1.034.886

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Talaj nélküli zöldséghajtatás

Szerző

Kiadó: Mezőgazda Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 371 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 17 cm
ISBN: 978-963-286-417-4
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal és fotókkal illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

A hajtató kertészektől megbízható, jó minőségű, kedvező beltartalmú értékekkel rendelkező, nagy mennyiségű árut vár el a hazai és a nemzetközi piac. Ennek az állandó követelménynek meg leehet felelni egy olyan magas színvonalú, technikai és szakmai tudást igénylő termesztéstechnológiával, amelynek során mesterséges vagy természetes tápoldatos közegen hajtatják a növényeket. A szerzők leírják a talaj nélküli termesztés kémiai, fiziológiai alapjait, a használatos közegeket és elhelyezésük módját, a termesztőlétesítményeket, a tápoldatozó berendezéseket, a klímaszabályozás tárgyi feltételeit, az öntözés, tápoldatozás szabályait. Pontos, kidolgozott termesztéstechnológiát, gyakorlati segítséget kap az a kertész, aki paprikát, paradicsomot, uborkát, tojásgyümölcsöt, fejes salátát, dinnyét, szamócát jól időzítve, kiváló minőségben akar termelni. Elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek írták meg ezt a régóta várt, alapos, átfogó, ábrákkal, táblázatokkal bővített,... Tovább

Fülszöveg

A hajtató kertészektől megbízható, jó minőségű, kedvező beltartalmú értékekkel rendelkező, nagy mennyiségű árut vár el a hazai és a nemzetközi piac. Ennek az állandó követelménynek meg leehet felelni egy olyan magas színvonalú, technikai és szakmai tudást igénylő termesztéstechnológiával, amelynek során mesterséges vagy természetes tápoldatos közegen hajtatják a növényeket. A szerzők leírják a talaj nélküli termesztés kémiai, fiziológiai alapjait, a használatos közegeket és elhelyezésük módját, a termesztőlétesítményeket, a tápoldatozó berendezéseket, a klímaszabályozás tárgyi feltételeit, az öntözés, tápoldatozás szabályait. Pontos, kidolgozott termesztéstechnológiát, gyakorlati segítséget kap az a kertész, aki paprikát, paradicsomot, uborkát, tojásgyümölcsöt, fejes salátát, dinnyét, szamócát jól időzítve, kiváló minőségben akar termelni. Elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek írták meg ezt a régóta várt, alapos, átfogó, ábrákkal, táblázatokkal bővített, termesztőknek, kutatóknak, egyetemi hallgatóknak egyaránt újdonságnak számító szakkönyvet. Vissza

Tartalom

Terbe István - Pap Zoltán: Bevezetés9
A talaj nélküli termesztés fogalma, felosztása, talaj nélküli termesztési rendszerek10
A talaj nélküli termesztés története15
A talaj nélküli termesztés gazdasági jelentősége17
Irodalom19
Rácz Istvánné: A talaj nélküli termesztés kémiai alapjai20
Tápoldatos termesztésben használatos kémiai alapfogalmak20
A víz szerepe a talaj nélküli termesztésben23
A talaj nélküli termesztésben használatos víz minőségi mutatói24
A vizek kémiai minősítése vízkultúrás termesztéshez28
Vízforrások, víznyerési lehetőségek32
Az öntözővíz minőségének javítási lehetőségei36
Irodalom42
Ombódi Attila - Terbe István: A talaj nélküli termesztés fiziológiai alapjai43
A zöldségnövényeket alkotó vegyületek és elemek43
A víz és a tápanyagok felvétele46
A vízfelvétel módja46
A tápanyagok felvételének módja47
A víz és a tápanyagok felvételét befolyásoló tényezők51
A víz- és tápanyagok felvételét befolyásoló gyökérközeg tényezők51
A víz és a tápanyagok felvételét befolyásoló klimatikus tényezők57
A víz és a tápanyagok felvételét befolyásoló növényi tényezők60
Élettani eredetű betegségek, fejlődési rendellenességek60
Kedvezőtlen vízellátással összefüggő fejlődési rendellenességek tünetei66
Kedvezőtlen fényviszonyokkal összefüggő fejlődési rendellenességek tünetei68
Hőmérséklettel összefüggő fejlődési rendellenességek tünetei69
Tápanyagellátással összefüggő fejlődési zavarok tünetei70
Irodalom80
A talaj nélküli termesztésben használatos közegek és elhelyezésük81
Kappel Noémi: A talaj nélküli termesztésben használatos közegekkel szemben támasztott minőségi követelmények81
Közegek fizikai tulajdonságai81
Közegek kémiai tulajdonságai87
Közegekkel szemben támasztott követelmények89
Slezák Katalin - Pap Zoltán: A talaj nélküli termesztésben használatos közegek jellemzése89
Sezrves eredetű gyökérrögzítő közegek90
Ásványi eredetű anyagok94
Műanyagok (szivacsok, habok, stb.)103
Keverékek103
Szőriné Zielinska Alicja - (Tompos Dániel): A közegek elhelyezésének elmélete és gyakorlata105
Az elhelyezési rendszer megválasztásának szempontjai105
Táblás elhelyezés106
Vödrös (edényes) elhelyezés116
Irodalom122
A talaj nélküi termesztés műszaki alapjai124
Gyúrós János: A talaj nélküli termesztésre alkalmas termesztőlétesítmények124
A termesztőlétesítmények elhelyezése és építése126
A talaj nélküli termesztésben alkalmazott edények, tartók132
A termesztőlétesítmények műszaki felszereltsége132
Szőri András - Szőriné Zielinska Alicja: Tápoldatozó berendezések145
A berendezések kiválasztásának szempontjai145
Vízkivétel és kezelése146
A tápoldat előkészítése148
Az öntözés vezérlése10
A tápoldat szétosztása154
A recirkulációs rendszerek elemei156
Az öntözőrendszer karbantartása157
Irodalom158
Forray Alfréd: Klímaszabályozás159
Az automatizált klímaszabályozás alapfogalmai159
Fokozat nélküli és fokozatos vezérlés fogalma és módszerei159
A szellőztetésvezérlés működése és alapfogalmai1567
Fűtés és szellőztetés beállítása169
Árnyékoló és energiaernyők működtetése172
CO2 adagolása173
Klímaszabályozás177
Januártól márciusig terjedő, korai időszakban177
Áprilistól május végéig terjedő időszakban181
Júniustól augusztus végéig terjedő időszakban183
Szeptembertől novemberig terjedő időszakban186
Irodalom188
Forray Alfréd - Terbe István: Öntözés és tápoldatozás189
Tápoldatozáshoz használt műtrágyák és vegyszerek189
A tápoldatkészítés általános szabályai, számítások194
Tápoldatozó rendszerek197
Tápoldatok összetétele és töménysége201
A tápoldat-bekeverés általános szabályai204
Irodalom207
Talaj nélküli termesztés210
Kappel Noémi: Palántanevelés közegeken210
Palántanevelő közegek anyaga és tápanyag-ellátottsága211
Hőmérséklet szabályozása a palántanevelés során213
Fényellátottság szabályozása a palántanevelés során213
Egyes fajok palántanevelése214
Irodalom221
Szőriné Zielinska Alicja: Paprika talaj nélküli termesztése221
Termesztés története és gazdaságossága221
A termesztés feltételei224
Termesztési időszakok226
Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai226
Biológiai igények230
Irodalom243
Szőriné Zielinska Alicja: Paradicsom talaj nélküli termesztése244
Termesztés története és gazdaságossága244
A termesztés feltételei245
Termesztési időszakok247
Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai247
Biológiai igények250
A termesztés technológiája256
Irodaom268
Szőriné Zielinska Alicja: Uborka talaj nélküli termesztése268
Termesztés történtet és gazdaságossága268
A termesztés feltételei269
Termesztési időszakok274
Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai274
Biológiai igények276
A termesztés technológiája282
Irodalom291
Kappel Noémi: A dinnye talaj nélküli termesztése292
A termesztés gazdasági jelentősége292
A termesztés feltételei292
Termesztett típusok, fajták jellemzői, fajtaválasztás szempontjai293
Biológiai igények294
A termesztés technológiája295
Irodalom298
Tompos Dániel: A tojásgyümölcs talaj nélküli termesztése299
Termesztés története és gazdaságossága299
A termesztés feltételei299
Termesztési időszakok300
Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai301
Biológiai igények301
Közegnedvesség és a levegő páratartalma302
A termesztés technológiája303
Irodalom308
Tompos Dániel: A fejessaláta talaj nélküli termesztése308
Termesztés története és gazdaságossága308
A termesztés feltételei309
Termesztési időszakok313
Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai313
Biológiai igények315
A termesztés technológiája318
Irodalom325
Tompos Dániel: A szamóca talaj nélküli termesztése325
Termesztés története és gazdaságossága325
A termesztés feltételei326
Termesztési időszakok329
Termesztett típusok, fajták jellemzői, a választás szempontjai329
Biológiai igények329
A termesztés technológiája330
Irodalom335
Glits Márton - Pénzes Béla: A talaj nélküli termesztés növényvédelme336
Peszticidterhelés csökkentésének lehetősége a talaj nélküli zöldséghajtatásban336
Növényvédelem a palántanevelőben338
A paprika védelme342
A paradicsom védelme348
Az uborka védelme356
A sárgadinnye védelme360
A tojásgyümölcs védelme363
A fejes saláta védelme365
A szamóca védelme368
Irodalom372
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv