1.034.226

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Általános kertészeti ismeretek I.

A kertészeti szakközépiskolák I. osztályai számára

Szerző
Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Mezőgazdasági Kiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 251 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Tankönyvi száma: Sz-215.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

A kertészet szerves része a mezőgazdaságnak, annak egyik sajátos és fontos ágazata.
A mezőgazdaság általános feladata főleg élelmiszerek előállítása, azonkívül ipari nyersanyagok, élvezeti cikkek,... Tovább

Előszó

A kertészet szerves része a mezőgazdaságnak, annak egyik sajátos és fontos ágazata.
A mezőgazdaság általános feladata főleg élelmiszerek előállítása, azonkívül ipari nyersanyagok, élvezeti cikkek, dísznövények stb. szolgáltatása a népgazdaság részére.
A mezőgazdasági termelőtevékenység alapvető jellemvonása, hogy - miközben állati és növényi eredetű termékeket állít elő - élőlényekkel: növényekkel és állatokkal foglalkozik. A munka tárgyát képező élőlények biológiai folyamatait használjuk fel a termékek előállítására. Ezért a mezőgazdasági tudomány feltárja a növényi és állati életfolyamatok mibenlétét, hogy azok ismeretében az eredményeket állandóan fokozhassuk.
A mezőgazdaság két nagy ágra oszlik: növénytermesztésre és állattenyésztésre.
A kertészeti termesztés tárgyát kizárólag növények képezik, ezért a kertészet a mezőgazdaságon belül közelebbről a növénytermesztési főágazathoz tartozik. Vissza

Tartalom

Bevezetés (Szuróczky Zoltán) 3
A kertészet fogalma és jelentősége a népgazdaságban 3
A kertészet történeti áttekintése 6
A hazai kertészeti termesztésünk múltja 7
A kertészet jelentősége a népgazdaságban 9
A növény és környezete 11
Az életfeltételekről általában 11
A növények táplálkozása 12
A növekedés és a fejlődés 13
A környezeti tényezők 14
A növény és a környezeti tényezők viszonya 16
Az optimum fogalma 17
A fény szerepe a növények életében 18
A fény és az asszimiláció 18
A fényviszonyok és a növények fényigénye 19
Rövid- és hosszúnappalosság 21
A hőmérséklet szerepe a növények életfolyamataiban 22
A növények hőigénye 24
A növények meleg- és hidegtűrése 25
A talaj hőmérsékletének hatása a növényre 26
A víz szerepe a növények életében 27
A levegő mint környezeti tényező 29
A talaj mint környezeti tényező 30
Biotikus környezeti tényezők 31
Az ember tudatos beavatkozása a növények életébe 32
Összefoglalás 33
Éghajlattan 35
A meteorológia és agrometeorológia tárgya és feladata 35
A légkör 36
A légkör anyaga 36
A légkör méretei és rétegeződése 36
A napsugárzás 37
Napfénytartam 39
A levegő felmelegedése és lehűlése 41
A hőmérséklet napi és évi menete 41
A hőmérők 45
A talaj hőmérséklete 46
A levegő nedvessége 48
A légnedvesség mérése 49
A légnyomás és a szél 50
A felhő és a köd 51
A csapadék 53
A csapadék mérése 55
A hóréteg 56
Harmat, dér, zúzmara 56
Meteorológiai állomások 56
Éghajlati alapfogalmak 57
Az éghajlatot jellemző számértékek 58
Éghajlatkialakító tényezők 59
Éghajlati övezetek 62
A Föld éghajlatai 63
Magyarország éghajlata 64
Magyarország éghajlatának főbb vonásai 64
A napsütés tartama Magyarországon 65
Magyarország hőmérséklete 66
Magyarország szélviszonyai 67
A csapadék eloszlása Magyarországon 69
A csapadék évi menete 71
Havazások, hótakaró 74
Agrometeorológiai ismeretek 74
Mikroklíma, növényállomány-klíma 74
Védekezés az időjárási károk ellen 77
Fagykárok 77
Az aszály elleni küzdelem 80
Összefoglalás 81
Talajtani ismeretek (Tamás Gyula) 83
A talaj fogalma 83
A talaj keletkezése 84
Fizikai mállás 84
Kémiai mállás 85
A talajképződós biológiai folyamatai 86
A talajképződós egyéb tényezői 87
A talaj alkotórészei 88
A talaj élőlényei 88
Parányszervezetek (mikroorganizmusok) 89
Fejlettebb állatok 92
A talaj élettelen alkotórészei 92
Ásványi eredetű alkotórészek 92
Szerves eredetű alkotórészek 94
A talaj sótartalma 95
A talaj víz- és levegőtartalma 95
Talajkolloidok 96
A talaj fontosabb tulajdonságai 97
A talaj összetétele 97
Szerves talajok 98
Ásványi talajok 98
A talaj kötöttsége 98
A talaj szerkezete 99
A talaj kémhatása 101
A talaj rétegzettsége 102
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodása 105
A talaj vízgazdálkodása 106
A talaj levegő- és hőgazdálkodása 108
A talaj tápanyaggazdálkodása 109
A talaj víz-, levegő-, hő- és tápanyaggazdálkodásának összefüggései 110
Fontosabb hazai talajtípusok 113
Váztalajok 113
Erdőtalajok 115
Réti talajok 116
Mezőségi talajok 117
Szikes talajok 118
Láptalajok 119
A talaj javítása 120
Összefoglalás 123
A trágyázás (Tamás Gyula) 125
A trágyázás célja és alapelvei 125
A trágyafélék csoportosítása 127
Szerves trágyák 127
Tarló- és gyökérmaradványok 128
Zöldtrágyázás 129
Zöldtrágyanövények 129
A zöldtrágya alkalmazása 130
A zöldtrágya talajba dolgozása 131
Istállótrágya 132
Az istállótrágya összetétele és értéke 132
A trágyakezelés helye 136
Az istállótrágya erjesztése 136
Sertéstrágya 137
Trágyalé 137
Az istállótrágya alkalmasa 137
Erjesztett szalmatrágya 139
Nyers szalmatrágya 140
Komposzttrágya 140
Fekáltrágya 142
Műtrágyák 142
Nitrogéntartalmú műtrágyák 143
Foszfortartalmú műtrágyák I43
Káliumtartalmú műtrágyák 144
A műtrágyák alkalmazása 144
Közvetve ható trágyák 146
A trágyázás gyakorlata 147
A trágyázás módszerei 148
Összefoglalás 149
Talajművelés (Tamás Gyula) 151
A talajművelés célja és feladata 151
Talajmunkák 152
Talajfordító munkák 152
Szántás 153
Ásás 154
Forgatás 155
Lazító, porhanyító és keverő munkák 158
Boronálás 158
Kultivátorozás 159
Kapálás 161
Tárcsázás 164
Talajmaró munkája 165
Altalajlazító munkája 165
Talajegyengető munkák 165
Simítózás 166
Talajegyengető gépek munkája 166
Talajtömörítő munkák 166
Hengerezés 167
Talajművelési rendszerek 168
Alaptalajművelési rendszerek 168
Tarlóhántás 168
Szerves trágyák alászántása 169
Mélyszántás 170
Vetés előtti talajelőkészítési rendszer 171
A növényápolás talajművelési rendszere 172
Különleges talajművelési rendszerek 173
Összefoglalás 174
Öntözés (Százhelyi Pál) 177
Az öntözés célja és jelentősége 177
A természet vízháztartása 177
A talaj vízgazdálkodási adottságai 178
A talajnedvesség és a vízvezetés meghatározása 179
Az öntözővíz mennyiségének kiszámítása 182
Öntözéskor használatos mértékegységek 183
Az öntözővíz minősége 184
Az öntözés időpontja 184
Az éghajlati tényezők szerepe az öntözésben 185
Az öntözés módjai 187
Esőszerű öntözés 189
Felületi öntözési módok 197
A barázda típusának és méreteinek megválasztása 198
Altalajöntözés 200
Az öntözés célja 201
Összefoglalás 202
A termesztéshez szükséges felszerelések és anyagok (Tamás Gyula) 203
A termesztéshez szükséges edények 203
Virágcserepek 203
Faedények, dézsák 204
Magcsészék, magtálak 204
Szaporítóládák 204
Léc- vagy drótkosarak 205
Fakéreg 205
A termesztéshez használatos földnemek 205
Lombföld 206
Gyepszintföld 207
Komposztföld (zagyvaföld) 207
Melegágyi föld 207
Trágyaföld 208
Tőzeg 208
Kotuföld (tőzegföld, mórföld, lápföld) 209
Hangaföld 209
Faföld 209
Páfránygyökér 209
Moha 209
Agyag 209
Homok 210
Faszénpor 210
Kézi talajművelő szerszámok 210
Ásó 210
Ásóvilla 210
Ásólapát 211
Vaslapát (földhányólapát) 211
Falapát 211
Villalapát 211
Vasvilla 212
Kézi kapa 212
Kézi gereblye 212
Szegélyvágó 212
Gyeptéglavágó 213
Pázsit tisztító acélseprő 213
Kézi ültetőeszközök 213
Tüzdelőfa 214
Süllyesztőfa és -vas 215
Tápkockaprés 215
Ültetőfa 216
Ültetőkanál 216
Ültetőfúró 216
Ültetőzsinór 217
Sorhúzó 218
Ültetőléc 219
Kézi öntöző eszközök 219
Öntözőkanna 219
Vízpermetezők 220
Tömlő 221
Parköntöző 221
Fanevelő és kéregápoló eszközök 222
Kések 222
Ollók 223
Fűrészek 224
Kéregápoló eszközök 225
A szedés eszközei a gyümölcsösben 226
Szedőedények 226
Szedőlétrák 229
Szedőállványok 229
Szedőhorog 230
Szedőkesztyű 230
Csomagoló eszközök és anyagok 230
Gyümölcs csomagolás eszközei és anyagai 230
Göngyöleg 231
Bélelőanyagok 233
Védő- illetve díszítőanyagok 233
A csomagolást elősegítő eszközök 233
A zöldségfélék betakarításához és csomagolásához használt eszközök 234
A szőlőszüret eszközei és edényei 236
Mustmérő 236
Szedőedények 237
A borszőlő szállításához használt edények 238
Az erjesztés, tárolás és borkezelés edényei 238
Hordók 239
Fejtőedények 240
A pincemunkákhoz használt eszközök és anyagok 241
Ászok 242
Lopó (hébér) 242
Üvegedények 242
Dugók 243
Akonaemelő 243
Fakalapács 243
Akonaszájfúró, csapfúró 243
Csapok 244
Fejtőtömlő 245
Fejtőfújtató 245
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv