| Bevezetés / dr. Bíró György | 12 |
| Táplálkozástani áttekintés | 13 |
| Tápanyagszükséglet / dr. Antal Magda | 13 |
| Energia, energiaforgalom | 15 |
| Fehérjék és aminosavak | 30 |
| Szénhidrátok | 33 |
| Zsírok (lipidek) | 36 |
| Vitaminok | 38 |
| Ásványi anyagok | 42 |
| Néptáplálkozásunk helyzete és javításának főbb irányai / dr. Bíró György | 54 |
| Táplálkozási ajánlások az egészséges, felnőtt lakosság számára | 59 |
| Közétkeztetés, fogyasztási tendenciák / dr. Bouquet Dezső, dr. Zajkás Gábor | 62 |
| A közétkeztetés kialakulása, szerepe és feladatai a lakosság tápanyagellátásában | 62 |
| A közétkeztetés táplálkozás-egészségügyi értékelése és ellenőrzése | 64 |
| Javaslatok a népesség különböző nemű, korú, fizikai terhelésű és fiziológiás állapotú csoportjainak napi energia- és tápanyagbevitelére, valamint közétkeztetési ellátására | 72 |
| A beteg ember energia- és tápanyagszükséglete / dr. Zajkás Gábor | 75 |
| A táplálkozás és a tápláltsági állapot vizsgálata, prognózis | 75 |
| A beteg ember energiaszükséglete | 81 |
| Étrendi javaslatok különféle megbetegedésekben | 83 |
| Sporttáplálkozás / dr. Frenkl Róbert | 112 |
| Sport és energiaszükséglet | 112 |
| Energiaigény a különböző sportágakban | 116 |
| Energiát szolgáltató tápanyagok. Szükséglet és arányok | 118 |
| A sportolók vitaminszükséglete. Étrend-kiegészítők | 121 |
| Folyadék- és ásványianyag-pótlás a sportban | 121 |
| Táplálkozás és versenyzés | 123 |
| Szabadidősport és táplálkozás | 124 |
| Élelmianyagaink összetétele | 125 |
| Bevezetés | 125 |
| Energiát adó tápanyagok, víz-, hamu- és nyersrosttartalom / dr. Lindner Károly | 129 |
| Gabonák, magvak és termékeik | 129 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 135 |
| Gombák | 139 |
| Gyümölcsök | 140 |
| Diófélék, olajos magvak | 143 |
| Zsiradékok | 144 |
| Húsok és vágóhídi termékek | 145 |
| Halak és halkészítmények | 152 |
| Tej és tejtermékek | 154 |
| Tojás | 159 |
| Szeszital-ipari készítmények | 160 |
| Borok | 160 |
| Sörök | 162 |
| Üdítőitalok | 163 |
| Tömény szörpök | 163 |
| Édesipari termékek | 164 |
| Fagylaltok, fagylaltkészítmények | 167 |
| Bébiételek, -italok | 168 |
| Készételek | 172 |
| Gyorsfagyasztott félkész és készételek | 178 |
| Gyorsfagyasztott tésztás termékek | 180 |
| Energiamentes édesítőszerek | 181 |
| Ásványvizeink jellemzői | 182 |
| Gyógyvizeink jellemzői | 184 |
| Vitaminok / dr. Dworschák Ernő, dr.Barna Éva, dr. Lindnerné dr. Szotyori Katalin | 185 |
| Gabonamagvak és őrleményeik | 185 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 190 |
| Gombák | 193 |
| Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 193 |
| Diófélék, olajos magvak | 195 |
| Zsiradékok | 195 |
| Húsok, belsőségek, húsipari termékek | 195 |
| Halak, halkészítmények | 198 |
| Tejfélék és tejtermékek | 198 |
| Tojás | 201 |
| Készételek | 202 |
| Bébiételek és -italok | 206 |
| Ásványi anyagok | 208 |
| Gabonák, magvak és termékeik | 208 |
| Zöldségek- és főzelékfélék | 210 |
| Gombák | 212 |
| Gyümölcsök és gyümölcskészítmények | 213 |
| Diófélék, olajos magvak | 214 |
| Húsok, belsőségek, húsipari alapanyagok | 215 |
| Halak és halkészítmények | 218 |
| Tej és tejtermékek | 218 |
| Tojás | 220 |
| Gyorsfagyasztott félkész és készételek | 221 |
| Bébiételkonzervek | 222 |
| Üdítőitalok | 224 |
| Egyebek | 225 |
| Bébitápszerek | 225 |
| Különleges összetevők / dr. Cuczy Péter, dr. Dworschák Ernő, dr. Gaál Ödön, dr. Kontraszti Mariann | 226 |
| Aminosavtartalom | 226 |
| Növényi eredetű élelmianyagok | 226 |
| Állati eredetű élelmianyagok | 227 |
| Zsírsavösszetétel | 228 |
| Növényi olajok, ill. magvak | 228 |
| Állati eredetű zsiradékok | 228 |
| Margarinok zsírsavösszetétele | 229 |
| Halak | 229 |
| Tejzsírok és csecsemőtápszerek | 230 |
| Élelmirost-tartalom | 231 |
| Gabonák, magvak és termékeik | 231 |
| Száraz hüvelyesek | 234 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 234 |
| Gyümölcsök | 235 |
| Olajos magvak, növényi magvak | 235 |
| Rostos ivólevek | 236 |
| Diétás készítmények | 236 |
| Édesipari termékek | 236 |
| Szénhidrát- és cukoralkohol-tartalom | 237 |
| Zöldségfélék | 237 |
| Gyümölcsök | 237 |
| Állati eredetű élelmianyagok koleszterintartalma | 238 |
| Növényi eredetű anyagok szterintartalma | 239 |
| Élelmianyagok fitinsavtartalma | 239 |
| Flatulentiát okozó oligoszacharidok | 240 |
| Oxálsavtartalom | 240 |
| Élelmianyagok tájékoztató purintartalma | 241 |
| Ételkészítési technológiák során keletkező veszteségek / dr. Kádas Lajos, Vajda Pál | 243 |
| Húsfélék veszteségei előkészítéskor | 243 |
| Húsfélék veszteségei hőkezeléskor | 245 |
| Zöldség- és főzelékfélék veszteségei előkészítés és elkészítés során | 254 |
| Cukrászipari tészták tömegvesztesége sütés közben | 261 |
| Vitaminveszteség előkészítő és elkészítő műveletek alatt | 261 |
| Élelmiszer-adalékanyagok / dr. Sohár Pálné | 265 |
| Az élelmiszer-adalékanyagok csoportosítása és jellemzése | 267 |
| A legfontosabb élelmiszeradalékanyag-csoportok | 268 |
| Élelmiszer-színezékek | 268 |
| Antioxidánsok és antioxidáns-szinergisták | 269 |
| Tartósítószerek | 272 |
| Állományjavító és -módosító anyagok | 273 |
| Savak (savanyítók) és sók | 276 |
| Aromaanyagok és ízfokozók | 278 |
| Édesítőszerek | 280 |
| Csomósodást és tapadást gátlók | 282 |
| Élelmiszer-adalékanyagok oldására felhasználható oldószerek | 282 |
| Egyéb élelmiszer-adalékanyagok | 282 |
| Felhasznált irodalom | 284 |
| Adatokat, információkat nyújtó szervek | 285 |