| Bevezetés | 3 |
| A tervezet szükséglete | 5 |
| Tájékoztató adatok különböző korú és foglalkozási egyének egy napi tápanyagszükségletről | 8 |
| Különböző korú és foglalkozású egyének egy heti élelmiszerszükséglete (javasolt értékek) | 9 |
| A hazai élelmiszerek tápanyagtartalma | 10 |
| Ismertetés a Tápanyagtáblázat adatairól és ezen adatok alkalmazásáról. Kalóriatáblázat (kalória, fehérje, zsír, szénhidrát) . Tápanyagtáblázat (kalória, fehérje, zsír, szénhidrát, víz, hamu, karotin, A, B, B1, B2, C, D vitaminok, nikotinsav, kalcium, vas, foszfor, hamualkalitás) | 18 |
| Kiegészítő táblázatok egyéb, biológiailag jelentős tápanyagokra vonatkozólag | 30 |
| Legfontosabb fehérjeforrásaink aminosav-összetétele | 32 |
| Egymást jól kiegészítő fehérjék | 34 |
| Néhány élelmiszer pantoténsav-tartalma | 34 |
| Néhány élelmiszer adermin (B6 vitamin) tartalma | 34 |
| Élelmiszerek E vitamin tartalma | 35 |
| Élelmiszerek ciktromsav-tartalma | 36 |
| Élelmiszerek kálium, nátrium- és magnézium-tartalma | 36 |
| Az élelmiszerekben előforduló néhány fontosabb mikroeleme (réz, cink, mangán, kobalt, fluor, jód) | 39 |
| Segédtáblázatok a diétás étrend összeállításához | 43 |
| Szénhidrát-egyenértéktáblázat | 44 |
| Fehérje-egyenértéktáblázat | 45 |
| Nátriumkloridban (konyhasó) dús és szegény élelmiszere | 46 |
| Purinban dús és szegény élelmiszerek | 46 |
| Rostban dús és szegény élelmiszerek | 47 |
| Élelmiszerek koleszterin-tartalma | 47 |
| Élelmiszerek oxálsav-tartlam | 48 |
| Az élelmiszerek emészthetősége | 48 |
| Az élelmiszerek fehérjéinek emészthetősége | 49 |
| Konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 49 |
| Élelmiszerek tisztítási vesztesége | 50 |
| Vitaminveszteség | 51 |
| Élelmiszerek ásványi-anyagvesztesége főzéskor | 52 |
| Az élelmiszerekben megengedhető kémiai szennyezések mértéke | 52 |
| Élelmiszerek réztartalmának határértékei (arzén, réz, ólom, cink) | 53 |
| Élelmiszerek növényvédőszer-maradékainak határértékei | 54 |
| Élelmiszerek mesterséges színezése | 55 |