1.034.173

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A tőkétől a pohárig

Amit a szőlőről és a borról tudni kell

Szerző
Szerkesztő
Grafikus
Lektor
Fotózta

Kiadó: Szaktudás Kiadó Ház Rt.
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Fűzött kemény papírkötés
Oldalszám: 260 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 30 cm x 21 cm
ISBN: 963-9422-57-6
Megjegyzés: Színes fotókkal gazdagon illusztrálva.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Fülszöveg

Salvador Dali, a híres spanyol festő azt mondta egyszer: "Már nem bort iszik, aki élvezni tudja azt, hanem titkokat."
Ez a könyv elsősorban arra vállalkozik, hogy a szőlő- és borkultúrával kapcsolatos általános és korszerű ismeretek mellett kitekintést adjon a világba, mert a jelenlegi helyzet és a várható trend ismeretében jelölhetjük meg csak saját feladatainkat. Figyelmet fordítottunk azokra is, akik most fedezik föl a maguk számára a bort, mert minél szélesebb bázisa van egy társadalomban a borkultúrának, annál sikeresebb az ágazat létezése és fejlődése. Ezért a szakirodalom sem fordulhat csak a szakemberekhez, hanem az a feladata, hogy közérthető stílusban minél több embert lásson el korszerű, hasznos tudással, áttekintőképességgel, mert csak így lehet megszabadulni az ostoba mítoszoktól, a makacs előítéletektől.

Tartalom

Töprengő 9
Bevezetés 12
A SZŐLŐNÖVÉNY
Származása és története 16
A szőlőövezet 20
Alaktani leírás 23
A vegetációs ciklus 30
Éghajlat és terroir 32
Telepítés 40
Munkák a szőlőben 48
Támrendszerek 54
Betegségei 58
Vörösborszőlő-fajták 63
Fehérborszőlő-fajták 69
A szüret 75
Azok a csodálatos szemek 82
A BOR
A pince 85
A borkészítés módjai 86
A mikroorganizmusok szerepe 91
A bor kezelése és érlelése 96
A vörösbor készítése 102
A fehérbor készítése 104
A siller- és rozéborok készítése 109
A kén szerepe 110
Hordók és más tárolóedények 114
Borbetegségek és borhibák 122
KÜLÖNLEGES BOROK,
BORKÜLÖNLEGESSÉGEK
Vincellér 127
Aszúborok 128
Jégborok 135
Borkülönlegességek 136
Champagne, pezsgők, habzóborok 140
Garázsborok 148
Borecetek 150
BORKÓSTOLÁS
Gyertyafény 153
Összkép a borról 154
Borbírálat 156
Érzékszervek és aromák 158
A KULTURÁLT BORFOGYASZTÁS
Sétálva tanulni 161
Palackok és címkék 162
Parafa dugók 165
Dugóhúzók 170
Boroskelyhek 172
A bor szervírozása 176
A bor hűtése 179
Gasztronómia és bor 181
A bor élettani szerepe 184
HÍRES TERMŐHELYEK ÉS EGYEBEK
Jogos aggodalmak 191
Franciaország 192
Olaszország 199
Spanyolország 203
Portugália 207
Németország 208
Magyarország 214
Ausztria 229
Svájc 233
Kelet- és Dél-Európa 235
Kalifornia 237
Ausztrália 240
Dél-Afrika 242
Chile és Argentína 244
Akik nem akarnak lemaradni 247
Kis borszótár 252

Tamás Jenő

Tamás Jenő műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tamás Jenő könyvek, művek
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv