kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 353 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | |
| Bevezetés és előszó | 5 |
| A takarmányozási tudomány történetének és a magyarországi takarmányozási rendszer fejlődésének vázlatos ismertetése | 7 |
| Az állatok táplálásának alapismeretei - A takarmányok nyers táplálóanyagai - Megemésztésük - Értékesítésük | 17 |
| Takarmány az állati élet fenntartója | 17 |
| Az állati test melege - A szervezet belső munkája - Fenntartó és termelő takarmányadag | 17 |
| A takarmány minőségéről s a különféle takarmányok csoportosításáról | 19 |
| Étrendi hatás - A takarmányok csoportjai | 19 |
| A takarmányok táplálóanyagai - Nyers vegyi összetételük | 20 |
| Víztartalom - Szárazanyagtartalom - Ásványi és szervesanyagok - Fehérjék, zsírok, nyersrost, szénhidrátok | 20 |
| Fehérjék | 21 |
| Fontosságuk a táplálkozásban - Különböző értékű fehérjék - Állati és növényi eredetű fehérjék - Nyers és igazi fehérje - Amidok | 21 |
| Zsírok | 25 |
| A takarmányzsír jelentősége - Valódi zsírfélék és az ezekhez hasonló anyagok | 25 |
| Nyersrost | 26 |
| Képződése - Élettani hatása - Táplálóértéke | 26 |
| Szénhidrátok | 27 |
| Összetételük és tulajdonságaik - A szervezet fűtőanyagai és forrásai az izommunkának - A szénhidrátok mint zsírtermelők | 27 |
| Ásványi Anyagok | 29 |
| Pótlások szükséges volta - A takarmány ásványi sói -Sóegyensúly - Konyhasó és takarmánymész | 29 |
| A konyhasó | 29 |
| A szénsavas takarmánymész | 30 |
| A nyers táplálóanyagok grafikus szemlélete | 39 |
| A vitaminok | 40 |
| Az A-vitamin | 43 |
| A B-vitaminok | 45 |
| A C-vitamin (aszkorbinsav) | 47 |
| A D-vitamin | 47 |
| Az E-vitamin | 48 |
| A K-vitamin | 49 |
| A nikotinsav-amid | 49 |
| Összefoglalás | 50 |
| A növényi táplálóanyagok képződése | 51 |
| A növény táplálkozása - A nap fénye- éshőhatása - Hő- és fényenergia - A növényi és állati életfolyamatok közti összefüggés | 51 |
| A nyers táplálóanyagok megemésztése, felszívódása és értékesítése | 53 |
| Emésztés - FErmentumok - Emésztési együtthatók - Az emészthető táplálóanyagok - A nyers táplálóanyagok kihasználása és értékesítése | 53 |
| A megemésztett táplálóanyagok felszívódása és asszimilációja | 59 |
| Az állati anyagcsere törvényei | 61 |
| Az éhezés anyagcseréje | 63 |
| Fenntartó táplálkozás | 64 |
| Termelő táplálkozás | 66 |
| A húsképződés törvényei | 66 |
| Az amidok befolyása a fehérjeképződésre | 66 |
| A szénhidrátok és zsírok hatása a fehérjeforgalomra | 71 |
| A testzsír képződésének törvényei | 72 |
| Takarmányok zsírtermelőértéke | 74 |
| Keményítőérték | 76 |
| A keményítőérték kiszámítása | 77 |
| Keményítőértékarány | 79 |
| Az állati szervezet energiaforgalma | 81 |
| Keményítőérték, takarmányegység és term | 84 |
| Az izommunka termelése | 86 |
| Útmutatás a takarmányadagok összeállítáásra | 88 |
| Az abraktakarmányok pénzbeli értékének kiszámítása | 91 |
| Az ivóvíz | 93 |
| Takarmányeltartási eljárások és a takarmányok leírása - Szénakészítés és takarmányerjesztés (besavanyítás) | 95 |
| Szénakészítés | 101 |
| A kaszálás időpontja - Renden és állványon történő szárítás - A széna eltartásának módja | 101 |
| A takarmányerjesztés (besavanyítás) | 101 |
| Bevezető | 105 |
| Hideg- és melegerjesztés | 105 |
| Milyen változások érik a zöldtakarmány nyerstáplálóanyagait az erjedés során | 106 |
| A vermelés | 107 |
| A zsombolyozás | 110 |
| A silózás | 115 |
| Milyen takarmányokat savanyítunk be? | 116 |
| A besavanyított takarmányok etetése | 121 |
| Az erjesztett takarmányok minőségének megállapítása | 125 |
| A burgonya és takarmányrépa eltartása | 128 |
| A takarmányok előkészítése | 128 |
| Zöldtakarmányok | 131 |
| Fűféle takarmánynövények | 131 |
| SAvanyú füvek | 134 |
| Pillangósvirágú takarmánynövények | 136 |
| Leveles takarmánynövények | 139 |
| Takarmánykeverékek | 140 |
| Herefüves keverékek | 141 |
| Kettős termesztés | 143 |
| A zöldtakarmányozás folytonosságának biztosítása (zöld futószalag) | 143 |
| Legelők és rétek az állattartásban | 151 |
| A legelő | 153 |
| A rét | 153 |
| Szálastakarmányok | 159 |
| A szénafélék | 161 |
| Szalmák és polyvák | 163 |
| Lomb- és gallyas takarmány | 163 |
| Gumós- és gyökértakarmányok és húsos termények | 165 |
| A takarmányrépa a murok- és vagy sárgarépa | 166 |
| A kerek- vagy tarlórépa | 166 |
| A burgonya a csicsóka | 167 |
| A húsos termések | 167 |
| Magvastakarmányok | 168 |
| Gabonafélék | 168 |
| Hüvelyes magvak | 171 |
| Olajmagvak | 173 |
| Az erdei magvak | 175 |
| Ipari takarmányok | 177 |
| Malomipariak | 177 |
| Vetőmagtisztítási melléktermékek | 180 |
| Olajipari takarmányok | 180 |
| Hazai olajpogácsák | 180 |
| Külföldi olajpogácsák | 184 |
| Extrahált olajmagdarák | 185 |
| Cukoripari takarmányok | 186 |
| Szeszgyári takarmányok | 188 |
| Sörgyári takarmányok | 188 |
| Konzervipari melléktermékek | 189 |
| Szőlő- és gyümölcstörköly | 189 |
| A keményítőgyártás melléktermékei | 190 |
| Állati eredetű takarmányok | 192 |
| Gazdasági állataink takarmányozása | 197 |
| Az okszerű takarmányozás alapelvei | 197 |
| Takarmányszabványok (normák) | 197 |
| Takarmányozási előirányzat, takarmányozás keresztülvitele | 198 |
| Takarmányozás, fejlődés és növekedés | 200 |
| A szarvasmarha takarmányozása | 202 |
| A borjú nevelése és takarmányozása | 202 |
| Az elválasztott borjú és növendékmarha takarmányozása | 210 |
| A vemhes és fejőstehén tartása és takarmányozása | 214 |
| Takarmányszabványok különböző súlyú és tejhozamú fejőstehenek számára | 219 |
| Gyakorlati példák az alaptakarmány és pótabrak összeállítására | 227 |
| Pótabrakadagok összeállítása | 235 |
| A legelőre járó fejőstehenek takarmányozása | 241 |
| A takarmányváltoztatás és egyéb külső körülmények hatása a tej mennyiségére, zsírtartalmára, ízére és a vaj minőségére | 242 |
| Az igázásra használt tehén takarmányozása | 245 |
| Továbbtenyésztésre nem használt ltehenek takarmányozása (lefejő tehéntartás) | 245 |
| Bikaborjú és hágóbika takarmányozása | 246 |
| Heverő és dolgozó ökrök takarmányozása | 249 |
| A szarvasmarha hizlalása | 252 |
| Gyakorlati tapasztalatok különböző korú szarvasmarha belterjes és külterjes hizlalásánál | 267 |
| Hizlalás zöldtakarmánnnyal és legelőn | 268 |
| A lovak takarmányozása | 270 |
| Tudnivalók a lótakarmányról | 270 |
| A pihenő ló életbentartó szükséglete | 273 |
| Dolgozó lovak takarmányozása | 274 |
| Példák | 277 |
| A vemhes és szoptatós kanca takarmányozása | 281 |
| Mének takarmányozása | 282 |
| Csikók takarmányozása | 284 |
| Telivér lovak takarmányozása | 285 |
| A ló takarmányozási rendje | 287 |
| Sertések takarmányozása | 287 |
| A sertés takarmányértékesítő képessége | 289 |
| A zsír- és hússertés jelentősége | 289 |
| A mangalica takarmányozása | 290 |
| A rideg koca takarmányozása | 291 |
| A vemhes és szoptatós koca takarmányozása | 291 |
| A szopós malacok takarmányozása | 291 |
| Választott malacok takarmányozása | 294 |
| A süldőhizlalás | 295 |
| Az öregsertés hizlalása | 297 |
| Keresztezett sertések hizlalása | 303 |
| A süldők gyors hizlalása (expresshizlalás) | 304 |
| A csökött süldők hizlalása | 304 |
| Makkoltatás | 307 |
| A tenyéskan takarmányozása | 308 |
| A hússertés takarmányozása | 308 |
| Az üres és vemhes koca takarmányozása | 309 |
| A szoptató koca takarmányozása | 310 |
| A szopós koca takarmányozása | 311 |
| A szopós és választott malacok takarmányozása | 315 |
| Tenyéssüldők tartása és takarmányozása | 319 |
| A hússertés hizlalása | 319 |
| Az öregtsertések hizlalása | 324 |
| A tenyészkan takarmányozása | 324 |
| A juhok takarmányozása | 325 |
| A juh takarmánykihasználó és értékesítő képessége | 325 |
| Hazai juhfajták | 326 |
| Vemhes és szoptató juh takarmányozása | 326 |
| A szopós bárány takarmányozása | 329 |
| A választott bárányok takarmányozása | 330 |
| A szopoós és választott bárányok hizlalása | 330 |
| A kifejlett juh takarmányozása | 331 |
| A fejősjuhok takarmányozása | 332 |
| A kifejlődött juhok hizlalása | 333 |
| A tenyészkos takarmányozása | 334 |
| A kecske takarmányozása | 335 |
| Takarmánytáblázatok | 337 |
| Irodalmi forrásmunkák | 349 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.