1.034.961

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Találmányok könyve IV. (rossz állapotú)

Ismeretek a kézmű- és műipar mezejéről

Szerző

Kiadó: Franklin-Társulat magyar irodalmi intézet és könyvnyomda
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Könyvkötői vászonkötés
Oldalszám: 328 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér illusztrációkkal. Nyomtatta Franklin-Társulat nyomdája.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kristály s sejt a szervtelen és szerves világ elemi alakjai. E fogalommal be kell érnünk, mert azt, hogyan keletkeztek ezek az alaktalan ősanyagból, mik a föltételes, ható s felszabaduló erők... Tovább

Előszó

A kristály s sejt a szervtelen és szerves világ elemi alakjai. E fogalommal be kell érnünk, mert azt, hogyan keletkeztek ezek az alaktalan ősanyagból, mik a föltételes, ható s felszabaduló erők keletkeztetésök körül, nem sikerült mind ekkoráig kikutatni. Midőn a sejtet a kristálylyal szembe állítottuk, nem a természetben előforduló vagy műkonyhákban előállított kristályt értjük, mely már fokozatos nagyobbodással keletkezett, sőt inkább e fogalom alatt csak az őseredeti atom-csoportosulást tartottuk szem előtt, a melyhez az egynemű anyag simúl, megalkotván az ásványi egyedet. A timsókristály pl. még ugyanazt a törvényt bizonyítja, benne még ugyanaz az erő működik, de teljes képződmény, mely, ha még egyre nagyobbodik is növekvés által, még sem tüntethet föl oly tulajdonságokat, melyek a legparányibb molekularis timsó-oktáedron-ban nem nyilvánulnának.
Már ennyiben is lényegesen külömbözik a sejt a kristálytól. A sejt sajátságos vonzással ugyan szintén előidézi az egynemű anyag lerakodását, szintén növekszik, nagyobbodik s változik, de nem maradt sejt, mely csupán nagyságának arányait változtatja; a sejt csak rész, s mindig ujabbak hozzájárulásával folytonosan mássá lesz, míg oly magas fokot ér el, melyben a fenforgó viszonyokhoz képest fejlettsége a tökéletest fejezi ki. A kristálynak növekvése határolt. Van hegyi kristály, oly parányi, hogy csak fegyverzett szemmel birjuk megismerni, s van ezernyi font súlyú; anyagjának mineműségében pedig sehol sincs kifejezve annak lehetetlensége, hogy bizonyos környűállások közt a föld összes kovasavtartalma nem egyesülhetne egyetlen egy kettős pyramissé, melynek térfogata a holdét tetemesen felülmúlná. Vissza

Tartalom

Bevezetés3
Az őrlés és sütés13
Az őrlés történetéből
Kézi malmok, vízi- s szélmalmok
A gabonaőrlő malmok berendezése
A járatok
A malomkövek
Ható módjuk
Hengermalmok
Műmalmok
Dara s kása
A sütés
A liszt s kenyér chemiai szempontból
A kenyérsütés
A fölkeverés
A kovász
Mesterséges kelesztők
Sütőpor
A gyúrás, dagasztás
Élesztős sütemény
A sütőkemencze
A gyúrógép
A czukor29
A külömböző czukorfajták chemiai természete
Adatok a czukor történetéből
A czukornád Kelet-Indiában
A czukornád leírása
A nádczukor nyerése, sajtolása, derítése, főzése
A répaczukor feltalálása
Gyakorlati kísérletek a répaczukor gyártására
A répaczukor levének nyerése különféle eljárások szerint
A sajtolás
A lé derítése mészszel
Derítés s színtelenítés csontszénnel
A vacuumserpenyő
A nyersczukor
Tisztítása
A juharczukor, czirokczukor s pálmaczukor
A forrázatok48
A kávécserje s termesztése
A kávébab kikopácsolása, szárítása s fajtázása
A kávé hatása a szervezetre
A koffein
A kávéital készítése
A kávé pörkölése
A kávé pótló szerei
A théa
A chinai théáról szóló rege
A théacserje ápolása
A levelekkel való eljárás
Zöld s fekete théa
Hamisítása
A théa chamiai alkotó részei
Az ital készítése
Élettani hatása
A théa pótlószerei: maté, kokathén, kávéfa levelek stb.
A kakao és csokoládé
A kakaofa
Magvainak kezelése
A theobromin; a kakaovaj
A csokoládé készitése, hamisítása, élvezése
A dodoa-csokoládé
A dohány s a többi narkotikus szerek68
A dohánynövény keletkezésének mondája
Átplántálása Amerikából Európába
A pipázás s tubákolás elleni tilalmak
A dohány termesztése s elterjedése
A dohánylevél chamiai alkotó részei
A nikotin
A dohány kikészítése: fajtázása, erjesztése
A pipadohány
Szivargyártás
Havannaszivar
A tubák érlelése
Az opium
Nyerése
Élvezése s élettani hatása
A hasis, a komló, a koka
A szeszes italok87
A forrás, erjedés folyamata
Az alkohol
Tulajdonságai s összetétele
A pálinkafőzés
Az élesztő
Az erjedés melléktermékei
A kozma
A bor zamatja stb.
A szeszégetés gabonából
A malátázás
A czefre
A pityóka s tengeri beczefrézése
A szilvapálinka
A czefre erjedése
A lepároló készülékek
A szesz fokának mérése
A likörgyártás
A moslék
A bor104
A szőlőmívelés
A szőlőtőke
A szőlőfajok
A szőlőfürt alkotó részei
A szüret s mustkészítés
A must erjesztése
Fehér- s vörösbor
Magyarországi borkezelés
Hogyan készül a tokaji asszú
A mesterséges borjavítás
A gallozás, chaptalozás s petiotozás
A bor hevítése Pasteur eljárása szerint
A borkezelés a pinczében
A bor betegségei
A pezsgőbor vagy champagnei készítése körüli eljárások
Pethő Imre magyar pezsgője
A csiger vagyis alma-, körte-, ribiszke- s egres-bor
A sörfőzés122
A sörfőzés gyakorlata
A malátozás
Zöld s aszalt maláta
A czefrézés
A sörlé s törköly
A sörlé komlozása
Hűtés a hűtőbárkában
Az erjedés
Szintiforrású sör
Ászok sör vagy nyári sör, csapos sör vagy téli sör
A sör alkotó részei
A sajtolt élesztő
Az ecsetgyártás
A savanyú erjedés mivolta
Az eczetsav előállitása
A régi eljárás a gyorseczetgyártás
Döbereiner módszere
Fűszerek, orvoslószerek és mérgek133
A fűszerek
Élettani hatásuk
A bors s paprika
Guinea-bors
A szegfűszeg
A szerecsendió
A fahéj
A kardamom s gyömbér
A paradicsom-magvak
A vanilia stb.
Oldott fűszerek
A fűszerek hamisitása
A drogák s orvosló szerek
Történeti adatok
A használatos drogák
Készitésök
A titkos szerek
A mérgek s történetök
Ásványi mérgök
Növényi s állati mérgek
Hatásuk
A hús s használata159
A hús s fogyasztása
A hús chemiai alkotó részei
A húskivonat
A tudósok nézete a húslevesről
A vér
A hízlalás befolyása a húsra
A hús elváltozása külömböző készítési módok által
A hús sózása, füstölése, főzése s sütése
Az épeneltartás módjai
A szappanfőzés és gyertyagyártás167
Egy és más a szappan történetéből
A szappan nyers anyaga: olajok s zsírok
Chemiai alkotó részeik
A zsírsavak
A glycerin s alkalmazása
A szappankészítés
A lúg
A főzés
A sózás
Natron- s kaliszappan
A szappan víztartalma
A pálmaolaj hatása
Gyanta- s olajszappanok
A szappan összetétele
A gyertyagyártás
Nyersanyaga
A faggyú, stearinsav, viasz stb.
A gyertya alakítása mártással, öntéssel
Viaszgyertya stb.
Az illó olajok és az illatszerek192
Néhány adat az illatszerek történetéből
Az illó olajok
Előfordulásuk a különböző növényrészekben
Nyerési módjuk: a sajtolás, párlalás, maczerálás, fölszivatás
Az illó olajok tulajdonságai s chemiai összetételők
Egymás közti rokonságuk
Oxygénhijasok, oxygéntartalmúak
A kéntartalmú illó olajok
Az illatszergyártás hazája
Néhány illatszer alkotó része
A világítás, különösen a gázvilágitás s az ezzel kapcsolatos iparágak202
A mesterséges fény
A fénymérés s módszerei
A lámpák
Az üveghenger s a kanócz
Az antik lámpától a moderateurig
A petroleumos lámpa
A gázvilágítás
Ennek története
A világítógáz gyártása
Az erre szolgáló nyersanyagok
Ezek párlalása
A párlalás termékei
A gazométer
Gázvezeték
Gázórák
A gázlángzók
A külömböző világító gázok
A kátrányolajok
A parafinn, naftalin, petroleum
Fűtés s szellőzés241
Egynémi a tűzhelyek és a tüzelékek történetéből
A tüzelés elvei
A kandalló
A kürtő
A rács
A kályhák külömböző nemei s czélszerű szerkezetük
A vaskályhák
Palástos kályhák
Töltöző s szabályozó kályhák
A svéd s orosz kályhák
Központi fűtés levegővel, vízzel és gőzzel
A gáz mint tüzelék
A svéd s orosz
Gyanták, firniszek és lakkok261
A gyanták
Kemény s lágy gyanták
Balzsamok
A firniszek s lakkok
Lenolajfirnisz, kopalfirnisz, borostyánköfirniszek, tábláslakk firnisz
A gummilakk
A japánok jeles lakkja
A pecsétviasz gyártása
A ragasztók
Kaucsuk és guttapercsa267
A fák tejnedve
A kaucsuk s iparának kifejlése
A kaucsuktárgyak nagy mennyisége
A kaucsuk feldolgozása
Vulkánozása
A gummiczipők készítése
A tülkösítés
Az ebonit, parksin
A vizálló kelmék gyártása
A kamptulikon
A kaucsuktermelés
A guttapercsa s tulajdonságai
Feldolgozása
A bőrgyártás s enyvgyártás277
A cserzés s cserzőszerek története
Az állati bőr boncztana s a cserzés czélja
A cserzővargaság: a bőrök tisztítása s áztatása
Meszezés s mésztelenítés
Az izzasztás
A kopasztás, czorholás, degesztés
Az írezés, fodorítás, barkázás
A bagaria, szattyán, kordován
A közönséges, magyar s franczia timárság
Az írhás vagy ványoló
Az enyvfőzés
Az enyv keletkezése az állati rostból. Gyártása
A fehérítés293
A fehérítés mivolta
A lenrost
A naponfehérítés
Öblögetés s szapulás
A felemás fehérítés
A szárítás
A gyapott fehérítése
Fehérítés chlórral
Ennek története
A gyapju, szalma, csont fehérítése
A kelmefestés s kelmenyomás301
A kelmefestés történetéből
A kelmefestés mivolta
Az állati festőanyagok
Kosenilla, bíbor stb.
Növényi festőanyagok
Buzér. Orszelj, Berzsen
Csülleng
Indigo
Sárgafa stb.
Ásványi festőanyagok
Chemiai festőanyagok
A kátrányfestékek
A festőanyagok chemiai összetétele
Az étetés
A kelmefestés technikai űzése
Gyapju, selyem-, gyapott- s vászonfestés
Az egyes színek előállítása
Kékrefestés, veresrefestés
A törökös-vörös
A kelmenyomás s története
A kelmenyomás külömböző eljárásai
Kézinyomás
A Perrotin-gép
Hengernyomás géppel
Vegyes szövetek nyomása
A selyemszövet nyomása
A tapéta s viaszosvászon gyártása333
A tapétagyártás története
A tapétanyomás festékei
A tapéták alapvetése
A síkozás s símitás
A szivárványos s sávos tapéta készítése
Az alakzatok (mustrák) rányomása
A bársonyos vagy gyapas, sajtolt, bronzos stb. tapéta
A viaszosvászon gyártásának módszerei

Frecskay János

Frecskay János műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Frecskay János könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv