| Bevezetés | 2 |
| A takarmányok alkotórészei | |
| A takarmányok összetétele | 5 |
| A takarmányok víz- és szárazanyagtartalma | 6 |
| A takarmányok nitrogéntartalmú anyagai | 7 |
| A takarmányok nitrogénmentes anyagai | 9 |
| A vitaminok jelentősége | 12 |
| Ásványi anyagok | 15 |
| A takarmányok megemésztése és értékesítése | |
| A takarmányok megemésztése | 18 |
| A táplálóanyagok felhasználása | 21 |
| A takarmányok zsírtermelő képessége | 22 |
| Keményítőérték | 24 |
| Keményítőértékarány | 27 |
| Takarmányegység és kalóriában kifejezett táplálóérték ("term") | 29 |
| Állataink táplálóanyagszükséglete | 29 |
| A takarmányok értékelése | 32 |
| A takarmányok ismertetése | |
| A takarmányok csoportosítása | 34 |
| A zöldtakarmányok jelentősége | 34 |
| Pázsitfűfélék | 36 |
| Pillangós zöldtakarmányok | 39 |
| Egyéb zöldtakarmányok | 41 |
| A legelők jelentősége | 43 |
| A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása | 46 |
| A szálastakarmányok jelentősége | 47 |
| Szénafélék | 48 |
| Szalma, törek és polyva | 51 |
| Erjesztett (savanyított) takarmányok | 53 |
| Gyökér-, gumós- és húsostermésű takarmányok | 55 |
| Lomb- és gallyas takarmányok | 57 |
| Az abraktakarmányok jelentősége | 57 |
| Gabonafélék | 58 |
| Hüvelyes magvak | 59 |
| Olajmagvak | 61 |
| Erdei magvak | 61 |
| Az ipari takarmányok jelentősége | 62 |
| Malomipari takarmányok | 62 |
| Olajipari takarmányok | 64 |
| Cukorgyári takarmányok | 65 |
| Keményítőgyári takarmányok | 67 |
| Szeszgyáir takarmányok | 68 |
| Sörgyári takarmányok | 69 |
| Konzervipari melléktermékek | 70 |
| Állati eredetű takarmányok | 71 |
| Egyéb takarmányok | 73 |
| A takarmánykiegészítő anyagok jelentősége | 75 |
| Marhasó | 75 |
| Szénsavas takarmánymész | 75 |
| Foszforsavas mész | 76 |
| Vitaminkészítmények | 77 |
| Az ívóvíz | 77 |
| Takarmánymintavétel | 78 |
| A takarmányok eltartása és előkészítése | |
| A szénakészítés módjai | 81 |
| A takarmány erjesztése | 84 |
| A gyökér- és gumóstakarmányok eltartása | 88 |
| A takarmányok előkészítése | 89 |
| A takarmánykészlet számbavétele és beosztása | 95 |
| A takarmányozás gyakorlati végrehajtása | |
| Állataink napi takarmányszükgségletének megállapítása | 99 |
| Az ásványi anyag- és vitaminszükséglet biztosítása | 105 |
| A takarmányadagok összeállítása | 112 |
| Egyedi takarmányozás | 114 |
| Az etetés és itatás rendje | 117 |
| A takarmányalap biztosítása | 119 |
| Háziállataink takarmányadagjai | |
| A szarvasmarha takarmányozása | 125 |
| A lovak takarmányozása | 154 |
| A sertések takarmányozása | 167 |
| A juhok takarmányozása | 180 |
| A baromfiak takarmányozása | 186 |
| Takarmányozási táblázatok | |
| I. táblázat: A szarvasmarha, ló, sertés és juhok táplálóanyagszükséglete | 192 |
| II. táblázat: A baromfiak táplálóanyag szükséglete | 214 |
| III. táblázat: A takarmányok szárazanyagtartalma, keményítőértéke és emészhető fehérje tartalma | 216 |
| IV. táblázat: A takarmányok karotin-, és foszforsavtartalma, mészhiánya és mészfeleslege | 229 |
| V. táblázat: A gazdasági termékek és takarmányok térfogatsúlya | 245 |