| Bevezető | 7 |
| Milyen problémákkal kell szembenézni e világ mai népességének? | 7 |
| Az elektroszmogról | 9 |
| Veszélyes?! | 13 |
| Az egészségünket befolyásoló tényező | 19 |
| A táplálkozás és a hirdetések | 19 |
| Táplálkozási szokások és trendek ma Magyarországon | 19 |
| A táplálkozási tényezők szerepe a betegségek kialakulásában | 21 |
| A biotranszformációról néhány szóban | 21 |
| Méregtelenítés: azaz a máj biotranszformációs rendszerének jellemzői | 22 |
| Égéstermékek az élelmiszerekben | 23 |
| Kalóriadús táplálkozás | 23 |
| Káros anyagok az élelmiszerekben | 24 |
| Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-ok) | 25 |
| A biocidok | 25 |
| Gyógyszermaradványok | 26 |
| Antibiotikumok | 26 |
| Antikarcinogén anyagok - azaz rákellenes vegyületek előfordulása az élelmiszerekben | 27 |
| Az antioxidánsokról bevezetőben | 27 |
| Mit iszunk? | 27 |
| Az ivóvíz szerepe | 27 |
| Az öregedés mai tudományos megközelítése | 28 |
| Az időskori életminőség - azaz a "quality of life" értelmezése | 29 |
| A természetes "programozott" SEJTHALÁL és jelentősége | 30 |
| Biológiai membránok és szerepük | 31 |
| Titokban szedett gyógynövény eredetű táplálékkiegészítők | 32 |
| Ismert tények | 33 |
| Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban | 34 |
| Az oxidatív stressz szerepe és a szabadgyökfogók preventív hatása arteriosclerosisban | 34 |
| Az antioxidánsok az Alzheimer-kór megelőzésében | 35 |
| A Crohn-betegség és az antioxidánsok | 35 |
| Az antioxidánsok megmenthetik a szívrohamok áldozatait | 36 |
| Az antioxidánsok megóvnak a vesekárosodástól | 36 |
| A passzív dohányzás és az antioxidánsok | 37 |
| Újabb bizonyítékok az antioxidánsok jótékony hatásaira egyes szívbetegség folyamatában | 37 |
| Az antioxidánsok lelassítják a diabeteszes idegkárosodást | 38 |
| A prosztatarák és az antioxidánsok | 39 |
| Az antioxidánsok működésének magyarázata | 39 |
| A táplálékkiegészítők szerepe a rheumatoid arthritis megelőzésében | 40 |
| Az antioxidánsok és perifériás artériás betegségek | 41 |
| Az antioxidánsok szerepe a hasnyálmirigy-gyulladás kialakulásában | 41 |
| Az öregedés és az antioxidánsok | 42 |
| Növényi élelmiszerek szerepe az egészségmegőrzésben | 42 |
| Csontsűrűség és az étrend zöldség- és gyümölcstartama | 43 |
| A funkcionális táplálékok élettani szerepe a betegségek megelőzésében | 45 |
| A növényi eredetű funkcionális táplálék szerepe az egészség megőrzésében | 45 |
| A zab | 46 |
| A szója | 46 |
| A lenmag | 47 |
| A paradicsom | 47 |
| A fokhagyma | 47 |
| A brokkoli és más keresztesvirágú zöldségek | 48 |
| A citrusgyümölcsök | 48 |
| Az áfonya | 49 |
| A tea | 49 |
| A bor és a szőlő | 49 |
| Az állati eredetű funkcionális élelmiszerek | 50 |
| A hal | 50 |
| A tejtermékek | 50 |
| "Azok az E-k, csak ártanak a szervezetünknek..." | 53 |
| Az antioxidáns hatású anyagok jelentősége | 57 |
| Az antioxidánsokról komolyabban | 57 |
| A szabadgyökös reakciók jelentősége | 57 |
| Antioxidáns általi védelem | 58 |
| Hogyan működnek az antioxidánsok? | 59 |
| C-vitamin (aszkorbinsav) | 60 |
| Tokoferolok | 60 |
| Karotinoidok | 61 |
| A funkcionális élelmiszerek és a természetes antioxidánsok kapcsolata és szerepe az egészség fenntartásában | 63 |
| A reaktív oxigén species és az ember | 63 |
| A ROS elleni védekezés erősítése: az elméleti alapok, funkcionális élelmiszerek | 67 |
| A szelén és az antioxidánsok | 77 |
| A peroxidációs folyamatokról | 79 |
| Megállapítás-tények-igazolás kapcsolata | 79 |
| Az éremnek két oldala van mindig | 81 |
| Mit és hogyan akkor? | 81 |
| Melléklet - Táplálkozási tanácsok | 83 |
| Gabonafélék | 84 |
| Zöldség-főzelékfélék, gyümölcsök | 84 |
| Tej és tejtermékek | 85 |
| Húsok, húskészítmények, halak, tojás, szója | 85 |
| Zsiradékok | 86 |
| Só és sózás | 86 |
| Cukor | 86 |
| Alkohol | 87 |
| Az egészséges testtömeg | 87 |
| Mozgás | 88 |
| Élelmiszerbiztonság | 88 |
| Az élelmiszer címke | 88 |
| Még néhány jó tanács | 88 |
| Felhasznált szakirodalom | 89 |