A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Vigilia 1942. június

Szépirodalmi és kritikai havi folyóirat - VIII. évfolyam

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Szerzői magánkiadás
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 39 oldal
Sorozatcím: Vigilia
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Nyomtatta a Don Bosco Nyomda, Rákospalota. További kapcsolódó személyek a tartalomban.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet:
"Egyik népi írónk, - és nem is a legrosszabb, - új könrvének bevezetésében nem csekély önelégültséggel állapítja meg, hogy mindaz, amit művében összefoglalt, nem afféle kitalálás, írói... Tovább

Előszó

Részlet:
"Egyik népi írónk, - és nem is a legrosszabb, - új könrvének bevezetésében nem csekély önelégültséggel állapítja meg, hogy mindaz, amit művében összefoglalt, nem afféle kitalálás, írói csinálmány, hanem maga a valóság, úgy ahogy van. Volt idő, amikor az író ennek éppen az ellenkezőjére volt büszke, A képzeletére, a [átékára; Arany János azt tanította: "költő hazudj, de rajt ne fogjanak". És a tanácsot szivesen megfogadták. Az irók irodalmat írtak, vagyis külön világban éltek, melynek törvényei mások voltak, mínt a valóságos világé. Csak aszineket gyüjtötték a valóságról, azonfelül igyekeztek mássá, szebbé tenni azt. Egyszóval: aIk?"" tássá, A valóságból és a valóság köré felépítettek egy másik valóságot, az igazit. Annak is megvolt az igazsága, éppen a képzelet munkájában. Efféle igazság az Arany Toldijáé - ki tagadná, hogy a mese mélyén a valóság csillog, annak a míndenkori magyar életnek a tükörképe, amilyen a valóságban volt? Hisz korától senki sem tud szabadulni, a mesemondók is a valóságot mesélik, de bölcsen tudják, hogy a valóság a legigazibb akkor, ha parabolában jelentkezik. Ha az olvasó nem arra döbben rá: ilyen meg amolyan a mű szerzőjének élete; hanem arra: ez az én életem, valamennyiünk élete, Az író mindig mesemondó, azért van képzelete, hogy egy szebb, különb birodalmat alakítson ki saját élményeiből, korának tanulságaiból. Mese kell az olvasónak, életének, vágyainak képe a fantáziában, és az író arra legyen büszke, hogy nem a valóságot írja "úgy ahogy van", hanem a képzeletén át mesél. S itt érkeztünk el irodalmi életünk legnagyobb bajához. Nemsokára az irodalom magánüggyé válik. Egy-egy író, egyegy írócsoport magánügyévé. Nem művek készülnek, hanem önéletrajzok. Nem vélemények hangzanak el, hanem személyeskedések. Régen boldog volt az író, amikor regényt írt, ma nem ír már regényt, hanem regényes formában, - sokszor a forma se fontos, a legcsekélyebb fikciót is elveti, - elmondja az életét, úgy ahogy a világ az egyes szám első személye körül forog. Az orosz regényíróknak volt kedves szokásuk - s Jókai, Mikszáth, Krúdy is szívesen élt vele, - hogy az elmondott történet idejét csillaggal jelölte és a várost, ahol a történet lepereg egy betűvel jelezte. Szemérem volt ebben, fínom tapintat és arra való törekvés, hogy az elmondottakat kiemeljék személyhez, időhöz kötöttségéből és személytelenítve muíassanak rá benne az örökérvényűre. .."
Vissza

Tartalom

Thurzó Gábor : Egyes szám első személy203-206 
Sík Sándor : Versek (Imádság a jobbért ; A Hargitán ; Mit mondanál?)207 
Márai Sándor : Útközben208-213 
Horváth Béla : A veszprémi temetőben214 
Possonyi László : Polygon-tér215-219 
Toldalaghy Pál : Versek (Hajnali órák ; Csak félig ősz)219 
Rónay György : A névtelen jegyző220-224 
Toldalaghy Pál : Felhőidet...224 
Takáts Gyula : Versek (Három borus strófa ; A tihanyi szirtről)225 
Lovass Gyula : Gozsdu, egy századvégi elbeszélő226-230 
Fodor József : Májusi reggel231 
Elvek és művek232-238 
Possonyi László : Színházi krónika238-242
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv