1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Indradyumna király története

Szerző
Fordító

Kiadó: Lál Kiadó
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 103 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 21 cm x 14 cm
ISBN: 963-321-6474-1
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Bharata Muni, a szanszkrit dramaturgiáról szóló legrégebbi és leghitelesebb értekezés, a Natya-sastra szerzője művének elején elmondja, hogy a színművészet akkor keletkezett, amikor a félistenek a... Tovább

Előszó

Bharata Muni, a szanszkrit dramaturgiáról szóló legrégebbi és leghitelesebb értekezés, a Natya-sastra szerzője művének elején elmondja, hogy a színművészet akkor keletkezett, amikor a félistenek a következő kérdéssel fordultak Brahmahoz, a teremtőhöz: „Szeretnénk valamit, ami szórakoztat, valamit, amit egyszerre nézhetünk és hallgathatunk is." Válaszképpen Brahma megteremtette a drámát, és hamarosan kiderült, a félistenek többet kaptak annál, mint amit kértek. Hogy megmagyarázza, mit is alkotott, Brahma így szólt: „A dráma a tanítások valóságos tárháza lesz majd a világ számára."
A nagy irodalmi hagyományokban a színmű, vizuális, zenei, elbeszélői és költői eszközei révén, az esztétikum különösen gazdag forrása. A szanszkrit irodalmi tradíció elvárja, hogy a dráma az élvezet mindezen eszközeit harmonikus egységben mutassa be, s amint azt Brahma elmagyarázta, arra is szolgál, hogy egyúttal a tanítás eszköze is legyen az egész emberiség számára. A hagyomány művelt bölcsei jól tudták, hogy a szanszkrit színdarab elsődleges célja a szórakoztatás, de azt sem felejtették el, hogy egyetlen színpadi mű sem elégítheti ki egy érzékeny és kellően kifinomult ízlésű nézőközönség esztétikai igényeit, ha nem idomul annak eszményeihez. Ugyanakkor a színműben egyedülállóan élvezetes - következésképp különlegesen hatásos - didaktikai eszközt is láttak, hiszen az egyszerre szórakoztat és tanít.
Természetesen léteznek más műfajú művek is, amelyek szintén tanító célzattal születtek, s e célt látszólag közvetlenebb módon valósítják meg. A műfajok közötti különbségekről a leghíresebb értekezést Abhinavagupta, a Natya-sastrához írt egyik nagy hatású magyarázat szerzője hagyta ránk. A hiteles szentírások, mondja, közvetlenül és nyíltan tanítanak bennünket, akár egy tanítómester: egyértelmű utasításokat adnak. A hagyományőrző történelmi művek úgy oktatnak, ahogy egy figyelmes barát: mások múltban elkövetett cselekedeteinek és azok gyümölcseinek példáját tárják elénk. A legkifinomultabb alkotások azonban a legellenállhatatlanabb módon okítanak minket: úgy, mint a kedves, aki oly sok élvezetet nyújt nekünk, hogy közben alig vesszük észre a tettei mögött rejlő nevelő szándékot. Vissza

Fülszöveg

Az indiai drámairodalom gazdag hagyománya évezredekre nyúlik vissza. Brahma, e világ teremtője volt az, aki létrehozta a natyát, azaz a drámát. A szanszkrit irodalmi tradíció a drámát tartja az öröm és az erkölcsi épülés leggazdagabb és legteljesebb forrásának. Tamal Krishna Goswami élvezetes alkotása - bár angol nyelven íródott - minden részletében megfelel a szanszkrit drámairodalom műfaji követelményeinek. Témája és technikai megoldásai híven tükrözik a gaudlya-vaisnava hagyomány magasztos törekvéseit, amely a kezdetektől fogva arról nevezetes, hogy sikeresen ötvözi a vallást és a költészetet.
A Jagannatha-príya-natakam cselekménye különböző - a szanszkrit vallásos irodalom részét képező - költeményekből és puranákból építkezik. Ez a filozófiai szempontból és a cselekményét tekintve is rendkívül izgalmas mű Indradyumna király tetteit eleveníti fel, aki a Satya-yuga - az Aranykor - idején, azaz több millió évvel ezelőtt megalapította a ma Punban található Jagannátha templomot.

Tamal Krishna Goswami

Tamal Krishna Goswami műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamal Krishna Goswami könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv