| Bevezetés (Dr. Bíró György és Dr. Lindner Károly) | 7 |
| Tápanyagszükséglet (Dr. Antal Magda) | 9 |
| Energia, energiaforgalom | 10 |
| Az egyéni energiaszükséglet kiszámítása | 10 |
| Energiaszükséglet a terhesség alatt | 15 |
| Szoptató anyák energiaszükséglete | 15 |
| Serdülők energiaszükséglete | 16 |
| Ajánlott energia- és tápanyagbevitel | 17 |
| Fehérjék és aminosavak | 17 |
| Fehérjeszükséglet | 17 |
| Ajánlott fehérjebevitel | 20 |
| Szénhidrátok | 23 |
| Zsírok (lipidek) | 24 |
| Vitaminok | 25 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 27 |
| Vízben oldódó vitaminok | 29 |
| Ásványi anyagok | 32 |
| Makroelemek | 32 |
| Mikroelemek | 35 |
| Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák (Dr. Bouquet Dezső) | 39 |
| A közétkeztetés fő formái, szerepe és feladatai a lakosság ellátásában | 39 |
| A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése | 40 |
| Az étrend minőségének értékelése | 40 |
| Az élelmezés mennyiségi értékelése | 43 |
| Javaslatok a gyermekek és fiatalok korszerű élelmezésére | 45 |
| Javaslatok különböző nehézségű munkát végzők részére | 45 |
| Néptáplálkozásunk helyzete, tendenciái és ésszerű módosítási javaslatok | 51 |
| Betegélelmezés (Dr. Zajkás Gábor) | 53 |
| A beteg ember tápanyagszükséglete | 53 |
| Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben | 54 |
| Emésztőszervi betegségek | 55 |
| Májbetegségek | 66 |
| Epeutak betegségei | 67 |
| Hasnyálmirigy-betegségek | 68 |
| A vizeletkiválasztó rendszer betegségei | 69 |
| Szív- és vérkeringési betegségek | 76 |
| Anyagcsere-betegségek | 79 |
| Endokrin betegségek | 81 |
| Étrendi kezelés fertőzéseknél, műtét, trauma, égés után | 81 |
| Sporttáplálkozás (Dr. Frenkl Róbert) | 84 |
| Sportolók energiaszükséglete | 84 |
| Energiaigény a különböző sportágakban | 84 |
| Tápanyagarányok. Fehérje-, zsír- és szénhidrátszükséglet | 88 |
| Sportolók vitaminszükséglete | 91 |
| Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban | 93 |
| Táplálkozás és versenyzés | 93 |
| Szabadidősport és táplálkozás | 94 |
| A katonák tápanyagszükséglete (Dr. Gion Béla) | 95 |
| ÉLELMIANYAGAINK TÁPANYAGTARTALMA | 99 |
| Energiatáblázat (Dr. Lindner Károly) | 102 |
| Gabonák, magvak és termékeik | 102 |
| Tejek és tejtermékek | 108 |
| Tojás | 113 |
| Húsok és húskészítmények | 113 |
| Zsiradékok | 125 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 126 |
| Gombák | 129 |
| Ételízesítők | 129 |
| Gyümölcsök | 130 |
| Diófélék, olajos magvak | 132 |
| Készételek | 133 |
| Tartósított élelmiszerek | 138 |
| Gyorsfagyasztott félkész- és készételek | 141 |
| Különleges célú készítmények | 147 |
| Bébiételek | 154 |
| Édesipari termékek, fagylaltfélék, egyebek | 157 |
| Italok | 163 |
| Gyermekélelmezésben szolgáltatott ételek összetétele | 167 |
| Vitaminok (Dr. Dworschák Ernő, Dr. Barna Éva és Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin) | 178 |
| Gabonák, magvak és termékeik | 178 |
| Tejek és tejtermékek | 184 |
| Tojás | 187 |
| Húsok és húskészítmények | 188 |
| Zsiradékok | 191 |
| Zöldség- és főzelékfélék, -készítmények | 194 |
| Gombák | 194 |
| Gyümölcsök | 194 |
| Diófélék, olajos magvak | 196 |
| Félkész- és készételek | 196 |
| Gyorsfagyasztott készítmények | 201 |
| Bébiételek és -italok | 203 |
| Ásványi anyagok (Dr. Lindnerné Dr. Szotyori Katalin és Dr. Gergely Anna) | 206 |
| Gabonák, magvak és termékeik | 206 |
| Tejek és tejtermékek | 209 |
| Tojás | 211 |
| Húsok és húskészítmények | 211 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 215 |
| Gombák | 216 |
| Gyümölcsök, gyümölcskészítmények | 218 |
| Diófélék, olajos magvak | 219 |
| Félkész- és készételek | 219 |
| Különleges célú készítmények | 223 |
| Üdítőitalok | 227 |
| Ásványvizeink jellemzői | 228 |
| Gyógyvizeink jellemzői | 230 |
| Élelmianyagok különleges összetevői (Dr. Dworschák Ernő és Dr. Gaál Ödön) | 232 |
| Aminosavtartalom | 232 |
| Zsírsavösszetétel | 234 |
| Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma | 237 |
| Növényi eredetű élelmianyagok szterintartalma | 237 |
| Élelmirost-tartalom | 238 |
| Oxálsavtartalom | 241 |
| Fitinsavtartalom | 242 |
| Flatulenciát okozó oligoszacharidok | 242 |
| Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek (Dr. Kádas Lajos és Vajda Pál) | 243 |
| Húsfélék veszteségei előkészítéskor | 243 |
| Húsfélék veszteségei hőkezeléskor | 245 |
| Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során | 251 |
| Felhasznált főbb irodalom | 260 |
| Adatokat, információkat nyújtó szervek | 261 |