1.031.459

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A táplálkozás

Szerző

Kiadó: Királyi Magyar Természettudományi Társulat
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Vászon
Oldalszám: 299 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 23 cm x 17 cm
ISBN:
Megjegyzés: Fekete-fehér ábrákkal illusztrálva. Nyomtatta Királyi Magyar Egyetemi Nyomda, Budapest.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az ember tevékenységeinek egyik legfontosabb megnyilvánulása a táplálkozás. Az éhség és a szomjúság az ösztön erejével kényszerít bennünket arra, hogy táplálékról és italról gondoskodjunk, mert... Tovább

Előszó

Az ember tevékenységeinek egyik legfontosabb megnyilvánulása a táplálkozás. Az éhség és a szomjúság az ösztön erejével kényszerít bennünket arra, hogy táplálékról és italról gondoskodjunk, mert csak így tudjuk szervezetünk szükségletét fedezni. Létfenntartási küzdelmünkben környezetünk kezdetben igen nagy szerepet játszott, mert csak azt használhattuk fel éhségünk és szomjúságunk csillapítására, amit a természet nyújtott. Természetes táplálkozásunk később a kultúra fejlődésével egyre jobban megváltozott s a természetes ételek helyét a mesterségesen készített, vagy technikai eljárásokkal átalakított táplálékok foglalták el. Az újabb kutatások azonban mind erősebben arra világítanak rá, hogy a mesterséges táplálékoktól való nagymértékű eltávolodás egyáltalán nem szolgálja egészségünket. Szervezetünk épségbentartása érdekében tehát táplálkozásunkat bizonyos mértékben módosítanunk kell. A modern vizsgálatok kiderítették, hogy a mult évtizedekben még jónak, célszerűnek vélt élelmezés a kívánalmaknak nem felel meg, ezért új élelmianyagokról, új elkészítési módokról kell gondoskodnunk, hogy biztosíthassuk gyermekeink megfelelő fejlődését és a felnőttek egészségének megőrzését.
Ujabban hazánkban is örvendetes ütemben megindult a táplálkozás átalakítására irányuló mozgalom, már eddig is számtalan könyv és füzet jelent meg, ezek azonban majdnem kivétel nélkül étrendünk összeállítását és ételeink elkészítését tárgyalják. Szerény véleményem szerint ezek a művek, bár hasznosak, mégsem felelnek meg tökéletesen a célnak, mert nem ismertetik táplálékainknak a szervezetben végbemenő anyagforgalmát, s csak ritkán és vázlatosan tüntetik fel egyes élelmianyag élettani értékét. Pedig nemcsak azt kell tudnunk, hogy milyen eledelre van szükségünk, hanem azt is, miképen értékesíti a szervezet az elfogyasztott táplálékot. Tökéletesen, a célnak megfelelően tehát csak akkor táplálkozhatunk, ha tisztában vagyunk azzal, hogy az egyes ételek értékesítése milyen munkát ró szervezetünkre. E végből meg kell ismerkednünk élelmianyagaink különböző értékeivel, mert egészségünk megóvása érdekében egyáltalában nem közömbös, hogy a szükséges tápanyagok beszerzésekor milyen szempontok irányítják a háztartás vezetőjét. Vissza

Fülszöveg

Az egyszerű cím hirtelenében el sem árulja, milyen nagyfontosságú kérdés első teljes és a legapróbb részletekig hatoló feldolgozását nyujtja ez a könyv. A szerző nagy népszerűségű előadássorozatokban ismételten megvilágította a modern idők kétségtelenül legérdekesebb és talán legfontosabb kérdését. Könyve még nagyobb közönséghez szól, a művelt magyarságon keresztül, a táplálkozás kémiai folyamatának elemzésével s tüzetes magyarázatával a helyes és természetes táplálkozás feltételeit állítja össze országunk egész népe számára. Már sokat tudunk a kalória, a vitamin, a fehérje, a zsír, a szénhidrát stb. fogalmairól és fontosságairól, de élettani jelentőségükben csak most áll igazán előttünk, ebben a könnyedén, választékosan és szellemesen megírt könyvben. A fejezetek sorra elemzik a táplálkozás összes motivumait, rajzokkal, táblázatokkal, színes magyarázatokkal. Minden kedvenc és nem kedvenc ételünket kémiai elemeire bont, hogy megmutassa, milyen különösen hasznos a - spenót vagy a... Tovább

Fülszöveg

Az egyszerű cím hirtelenében el sem árulja, milyen nagyfontosságú kérdés első teljes és a legapróbb részletekig hatoló feldolgozását nyujtja ez a könyv. A szerző nagy népszerűségű előadássorozatokban ismételten megvilágította a modern idők kétségtelenül legérdekesebb és talán legfontosabb kérdését. Könyve még nagyobb közönséghez szól, a művelt magyarságon keresztül, a táplálkozás kémiai folyamatának elemzésével s tüzetes magyarázatával a helyes és természetes táplálkozás feltételeit állítja össze országunk egész népe számára. Már sokat tudunk a kalória, a vitamin, a fehérje, a zsír, a szénhidrát stb. fogalmairól és fontosságairól, de élettani jelentőségükben csak most áll igazán előttünk, ebben a könnyedén, választékosan és szellemesen megírt könyvben. A fejezetek sorra elemzik a táplálkozás összes motivumait, rajzokkal, táblázatokkal, színes magyarázatokkal. Minden kedvenc és nem kedvenc ételünket kémiai elemeire bont, hogy megmutassa, milyen különösen hasznos a - spenót vagy a sárgarépa.
A könyvnek nagy hivatása van. Leghathatóbb segítője lesz annak a mozgalomnak, mely hazánk táplálkozásának átalakítására irányul. Útmutatásai az egészségesebb ember érdekeit szolgálják, az egészséges magyar emberét elsősorban. Hallgatnunk kell rá. Vissza

Tartalom

Előszó5
Bevezetés7
A tápanyagok18
A szénhidrátok20
A zsírok26
A fehérjék29
A vitaminok37
Az A-vitamin46
A B-vitamin53
A C-vitamin60
A D-vitamin72
A sók77
Az emésztés91
A szervezet vízforgalma163
A cukor anyagforgalma143
A szervezet zsírforgalma150
A fehérjék anyagforgalma152
A szervezet energiaforgalma159
Éhség, étvágy, éhezés177
Koplalókúrák189
A szomjúság192
Szomjaztatókúrák195
Néhány szó a legfontosabb védőtáplálékokról197
A tej197
Az aludt-tej203
A tejszín205
A vaj206
Túró, sajt207
A tojás209
A hús212
A vér219
A zsigerek221
Zöldfőzelék223
A szójabab229
A burgonya231
A kenyér234
A gyümölcs239
Fűszerek, élvezeti cikkek246
Az egészséges szép testalkat, a fogyás és a hízás252
Vegyes táplálkozás, vegetarianizmus, és nyerskoszt267
Néhány szó a népélelmezés fontosságáról273
Általánosan használt élelmi anyagaink és egyes ételeink összetétele276
Név- és tárgymutató289
Képes táblák297

Tangl Harald

Tangl Harald műveinek az Antikvarium.hu-n kapható vagy előjegyezhető listáját itt tekintheti meg: Tangl Harald könyvek, művek
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás
Állapot:
2.880 Ft
2.010 ,-Ft 30
18 pont kapható
Kosárba
Állapotfotók
A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás A táplálkozás

A lapélek foltosak.

Állapot:
2.880 ,-Ft
26 pont kapható
Kosárba
konyv