| TÁPLÁLKOZÁSTAN | |
| A táplálkozás alapjai | 19 |
| Emésztés, felszívódás, transzport, kiválasztás (Antal Magdolna) | 19 |
| Az emésztőrendszer működése | 19 |
| Anyagcsere | 26 |
| A szervezet energiaforgalma és ennek mérése | 27 |
| Energiaszükséglet | 28 |
| A fehérjék táplálkozás - élettani szerepe (Dworschák Ernő) | 33 |
| A fehérjék szerkezete | 33 |
| A fehérjék emészthetősége | 33 |
| Fehérjék és aminosavak | 35 |
| A fehérjék tápértéke | 35 |
| A fehérjeszükséglet | 38 |
| Az étrend energiatartalma és a fehérje tápértéke | 39 |
| A szénhidrátok táplálkozás-élettani szerepe (Dworschák Ernő) | 40 |
| Kémiai áttekintés | 40 |
| Az élelmiszerekben előforduló cukrok | 41 |
| Cukorhelyettesítő készítmények | 43 |
| Puffadást előidéző oligoszacharidok | 44 |
| Összetett szénhidrátok | 45 |
| Lipidek (Zsinka Ágnes) | 47 |
| A zsírsavak | 48 |
| Lipidek és lipoidok | 49 |
| A zsírsavak és a lipidek képződése a szervezetben | 50 |
| A lipidek lebontása, transzportja | 51 |
| Zsírsavbontás: a béta-oxidáció folyamata | 51 |
| A lipidek szerepe az energiaforgalomban | 51 |
| Az étkezési zsírok és olajok | 52 |
| Növényi rostok (Rigó János) | 54 |
| Vitaminok (Barna Mária) | 57 |
| Zsírban oldódó vitaminok | 57 |
| Vízben oldódó vitaminok | 60 |
| Folyadék- és elektrolit-háztartás. Sav-bázis egyensúly (Barna Mária) | 62 |
| Folyadékterek | 62 |
| A folyadékháztartás zavarai | 62 |
| Kóros sav-bázis egyensúly formák | 63 |
| Folyadék- és elektrolitterápia | 65 |
| Ásványi anyagok (makro- és mikroelemek) (Bíró György) | 66 |
| Néhány makroelem élettani szerepe | 68 |
| A mikroelemek élettani szerepe | 68 |
| Az alkohol (etilalkohol) dietetikája (Morvai Veronika) | 71 |
| Az alkohol előállítása, alkoholos italok hatása az emberi szervezetre | 71 |
| Az alkohol felszívódása, metabolizmusa | 72 |
| Nutricionális tényezők | 72 |
| Az alkohol viselkedési hatásai, tolerancia, függőség | 73 |
| Az alkoholbetegség és az alkoholizmus fogalma | 73 |
| Az alkoholizmus epidemiológiája | 74 |
| Akut alkoholintoxikáció | 75 |
| A krónikus alkoholfogyasztás (alkoholizmus) szervkárosító hatásai | 75 |
| Következtetések | 77 |
| Alkalmazott táplálkozástan a közegészségügyben | 79 |
| A tápláltsági állapot meghatározása (Antal Magdolna és Zajkás Gábor) | 79 |
| A tápláltsági állapot vizsgálómódszerei | 80 |
| Antorpometriai vizsgálat | 82 |
| A tápláltsági állapot megítélésére szolgáló biokémiai mutatók | 86 |
| A táplálkozási szokásokat befolyásoló tényezők (Bíró György) | 92 |
| Szocioökonómiai tényezők | 92 |
| Pszichés tényezők, elfogadott és visszautasított táplálékok | 93 |
| A táplálkozási magatartás elmélete és kutatása | 94 |
| A terhes és a szoptató anya táplálkozása (Barna Mária) | 96 |
| A terhes anya étrendje | 96 |
| A szoptató anya étrendje | 98 |
| A csecsemő táplálása (Barna Mária) | 100 |
| A csecsemő energia- és tápanyagszükséglete | 100 |
| Természetes táplálás | 100 |
| Elválasztás | 103 |
| A tápszerek helye a csecsemőtáplálásban | 104 |
| Az első rágnivaló (finger food), veszélyes ételek | 106 |
| D-vitamin | 106 |
| A koraszülött táplálása (Polgár Marianne) | 107 |
| A koraszülött táplálásának sajátosságai | 107 |
| A koraszülött-táplálás kivitelezése | 107 |
| A koraszülött folyadék- és energiaszükséglete | 108 |
| A koraszülött tápanyag-szükséglete | 108 |
| Összefoglaló ajánlás a koraszülöttek táplálására | 111 |
| A kisded táplálása (Barna Mária) | 112 |
| A kisded energia- és tápanyagigénye | 114 |
| A táplálkozási magatartás kialakítása | 114 |
| Mennyit egyen a gyermek | 115 |
| A gyermek táplálkozása (Barna Mária) | 116 |
| Energia- és tápanyagszükséglet | 116 |
| Hányszor egyen naponta a gyermek | 117 |
| Közétkeztetés | 118 |
| Ajánlott napi élelmiszer-fogyasztás | 118 |
| Étvágytalanság | 119 |
| Helytelen táplálkozási szokások | 120 |
| Az egészséges felnőtt táplálkozása (Bíró György) | 121 |
| Az idős korúak táplálkozása (Bíró György) | 126 |
| Fizikai erőnlét és táplálkozása (Frenkl Róbert) | 129 |
| Testedzés és tápanyagszükséglet | 130 |
| Anyagcsere-alkalmazkodás (metabolikus adaptáció) | 136 |
| Vitaminszükséglet | 137 |
| Folyadék- és ásványianyag-szükséglet | 137 |
| Táplálékkiegészítők - sporttápszerek | 138 |
| Testedzés és testtömeg-szabályozás | 138 |
| Versenydiéták - verseny, mérkőzés alatti táplálkozás | 139 |
| A vendéglátóipar, a közétkeztetés és a táplálkozás (Bíró György) | 140 |
| Ételkészítési módszerek a közösségi étkeztetésben | 140 |
| Gyorsételek ("fast food") a táplálkozásban | 141 |
| A tápláléktudomány kapcsolatrendszere | 142 |
| Ajánlott energia- és tápanyagbevitel | 142 |
| Különleges táplálkozási formák (Antal Magdolna) | 145 |
| Vegetáriánus táplálkozás | 145 |
| Makrobiotikus étrend | 147 |
| Reformtáplálkozás | 147 |
| A táplálkozásfüggő betegségek - táplálkozási kockázat | 148 |
| Hiánybetegségek (Barna Mária és Bíró György) | 148 |
| A makro- és mikroelemek hiányának következményei | 148 |
| Fehérje-energia malnutrito | 149 |
| Vitaminhiány | 150 |
| Táplálkozás és szív- és érrendszeri betegségek (Barna Mária és Bíró György) | 152 |
| Táplálkozási kockázati tényezők | 152 |
| Javasolt étrendi változtatások | 153 |
| Magas vérnyomás | 154 |
| A táplálkozás és a rosszindulatú daganatok (Bíró György) | 155 |
| Anticarciogen vegyületek a növényekben | 158 |
| További étrendi összetevők jelentősége | 159 |
| Táplálkozás és diabetes mellitus (Fövényi József) | 158 |
| Táplálkozás és elhízás (Barna Mária) | 162 |
| Ki tekinthető elhízottnak | 162 |
| Az elhízás gyakorisága | 162 |
| Az elhízás etiológiai tényezői | 163 |
| Az obesitas mint kockázati tényezői | 163 |
| Táplálkozás és immunitás (Pintér Erzsébet) | 165 |
| Alultápláltság és az immunrendszer | 165 |
| Nyomelemek és az immunválasz | 166 |
| Vitaminok és az immunitás | 167 |
| Túltáplálás és immunválasz | 167 |
| Táplálkozás és caries (Barna Mária) | 168 |
| A cariesrezisztencia kialakulása | 169 |
| Cariest előidéző tényezők | 169 |
| Nem cariogen táplálkozási tényezők | 170 |
| Caries elleni védelem | 170 |
| Táplálkozás és osteoporosis (Bíró György) | 172 |
| Az osteoporosist megelőző táplálkozás elemei | 174 |
| A nemzeti élelmezés- és táplálkozáspolitika (Zajkás Gábor) | 175 |
| Táplálék és gyógyszer-kölcsönhatások (Gachályi Béla és Renczes Gábor) | 179 |
| A táplálék közvetlen hatása a gyógyszerek sorsára | 179 |
| A gyógyszer-metabolizáló enzimrendszerek működésének változása táplálék hatására | 180 |
| A táplálék befolyása a gyógyszerek farmakológiai hatására | 181 |
| A táplálék hatása a gyógyszerek kiürülésére | 181 |
| Élvezeti szerek fogyasztása révén létrejövő interakciók | 182 |
| Gyógyélelmezés | |
| Az atherosclerosis étrendi kezelése (Pados Gyula) | 185 |
| A telített zsírsavak fogyasztásának csökkentése | 185 |
| A koleszterinbevitel fogyasztásának csökkentése | 185 |
| A telítetlen zsírsav fogyasztás növelése | 187 |
| A rostfogyasztás növelése | 188 |
| A szénhidrátfogyasztás összetételének megváltoztatása | 188 |
| Az alkoholfogyasztás csökkentése | 188 |
| Az energiabevitel csökkentése | 188 |
| Mi várható a diétából | 191 |
| Kardiológiai betegségek dietetikája (Bach Katalin és Fábián Mária) | 193 |
| Congenitalis kórképek | 193 |
| Rheumás láz | 194 |
| Szívbillentyű-betegségek | 194 |
| Koszorúér-betegségek | 194 |
| Ritmuszavarok (arrhythmiák) | 195 |
| Keringési elégtelenség (arcialis dekompenzáció) | 195 |
| Cardiomyopathia | 195 |
| A pericardium (szívburok) betegségei | 195 |
| A hypertónia diétája (Pados Gyula és Czinner Antal) | 197 |
| Csecsemő- és gyermekkori hypertonia (Czinner Antal) | 199 |
| A szájüreg, az oesophagus, a gyomor és a belek betegségeinek diétája (Várkonyi Ágnes és Várkonyi Tibor) | 202 |
| A szájüreg betegségeinek diétája | 202 |
| Dysphagia | 203 |
| Gastrooesophagealis reflux | 204 |
| Gyomorbetegek étrendje | 205 |
| A bélbetegségek étrendje | 208 |
| Abdominalis gázok és flautlentia | 212 |
| Jelentősebb szénhidrát-felszívódási zavarok | 213 |
| Máj-, epe és hasnyálmirigy-betegségek diétája (Bach Katalin, Sólyom Enikő és Holics Klára) | 217 |
| Máj | 217 |
| A biliaris rendszer betegségei | 221 |
| A hasnyálmirigy betegségei | 222 |
| A máj, az epeutak és a pancreas betegségeinek dietetikája gyermekkorban (Sólyom Enikő és Holics Klára) | 223 |
| A diabetes mellitus diétás kezelése (Fövényi József és Blatniczky László) | 231 |
| A diabetes diétás kezelésének előtörténete | 231 |
| Miért szükséges diétáznia a cukorbetegnek | 232 |
| A diéta főbb szempontjai | 233 |
| Néhány szempont a tápanyagokról a diabeteses diéta kapcsán | 237 |
| A cukorbeteg-étrend költségei | 241 |
| A "diétás" élelmiszerek helye és szerepe a cukorbetegek étrendjében | 242 |
| Diéta és az élvezeti szerek | 244 |
| Diéta és gyógyszeres terápia | 245 |
| A cukorbeteg gyermek diétája (Blatniczky László) | 249 |
| Veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei | 252 |
| Az enzymopathia fogalma | 252 |
| Újszülöttkori tömegszűrés | 252 |
| A veleszületett anyagcsere-betegségek diétájának alapelvei | 252 |
| Phenylketonuria (PKU) | 254 |
| Galactosaemia | 258 |
| Az endokrin betegségek diétája (Kiss Róbert és Péter Ferenc) | 260 |
| Felnőttkor endokrin betegségek diétája | 260 |
| Gyermekkori endokrin betegségek diétája | 263 |
| Fogyókúra (Czinner Antal és Halmy László) | 267 |
| Felnőttkori fogyókúrák (Halmy László) | 270 |
| Az anorexia nervosa és bulimia diétája (Nemessuri Judit és Tölgyes Tamás) | 273 |
| Az anorexia nervosa tünettana és diagnosztikája | 273 |
| A bulimia nervosa tünettana és diagnosztikája | 277 |
| Az anorexia és a bulimia terápiája és diétája | 279 |
| A fertőző betegségek diétája (Barna Mária és Jelenik Zsuzsa) | 280 |
| A fertőzés hatása az anyagcsere-folyamatokra | 280 |
| Táplálkozási zavar - infekció | 281 |
| A szájüreg fertőzései | 281 |
| A bélcsatorna fertőzései | 282 |
| Pertussis-syndroma | 284 |
| Parotitis epidemica (mumps) | 284 |
| Mononucleosis infectiosa | 284 |
| A tünetes HIV-fertőzött vagy AIDS-beteg táplálása | 284 |
| Kiütéses fertőző betegségek | 286 |
| Neuroinfekciók | 286 |
| Légúti betegségek diétája (Ajkai Zoltán és Kertész Adrienne) | 287 |
| A légúti betegségben szenvedő csecsemők és gyermekek táplálása | 287 |
| Krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő betegek diétája | 287 |
| A haemopoeticus rendszer betegségeinek diétája (Fekete Sándor és Kriván Gergely) | 295 |
| Táplálkozási hiánnyal összefüggő haematológiai betegségek | 295 |
| A táplálkozással összefüggetlen kialakult hematológiai betegségek | 299 |
| Hematológiai betegségek kezelése során kialakuló mellékhatások diétája | 300 |
| Tumoros betegek diétája (Beró Tamás és Bodánszky Hedvig) | 301 |
| Kemoterápia és nutritio (Beró Tamás) | 301 |
| Tumoros gyermekek diétája | 303 |
| Táplálékallergia - táplálékintolerancia (Barna Mária és Nékám Kristóf) | 307 |
| A táplálékallergia kialakulása | 307 |
| A táplálékallergia tünetei | 309 |
| A táplálékallergia diagnózisának felállítása | 311 |
| A táplálékallergia terápiája | 313 |
| Étrend bőrbetegségekben (Baló-Banga J. Mátyás és Török Éva) | 315 |
| Étrend felnőttkori bőrbetegségekben | 315 |
| Gyermekkori bőrbetegségek étrendje | 319 |
| Mozgásszervi betegségek diétás kezelése (Balogh Zsolt) | 325 |
| Gyulladásos ízületi kórképek (rheumatoid arthritis, RA és szisztémás lupus erythemtatodes, SLE) | 325 |
| Degeneratív mozgásszervi betegségek (arthrosis, spondylosis) | 328 |
| Osteoporosis | 328 |
| Az idegrendszeri betegségek diétája (Bodrogi Andrea) | 329 |
| Stroke | 329 |
| Sclerosis multiplex | 330 |
| Amyotrophiás lateralsclerosis (ALS) | 331 |
| Parkinson-kór | 332 |
| Alzheimer-kór | 332 |
| Alkoholizmus-táplálkozási hiánybetegségek | 333 |
| Migrain | 335 |
| Depressio | 336 |
| Mesterséges - emteralis és parenteralis - táplálás (Varga Péter) | 337 |
| A mesterséges táplálás javallatai | 338 |
| A tápláltsági állapot megítélése | 339 |
| Az energiaszükséglet kiszámítása | 339 |
| Tápanyagok | 340 |
| A mesterséges táplálás gyakorlata | 343 |
| Mellékhatások és szövődmények, költségek | 346 |
| Mesterséges táplálás gyermekkorban (Varga Károly) | 347 |
| Sebészi betegek diétája (Verebély Tibor) | 351 |
| Műtét előtti étrendi változtatások | 351 |
| Műtét utáni étrend | 352 |
| Gyermekkori műtétek | 353 |
| Vesebetegek diétája (Sallay Péter és Nagy Judit) | 354 |
| Diéta gyermekkori vesebetegségekben | 354 |
| Diéta felnőttkori vesebetegségekben | 357 |
| Transzplantált betegek diétája (Timár László és Remport Ádám) | 361 |
| Csontvelőtranszplantált betegek diétája | 361 |
| Vesetranszplantált betegek diétája | 364 |
| Szív, máj és egyéb szervek átültetésének diétája | 367 |
| A mentalis és motoros fejlődéstan retardáltak táplálkozása (Barna Mária) | 368 |
| Tápanyagszükséglet | 369 |
| Az egységes diétás rendszer (Rigó János) | 371 |
| Az egységes diétás rendszer jellemzői | 371 |
| A WHO által kódrendszerrel jelölt diétás rendszer | 371 |
| Az egységes diétás rendszer tápanyag-összetételének jellemzői és indifikációi | 373 |
| Az egységes diétás rendszer ételkészítési változatai | 376 |
| Különleges diéták, diagnosztikus étrendek (Lezák György) | 378 |
| Különleges diéták | 378 |
| Diagnosztikus étrendek | 382 |
| Továbbvivő irodalom | 384 |
| Tárgymutató | 390 |