1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány)

Kézirat gyanánt

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Művelődésügyi Minisztérium Marxizmus-Leninizmus Oktatási Főosztálya
Kiadás helye:
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 119 oldal
Sorozatcím: A filozófia időszerű kérdései
Kötetszám: 17
Nyelv: Magyar  
Méret: 24 cm x 16 cm
ISBN:
Megjegyzés: Tamás György szerző által dedikált példány. Megjelent 550 példányban. Kézirat gyanánt. 11 fekete-fehér ábrával illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról
Értesítőt kérek a sorozatról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kategóriák szerepét és összefüggésüket illetően Lenin a következő megjegyzést tette: "Az ember előtt ott van a természeti jelenségek hálója. Az ösztönös ember, a vadember nem emeli ki magát a... Tovább

Előszó

A kategóriák szerepét és összefüggésüket illetően Lenin a következő megjegyzést tette: "Az ember előtt ott van a természeti jelenségek hálója. Az ösztönös ember, a vadember nem emeli ki magát a természetből. A tudatos ember kiemeli magát, a kategóriák a kiemelkedésnek, vagyis a világ megismerésének lépcsőfokai, a háló csomópontjai, amelyek segitik őt, hogy megismerje és hatalmába keritse ezt a hálót.11 (Lenin: Összes müvei. 29.köt. Bp. 1972. 76.o.) E tanulmány célja annak megmutatása, hogy a logika eszközeit az eddiginél nagyobb mértékben lehetne hasznosítani a háló szerkezetének, vagyis a kategóriák összefüggéseinek feltárásában.
A munkában viszonylag nagy teret szenteltem az egyes problémák történeti előzményeinek. Ezek bemutatását azért tartottam szükségesnek, mert: 1. igyekszem elkerülni annak látszatát, hogy mondvacsinált problémákat vetek fel, 2. módot kivánok nyújtani az olvasónak arra, hogy különösebb utánjárás nélkül összevethesse az általam javasolt megoldásokat a tőlük eltérő fontosabb nézetekkel, 3. meggyőzőbbnek tartom a téves nézetek cáfolását, azáltal hogy rámutatok forrásaikra.
A történeti anyagban különös súllyal szerepelnek Arisztotelész nézetei. Ennek főleg az az oka, hogy a tárgyalt kérdések nagy részében ő mondta ki az első, többnyire évezredeken át döntő szót.
A filozófiai kategóriák meghatározását illetően abból indultam ki, hogy nem lehet őket náluk általánosabb fogalmakra visszavezetni. Ezért a kategóriákat egyrészt egymásra vonatkoztatva határoztam meg, másrészt a következő megállapítást tartottam szem előtt. "... azt hiszik, hogy egy definiciónak magának világosan és lezártan kell megjelennie s csak előre föltett képzetekben van szabályozója és próbaköve, s legalábbis nem tudják, hogy a definíció értelme és szükségszerű bizonyítása egyedül kifejtésében van és abban, hogy ebből eredményként adódik." (Hegel: Enciklopédia. I. köt. Akad. Kiadó. 1950. 8.o.) Vissza

Tartalom

Bevezetés 3
1. Világ 5
2. Állapot 26
3. Terjedelem 44
4. Modalitás 58
5. Viszony 86
Befejezés 100
Idézett müvek 116
Jelölések 118

Tamás György

Tamás György műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamás György könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány) Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány) Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány) Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány) Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány) Filozófiai kategóriák logikai elemzése (dedikált példány)

A borító kissé foltos, elszíneződött.

A címlapon a szerző, Tamás György névre szóló dedikációja látható.

Állapot:
3.480 ,-Ft
17 pont kapható
Kosárba
konyv