malomipari melléktermékek | 500 |
| Cukoripari melléktermékek | 502 |
| Sörgyári melléktermékek | 504 |
| Szeszgyári melléktermékek | 505 |
| Keményítőipari melléktermékek | 506 |
| Konzervgyári melléktermékek | 508 |
| Állati eredetű takarmányok | 508 |
| A takarmányok tartósítása | |
| A takarmányok tartósításása erjesztéssel | 515 |
| Az erjesztéses tartósítás jelentősége | 515 |
| A silózás során lezajló mikrobiológiai és biokémiai folyamatok | 516 |
| A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők | 527 |
| A takarmányok csoportosítása erjedőképességük alapján | 534 |
| Az erjedés szabályozásának módszerei | 535 |
| A silózás veszteségei | 554 |
| Silótípusok | 558 |
| Az erjesztés gyakorlai végrehajtása | 563 |
| A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel | 567 |
| A takarmányok tartósítása szárítással | 572 |
| A szénakészítés | 572 |
| Szemestakarmányok szárítása | 591 |
| A szemestermények szellőztetése | 594 |
| A szemestermények mikrobiológiai károsodása | 595 |
| Szemes termények hűtvetárolása | 598 |
| A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása | 599 |
| Gyökér- és gumós takarmányok eltartása | 601 |
| A takarmányok előkészítése | |
| Ipari abrakkeverék-gyártás, takarmánytechnológia | 603 |
| A takarmányipar feladata és tevékenysége | 603 |
| Receptúrakészítés | 604 |
| Alapanyag-készletezés és -tárolás | 604 |
| Anyagmozgatás, mérés-adagolás | 605 |
| Aprítás | 605 |
| Keverés | 608 |
| Osztályozódás | 610 |
| Melaszozás, zsírozás | 611 |
| Granulálás | 611 |
| Különleges hőkezelési eljárások | 613 |
| A különböző termikus eljárások biológiai hatása | 615 |
| Abrakfélék egyéb előkészítési eljárásai | 616 |
| Élesztősítése | 616 |
| Csíráztatás | 617 |
| A tömegtakarmányok előkészítése | 617 |
| Szecskázás és szeletelés | 617 |
| Pépesítés | 618 |
| A szálastakarmányok őrlése | 618 |
| Főzés | 619 |
| Pácolás | 619 |
| Szalmafeltárás | 620 |
| A takarmányok minősítése | |
| A mintavétel | 626 |
| A mintavétel végrehajtása | 627 |
| Érzékszervi vizsgálat | 629 |
| A minta előkészítése kémiai vizsgálathoz | 630 |
| A takarmányérték megállapítása | 631 |
| A takarmányok mikrobiológiai vizsgálata | 633 |
| A takarmányok energiaértékének megállapítása egyszerűsített módszerekkel | 634 |
| A felhasznált fontosabb művek jegyzéke | 638 |
| Függelék | |
| A szarvasmarha táplálóanyag-szükséglete | III |
| A juh táplálóanyag-szükséglete | XII |
| A sertések táplálóanyag-szükséglete | XX |
| A ló és a nyúl táplálóanyag-szükséglete | XXV |
| A baromfi táplálóanya-szükséglete | XXVVI |
| A kérődzők takarmányai | XXXII |
| A sertések takarmányai | L |
| Nyúltakarmányok | LVI |
| Baromfitakarmányok | LVII |
| Aminosavtáblázatok | LX |
| Tárgymutató |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.