| Előszó | 3 |
| Bevezetés | 4 |
| Az állattenyésztés fellendítése a mezőgazdaság fejlesztésének központi feladata | |
| Az állat szerepe a mezőgazdasági temrelésben | |
| A takarmányozástan tartama és feladata | 4 |
| A takarmányozás hatása az állati szervezetre | 12 |
| A takarmány tápértékének megállapítása | |
| A takarmány tápértékének fogalma | 19 |
| A növényi és az állati test vegyi összetétele | 21 |
| A takarmány emészthetősége | 31 |
| Az emészthetőség megállapítását szolgáló kísérletek módszere | 37 |
| A takarmány emészthetőségét befolyásoló tényezők | 41 |
| A takarmányos összes tápértékének megállapítása | 48 |
| Az állati szervezetben végbemenő anyagváltozások tanulmányozásának módszerei | 49 |
| Módszerek a takarmány összes tápértékének megállapítására | 60 |
| Armsby hőegységei | 63 |
| A takarmányértékelés skandináv rendszere | 65 |
| Szovjetunióban használatos takarmányegységek | 68 |
| A takarmányok biológiai értékelése | 69 |
| A takarmányok proteinjeinek biológiai értéke | 70 |
| A vitaminok szerepe a gazdasági állatok táplálkozásában | 80 |
| Az ásványi anyagok a gazdasági állatok takarmányozásában | 97 |
| A takarmányismerettan fejlődése | 110 |
| Takarmányok | |
| A takarmány fogalma | 120 |
| A takarmányok öszetételét és tápértékét befolyásoló tényezők | 121 |
| A takarmányoknak alsóbbrendű szervezetek és állati paraziták okozta romlása | 129 |
| A takarmányok csoportosítása | 134 |
| A zöldtakarmány és a legelő | 135 |
| Mérges és ártalmas növények | 140 |
| Legelőhasználat | 142 |
| Zöldtakarmányok | 148 |
| Pillangósok | 148 |
| Zöldtakarmány céljára vetett egyéb növények | 150 |
| A gyökértermésűek levélzete | 152 |
| A széna | 154 |
| A szénafajták | 163 |
| A vitaminos széna és a szénaliszt | 171 |
| Cséplési melléktermékek | 173 |
| A szalma | 173 |
| A pelyva | 178 |
| A moszatok | 179 |
| A lombtakarmány | 180 |
| A gyökértermésűek, gumók, húsostermések | 182 |
| A silózott takarmányok | 190 |
| A szemestakarmányok | 208 |
| A szemestakarmányok előkészítése | 209 |
| A gabonamagvak | 212 |
| A hüvelyes magvak | 216 |
| Az olajmagvak | 219 |
| A szemestakarmányok tárolása | 219 |
| A makk és a gesztenye | 220 |
| A gyommagvak | 221 |
| Az ipari melléktermékek | 222 |
| A malomipari melléktermékek | 223 |
| Az olajipari melléktermékek | 227 |
| A keményítőipari melléktermékek | 236 |
| A szeszipari melléktermékek | 237 |
| A cukorgyári melléktermékek | 242 |
| Az állati eredetű takarmányok | 245 |
| Az élelmiszerhulladékok | 253 |
| Az ásványi takarmányok | 254 |
| A vitaminkészítmények | 256 |
| A gyári abrakkeverékek | 257 |
| A Szovjetunióban használatos takarmányok tápértékében és összetételében mutatkozó sajátosságok | 261 |
| A Szovjetunió takarmányalapja | 265 |
| A gazdasági állatok szabványos takarmányozásának alapfogalmai | |
| Az állatok tápanyagszükségletének fogalma | 272 |
| A minimális takarmányszükséglet, a fenntartó takarmányozás | 274 |
| A fenntartó takarmányozásban részesülő állatok szükségletét befolyásoló tényezők | 281 |
| A gazdasági állatok táplálkozása | 285 |
| A vemhes állatok táplálásának sajátosságai | 292 |
| A vemhes állatok tápanyagszükséglete | 297 |
| A hímivarú tenyészállatok takarmányozásának sajátosságai | 300 |
| A növőfélben levő állatok tápanyagszükséglete | 302 |
| A növendékállatnak életkorával járó fejlődése, növekedése és táplálkozása | 303 |
| A szervezet vegyi összetételének változása a növekedés folyamán | 310 |
| A fehérjeszükséglet | 313 |
| Az ásványi anyagszükséglet | 317 |
| A vitaminszükséglet | 321 |
| A zsír- és lipoidszükséglet | 324 |
| A fiatal állatok vízforgalmának sajátosságai | 325 |
| A növendékállatok takarmányszükséglete | 326 |
| Az újszülött állatok táplálásának sajátosságai | 328 |
| A tejelőállatok tápanyagszükséglete | 329 |
| A tejképződés | 330 |
| A fehérje szerepe a tejelő állatok táplálkozásában | 332 |
| A zsír a tejelő állatok táplálkozásában | 337 |
| Az ásványi anyagok a tejelő állatok táplálkozásában | 340 |
| A vitaminok szerepe a laktációban | 348 |
| A takarmány értékesülése a tejtermelés idején | 348 |
| Az igavonó állatok takarmányozása szabványosításának alapelvei | 349 |
| A munka mérése | 350 |
| A takarmány energiájának értékesülése a munkában, a munka közben végbemenő anyagcsere és az energiaforgalom vizsgálatának módszerei | 351 |
| Az izommunka energiaforrásai | 353 |
| A fehérje- és ásványi anyagszükséglet | 357 |
| Az igásállatok energiaszükséglete | 358 |
| A hízóállatok tápanyagszükséglete | 359 |
| A hízlalás célja, a hús és a szalonna összetétele | 359 |
| A növekedés és a hízlalás | 360 |
| Változások az állat testében a hízlalás során | 361 |
| A hízóállatok takarmányszükséglete | 363 |
| A hízóállatok súlygyarapodásának összetétele | 364 |
| A zsírképződés forrásai | 366 |
| A takarmány zsírjának hatása az állatok testében lerakódott zsír összetételére és tulajdonságaira | 369 |
| A fehérje a hízóállatok táplálkozásában | 370 |
| A takarmány és a súlygyarapodás aránya | 373 |
| A takarmányszabványok fogalma. Takarmányszabványok a múltban és most. A takarmányadatok | 375 |
| A különböző fajú és hasznosítású gazdasági állatok takarmányozása | |
| A fejőstehén takarmányozása | 389 |
| A szarvasmarha fenntartó takarmányozása | 390 |
| A szárazonálló vemhes tehenek takarmányozása | 393 |
| A fejőstehén takarmányozása | 402 |
| A fejőstehenek okszerű takarmányozásának megszervezése a szovhozokban és a kolhozok tehenészetében | 427 |
| Általános tudnivalók | 427 |
| A téli takarmányozás | 435 |
| A nyári takarmányozás | 442 |
| A bőven tejelő tehenek takarmányozásának sajátosságai | 450 |
| A tenyészbika takarmányozása | 462 |
| A növendék szarvasmarha takarmányozása | 464 |
| A növendékállatok irányított felnevelése, fejlődési terve, súlygyarapodása | 464 |
| A növendékállat tápanyagszükséglete | 468 |
| A növendékmarha takarmányszabványai | 475 |
| A felnevelés technikája | 477 |
| Takarmányozási minták | 486 |
| A növendékmarha takarmányozása a szopós időszak után | 490 |
| A növendékállatok felnevelésének sajátosságai a hústermelő szovhozokban | 496 |
| A szarvasmarha hizlalása | 498 |
| A hízlalás eredményét befolyásoló körülmények | 500 |
| A hízó szarvasmarha tápanyagszükséglete | 505 |
| A kifejlett és fiatal állatok hízlalásának szabványai | 507 |
| A fő hízlalási eljárások | 509 |
| A húsfajtájú fiatal marhák intenzív hízlalása | 516 |
| A legelői hízlalás | 518 |
| Az igás lovak takarmányozása | 525 |
| A pihenő ló takarmányozása | 525 |
| A dolgozó ló takarmányozása | 526 |
| A tenyészmének takarmányozása | 540 |
| A vemhes kancák takarmányozása | 542 |
| A szoptatós kancák és a szopós csikók takarmányozása | 545 |
| A csikó takarmányozása elválasztása után | 551 |
| A lovak takarmányozása ménesekben | 555 |
| Az igásökör takarmányozása munka közben | 559 |
| A sertés takarmányozása | 560 |
| A vemhes koca takarmányozása | 562 |
| A szoptatós koca takarmányozása | 571 |
| A szopós malac takarmányozása | 577 |
| A választott malacok és süldők takarmányozása | 585 |
| A kanok takarmányozása | 596 |
| A sertés hízlalása | 598 |
| A hízlalási típusok | 605 |
| A legelő a sertéstenyésztésben | 623 |
| A juh takarmányozása | 629 |
| A kifejlett ürük és meddő anyajuhok takarmányozása | 630 |
| A kosok takarmányozása | 631 |
| Az anyajuh takarmányozása | 633 |
| A bárányok takarmányozása | 641 |
| A juh és bárány hízlalása | 646 |
| A legelői takarmányozás | 651 |
| A házinyúl takarmányozása | 655 |
| A baromfi takarmányozása | 659 |
| A szárnyasok emésztésének sajátosságai | 659 |
| A kifejlett szárnyas takarmányszükséglete nyugalmi állapotában | 661 |
| A tojók takarmányozása | 661 |
| A növendékállatok takarmányozása | 674 |
| A növendékek és a tyúk hízlalása | 681 |
| A lúd és a kacsa hízlalása | 682 |