| Előszó | 7 |
| Tápanyagszükséglet | 11 |
| Bevezető | 11 |
| A tápanyagszükséglet egyes adatainak részletes indoklása | 13 |
| Energia | 13 |
| Fehérje | 15 |
| Zsír | 16 |
| Szénhidrát | 17 |
| Vitaminok | 18 |
| Ásványi anyagok | 20 |
| A tápanyagszükséglet meghatározása | 24 |
| Az egészséges ember tápanyagszükségletének változása | 26 |
| Terhesség és szoptatás | 26 |
| Gyermek- és serdülőkor | 27 |
| Felnőttkor | 31 |
| Öregkor | 34 |
| Élelmianyagaink tápanyagtartalma | 40 |
| Bevezetés | 40 |
| Élelmianyagaink kalória- és vitamintáblázata | 44 |
| Gabonák és gabonatermékek | 44 |
| Húsok, belsőségek, húskészítmények | 56 |
| Zsiradékfélék | 64 |
| Tej és tejtermékek | 66 |
| Tojás | 72 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 74 |
| Száraz hüvelyesek | 76 |
| Étkezési gombák | 78 |
| Gyümölcsök | 78 |
| Gyümölcskészítmények | 80 |
| Diófélék, olajos magvak | 82 |
| Konzervek és leveskészítmények | 84 |
| Készételek | 86 |
| Édesipari termékek | 100 |
| A hagyományos és a korszerű ételkészítési technológiák összehasonlítása az összetétel alapján | 105 |
| Italok összetétele | 106 |
| Élelmianyagaink ásványi alkotórészei | 108 |
| Makroelemek | 108 |
| Mikroelemek | 118 |
| Vitamin- és szervessav-tartalom | 121 |
| Élelmianyagok adermin-tartalma | 121 |
| Élelmianyagok pantoténsav-tartalma | 122 |
| Néhány élelmianyag B12-vitamin-tartalma | 123 |
| Élelmiszerek biotin-tartalma | 123 |
| Élelmianyagok E-vitamin-tartalma | 126 |
| Hazai gyümölcsök fontosabb szerves savai | 127 |
| A megbetegedett szervezet tápanyagszükséglete | 128 |
| Felnőttek tápanyag-szükséglete különféle diétatípusok alkalmazása esetén | 130 |
| Fehérjeegyenérték-táblázat | 132 |
| Élelmianyagok konyhasótartalma | 133 |
| Élelmianyagok purintartalma | 134 |
| Élelmianyagok rosttartalma | 135 |
| A legfontosabb fehérjeforrásaink aminosav-összetétele | 136 |
| Élelmi anyagok szabadaminosav-tartalma | 140 |
| Élelmiszerek szterintartalma és zsírsav-összetétele | 143 |
| Néhány élelmianyag koleszterintartalmára vonatkozó tájékoztató értékek | 145 |
| Törzskönyvezett, rendszeres egészségügyi ellenőrzés alatt álló élelmiszer-készítmények | 146 |
| Csecsemők táplálására alkalmas készítmények makro- és mikroelem-tartalma | 154 |
| A cukorgetegek tápanyagszükséglete és diétája | 154 |
| Széndhidrátszámítási táblázat | 158 |
| Gyümölcsök szénhidrá- és cukoralkohol-tartalma | 161 |
| A raktározás és a konyhatechnikai feldolgozás közben keletkező veszteségek | 163 |
| A raktározási veszteségek | 163 |
| A technológiai eljárások során keletkező veszteségek | 164 |
| Tisztítási veszteség | 164 |
| Mosás és áztatás okozta veszteségek | 164 |
| Gyorsfagyasztás és előfőzés okozta veszteségek | 164 |
| Hőkezelés hatására bekövetkező veszteségek | 164 |
| Az élelmi anyagok raktározási súlyvesztesége | 166 |
| A zöldség-, főzelék, és gyümölcsfélék raktározási vesztesége | 168 |
| Zöldségfélék C-vitamin-vesztesége tárolás közben | 169 |
| Gyorsfagyasztott zöldség-félék C-vitamin-tartalmának százalékos vesztesége tárolás alat a hőmérséklet függvényében | 169 |
| Gyorsfagyasztott gyümölcsök C-vitamin-tartalmának százalékos csökkenése tárolás közben | 169 |
| A zöldség-, főzelék, és gyümölcsfékék tisztítási vesztesége havi részletekben | 170 |
| A hősok, halak és a tojás tisztítási vesztesége | 171 |
| A burgonya áztatási vesztesége | 171 |
| A zöldségfélék veszteségei előfőzés közben | 171 |
| C-vitamin-veszteség különféle elkészítési eljárások alatt | 172 |
| Főzelékek C-vitamin-tartalmának alakulása tárolsá alatt | 172 |
| Néhány élelmianyag hamuja nyers, illetve főtt állapotban | 173 |