1.034.177

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Berzsenyi Dániel emlékezete (dedikált példány)

Szerző
Szerkesztő

Kiadó: Kaposvári Városi Tanács V. B. Művelődési Osztálya
Kiadás helye: Kaposvár
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 105 oldal
Sorozatcím: Kaposvári kiskönyvtár
Kötetszám: 4
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Laczkó András szerkesztő által dedikált példány.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Részlet a könyvből:

Berzsenyi Dánielt idézve...

Hagyománnyá erősödő gyakorlat városunkban, hogy a Csokonai által híressé tett farsang újraélesztése keretében egy-egy nagy művészre, költőre,... Tovább

Előszó

Részlet a könyvből:

Berzsenyi Dánielt idézve...

Hagyománnyá erősödő gyakorlat városunkban, hogy a Csokonai által híressé tett farsang újraélesztése keretében egy-egy nagy művészre, költőre, íróra, zenészre, ma]d később képzőművészekre is tudományos ülésszak keretében emlékezünk meg. Tudatosan vállalt tisztes feladata ez a szervezőknek, akik - jogosan - úgy ítélték meg, hogy a vigasság, a dorottyai hangulat és a komoly, elmélyült kutatási eredmények közreadása nem ellenkezik egymással, sőt a tudós búvárkodás tovább röpteti a múzsákat és a vidámság is keresi saját gyökereit, előzményét, így rendezvényünk gazdagabb, színesebb és hasznosabb is. Örömmel vállalja ezt a város, mert évről évre lemérhető az őszinte érdeklődés a művészetek házatájáról érkezők, a gyakorló pedagógusok és népművelők, valamint a szépre és okos gondolatra érzékeny „laikus"' közönség részéről.
A mai tudományos tanácskozáson olyan költőre emlékezünk, aki saját korában és a huszadik században egyaránt nagy hatást gyakorolt a magyar irodalmi gondolkodásra. Életének a felét töltötte Somogy megyében, Niklán, ahonnan szívesen járt be kocsin Kaposvárra a megyegyűlésekre, s felkereste a könyvtárat egy-egy fontosnak ítélt könyv kikölcsönzésére. Ezt barátai, pályatársai nagyon jól tudták; Kazinczy Ferencet rendre értesítette arról hogy milyen események történtek vele Kaposváron. Így nem véletlen, hogy emlékbeszédében Kölcsey Ferenc somogyi poétának nevezte. Ez többszörös kötelességet ró ránk a tekintetben, hogy méltón idézzük meg szellemét. Berzsenyi Dániel akkori mércével hosszú életkort ért meg, s műveiben egészet alkotott. Bár 1817 nyara - Kölcsey bírálata miatt - törést okozott pályáján, mégis teljes életművet hagyott ránk, s méltán mondhatta utókora: nem egész az a könyvtár, melyben Berzsenyinek A magyarokhoz írt költeménye nincs meg!"
A ma emberének, különösen a fiataloknak távoli, olykor nyelvében is nehezen érthetőnek tűnök versei, prózai munkái. Többszöri olvasás, elmélyülés szükséges ahhoz, hogy feltáruljon a gondolati gazdagság és a művészi erő hogy megértsük üzenetét. Vissza

Tartalom

PAPP János: Berzsenyi Dánielt idézve - -- -- -- -- -- -- 3
TAKÁTS Gyula: Nikla avagy Tomi - -- -- -- -- -- -- - 5
CSETRI Lajos: Berzsenyi irodalomszemlélete - -- -- -- -- - 10
SZILÁGYI Ferenc: Berzsenyi és a nyelvjárások - -- -- -- -- 22
LACZKÓ András: Az önértékelés kétségei - ----------- 56
VARGHA Balázs: „Az ész az isten"---------------61
OROSZ László: Széchenyi és Berzsenyi - -- -- -- -- -- -- 70
SZÁSZ Ferenc: Berzsenyi és a német irodalom - -- -- -- -- - 81
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv