kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazda Kiadó |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Fűzött kemény papírkötés |
| Oldalszám: | 358 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 24 cm x 17 cm |
| ISBN: | 963-7362-23-1 |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér illusztrációkkal. |
| A takarmányok kémiai összetétele és a táplálóanyagok sorsa az állati szervezetben | 5 |
| A szárazanyag- és víztartalom (Dr. Fekete Lajos) | 5 |
| A fehérjék | 7 |
| A N-tartalmú anyagok csoportosítása | 7 |
| Az aminosavak takarmányozási jelentősége és értékesülésüket meghatározó tényezők | 9 |
| Az NPN anyagok felhasználása a kérődzők takarmányozásában | 16 |
| A fehérjék bendőbeli lebonthatósága | 17 |
| A zsírok | 18 |
| A nyerszsír felosztása | 18 |
| A zsírok szerepe a takarmányozásban | 20 |
| A zsírok avasodása | 22 |
| A nyersrost | 24 |
| A nyersrost összetétele | 24 |
| A nyersrost szerepe a takarmányozásban | 24 |
| A nitrogénmentes kivonható anyagok | 33 |
| Ásványi anyagok | 35 |
| Makroelemek | 35 |
| Mikroelemek | 37 |
| Vitaminok (Dr. Bokori József) | 41 |
| A vitaminok jellemzése és a vitaminellátás jelentősége | 41 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 43 |
| Vízben oldódó vitaminok | 48 |
| A takarmányok egyéb biológiailag aktív anyagai (Dr. Kakuk Tibor) | 57 |
| Ismeretlen Növekedési Faktor (UGF) és Állati Protein Faktor (ÁPF) | 57 |
| Antinutritív anyagok | 58 |
| A háziállatok emésztésének sajátosságai (Dr. Bokori József) | 65 |
| A kérődzők emésztésének takarmányozás-élettani sajátosságai | 65 |
| A szénhidrátemésztés | 67 |
| A fehérjeemésztés | 68 |
| A zsíremésztés | 69 |
| A ló emésztésének sajátosságai | 70 |
| A sertés emésztésének sajátosságai | 71 |
| A nyúl emésztésének sajátosságai | 73 |
| A baromfi emésztésének sajátosságai | 74 |
| A takarmányok emészthetősége (Dr. Schmidt János) | 76 |
| Az emészthetőség megállapítás | 77 |
| Az emészthetőséget befolyásoló tényezők | 79 |
| A takarmány emészthetőségének szerepe a gyakorlati takarmányozásban | 82 |
| Az intermedier anyagforgalom (Dr. Vincze László) | 83 |
| Energiaforgalom | 83 |
| Energetikai alapfogalmak | 83 |
| Energiatermelő, disszimilációs (katabolikus) folyamatok | 84 |
| A szénhidrátok intermedier anyagcseréje | 84 |
| A zsírok intermedier anyagcseréje | 88 |
| A fehérjék intermedier anyagcseréje | 91 |
| A takarmányenergia átalakulása a szervezetben | 94 |
| A szénforgalom | 95 |
| A respirációs vizsgálatok | 96 |
| A respirációs vizsgálatok adatainak felhasználása az energiaforgalom mérésére | 98 |
| N-forgalom | 100 |
| A fehérjék biológiai értéke | 101 |
| Az aminosavak emészthetőségének és hasznosíthatóságának megállapítása | 103 |
| Vízforgalom | 104 |
| A takarmányok táplálóértékének mérése (Dr. Kakuk Tibor) | 107 |
| A táplálóérték mérése az emészthető táplálóanyag-tartalom alapján | 108 |
| Az emészthető energia (DE) és az emészthető össztápanyag (TDN) | 108 |
| Lehmann-féle össztápanyag (GN) | 109 |
| A táplálóérték mérése a metabolizálható energiatartalom alapján | 110 |
| A metabolizálható energia használata a monogasztrikus állatok takarmányozásában | 110 |
| A metabolizálható energia használata a kérődzők takarmányozásában | 112 |
| A táplálóérték megállapítása nettó energiatartalom alapján | 115 |
| Keményítőérték | 115 |
| NDK energetikai takarmányegység | 118 |
| Az USA nettóenergia-rendszere a kérődzők takarmányozásában | 119 |
| Nyugat-európai nettőenergia-értékelési rendszerek | 124 |
| Hazai takarmányértékelési rendszer a kérődzők takarmányozásában | 124 |
| Az állati termelés takarmányozási alapjai (Dr. Schmidt János) | 126 |
| A gazdasági állatok takarmányfelvétele | 126 |
| Éhség, étvágy, jóllakottság, étvágytalanság | 126 |
| A takarmányfelvétel szabályozása | 126 |
| Az életfenntartás táplálóanyag-szükséglete | 131 |
| Az életfenntartás energiaszükséglete | 132 |
| Az életfenntartás fehérjeszükséglete | 140 |
| Az életfenntartás ásványianyag-szükséglete | 142 |
| Az életfenntartás vitaminszükséglete | 143 |
| A növekedés és hústermelés táplálóanyag-szükséglete | 143 |
| A fejlődés és növekedés törvényszerűségei | 143 |
| A növekedő állatok táplálóanyag-szükséglete | 145 |
| A takarmányozás hatása a húsminőségre | 151 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 153 |
| A takarmányozás hatása a gyapjútermelésre | 153 |
| A gyapjútermelés táplálóanyag-szükséglete | 153 |
| A szaporodási folyamatok táplálóanyag-szükséglete | 155 |
| A takarmányozás hatása a nőivarú állatok szaporodási folyamataira | 155 |
| A takarmányozás hatása a hímek nemi aktivitására | 162 |
| A tejtermelés táplálóanyag-szükséglete | 163 |
| A tej táplálóanyagainak képződése | 164 |
| A tejelő állatok táplálóanyag-szükséglete | 167 |
| A takarmányozás hatása a tej- és tejtermékek minőségére | 172 |
| A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 174 |
| A nemi érés és a takarmányozás | 174 |
| A tojástermelés táplálóanyag-szükséglete | 175 |
| A takarmányozás hatása a tojás minőségére | 178 |
| A munkavégzés táplálóanyag-szükséglete | 179 |
| Az izommunka kémiai alapjai | 179 |
| Az izommunka táplálóanyag-szükséglete | 180 |
| Takarmányismeret | 182 |
| Zöldtakarmányok (Dr. Bokori József és dr. Kovács Gábor) | 183 |
| A legelő | 183 |
| Szántóföldi zöldtakarmányok | 190 |
| Gyökér és gumós takarmányok | 198 |
| Silózott takarmányok | 199 |
| Szénák | 201 |
| A fűfélék szénái | 202 |
| A pillangósok szénái | 203 |
| A keverék zöldtakarmányok szénái | 204 |
| Szénalisztek és forró levegővel szárított zöldlisztek | 204 |
| Cséplési melléktermékek | 206 |
| Szalmafélék | 206 |
| Pelyva- és törekfélék, egyéb növényi maradványok | 207 |
| Magvak (Dr. Fekete Lajos) | 208 |
| A gabonamagvak | 208 |
| A hüvelyes magvak | 211 |
| Az olajmagvak | 212 |
| Egyéb magvak | 213 |
| Élelmiszeripari melléktermékek (Dr. Fekete Lajos) | 213 |
| Malomipari melléktermékek | 213 |
| Növényolaj-ipari melléktermékek | 215 |
| Cukoripari melléktermékek | 217 |
| Szeszipari melléktermékek | 218 |
| Sörgyári melléktermékek | 219 |
| Keményítőgyári melléktermékek | 220 |
| Konzervgyári melléktermékek | 220 |
| Állati eredetű takarmányok | 221 |
| Egyéb takarmányok (Dr. Fekete Lajos) | 225 |
| Takarmánykiegészítők (Dr. Kakuk Tibor) | 226 |
| Hozamfokozók | 226 |
| Egyéb takarmánykiegészítők | 228 |
| A takarmányok tartósítása | 233 |
| A takarmányok tartósítása erjesztéssel (Dr. Schmidt János) | 233 |
| A silózás során lejátszódó mikrobiológiai és biokémiai folyamatok | 234 |
| A takarmányok erjeszthetőségét befolyásoló tényezők | 239 |
| Az erjedés szabályozásának módszerei | 243 |
| A silózás veszteségei | 252 |
| Silótípusok | 254 |
| A silózás gyakorlati végrehajtása | 256 |
| A szemeskukorica tartósítása erjesztéssel | 258 |
| A takarmányok tartósítása szárítással (Dr. Herold István és dr. Vincze László) | 260 |
| A szálastakarmányok szárítása (Dr. Herold István) | 260 |
| Szemestakarmányok szárítása (Dr. Vincze László) | 271 |
| Szemestakarmányok tárolása (Dr. Vincze László) | 273 |
| Szemestermények hűtve tárolása (Dr. Vincze László) | 275 |
| A vágóhídi melléktermékek energiatakarékos tartósítása (Dr. Schmidt János) | 276 |
| Gyökér- és gumós takarmányok eltartása (Dr. Herold István) | 276 |
| A takarmányok előkészítése | 278 |
| A tömegtakarmányok előkészítése (Dr. Herold István) | 278 |
| Szeletelés | 278 |
| Szecskázás | 278 |
| Pépesítés | 279 |
| Pácolás | 279 |
| Brikettálás, pogácsázás | 279 |
| A szálastakarmányok őrlése | 280 |
| Szalmafeltárás | 280 |
| Az abraktakarmányok előkészítése (Dr. Vincze László) | 281 |
| Fizikai előkészítési módszerek | 282 |
| Egyéb takarmány-előkészítési eljárások | 284 |
| Ipari abrakkeverék-gyártás (Dr. Vincze László) | 285 |
| Receptúrakészítés | 287 |
| Az alapanyagok tisztítása | 287 |
| Az alapanyagok aprítása | 288 |
| Őrlés | 288 |
| Darálás | 289 |
| Zúzás (roppantás) | 289 |
| Bemérés | 289 |
| Keverés | 289 |
| Granulálás | 290 |
| A felhasznált fontosabb forrásmunkák | 292 |
| Takarmányozási táblázatok | 293 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.