| Bevezetés | 3 |
| A táplálkozási ismeretek jelentősége és célja | 3 |
| A tápanyagok ismertetése | 7 |
| Alaptápanyag | 7 |
| Építőanyagok | 8 |
| Energiát adó tápanyagok | 17 |
| Biológiailag jelentős tápanyagok | 29 |
| Vitaminok | 30 |
| Ásványi elemek | 53 |
| Kiegészítő anyagok | 61 |
| Víztartalom | 62 |
| Színezőanyagok | 63 |
| Fűszerező anyagok | 64 |
| Salak- és ballasztanyagok | 65 |
| A tápanyagok felvétele és felszívódása | 69 |
| A táplálkozás folyamatainak áttekintése | 69 |
| Az emésztés enzimei | 70 |
| Az emésztés folyamatai | 72 |
| A táplálóanyagok felvétele | 73 |
| A szájban végbemenő emésztési folyamatok | 75 |
| A gyomorban végbemenő emésztési folyamatok | 78 |
| A vékonybélben végbemenő emésztési folyamatok | 82 |
| A vastagbélben végbemenő emésztési folyamatok | 87 |
| Salakanyagok kiürülése | 88 |
| A felszívódás | 89 |
| A felszívódott anyagok útja a szervezetben | 91 |
| A fontosabb élelmiszerek és azok tápértéke | 99 |
| Növényi eredetű termékek | 100 |
| Gabonafélék | 100 |
| Hüvelyesek | 105 |
| Olajtartalmú magvak | 106 |
| Gyümölcsök | 107 |
| Burgonya | 111 |
| Zöldség- és főzelékfélék | 113 |
| Gombák | 116 |
| Fűszerek | 117 |
| Élvezeti anyagok | 118 |
| Állati eredetű termékek | 125 |
| Húsok, húskészítmények | 126 |
| Tojás, tojáskészítmények | 131 |
| Tej és tejtermékek | 133 |
| A feldolgozás hatása a tápanyagokra | 141 |
| Az élelmiszer-feldolgozás célja | 141 |
| A feldolgozási eljárások áttekintése | 141 |
| Az élelmiszerek tárolása és konzerválása | 142 |
| A fizikai eljárások hatása az élelmiszerekre | 144 |
| Az élelmiszerek tisztítása | 144 |
| Az élelmiszerek felaprítása, keverése, egyneműsítése | 145 |
| Az élelmiszerek lazítása | 147 |
| A kémiai eljárások hatása az élelmiszerekre | 147 |
| A víztartalom megváltozása | 148 |
| A tápláló- és védőanyagok dúsítása | 149 |
| Az élelmiszerek enzimes kezelése | 149 |
| Hőkezelési eljárások | 150 |
| Hűtés, fagyasztás | 150 |
| Hőközlési eljárások | 151 |
| A hőkezelés hatása az élelmiszerek tápanyagaira | 156 |
| A feldolgozás hatása az élelmiszerek biológiai értékére | 159 |
| A feldolgozás hatása az élelmiszerek élvezeti értékére | 161 |
| Az ételek értékesítése | 165 |
| Ételeink táplálóértéke | 167 |
| Az ételek biológiai értéke | 168 |
| Az étel élvezeti értéke | 170 |
| Az ételek emészthetősége | 173 |
| Az ételek telítőértéke | 175 |
| Tápanyagszükséglet | 179 |
| Az energiaszükséglet biztosítása | 179 |
| Az életfolyamatok alapanyagcseréje | 180 |
| A munkavégzéshez szükséges energia | 182 |
| Az ember kalóriaigényének megállapítása | 184 |
| Az egészséges szervezet tápanyagszükséglete | 186 |
| Fehérjeforgalom és -szükséglet | 187 |
| Szénhidrátszükséglet és -forgalom | 190 |
| A zsírforgalom és -szükséglet | 192 |
| A vízforgalom, vízszükséglet | 193 |
| Vitaminszükséglet | 194 |
| Ásványianyag-szükséglet | 195 |
| A beteg szervezet táplálkozása | 199 |
| A gyomorbeteg élelmezése | 202 |
| A bélbeteg élelmezése | 204 |
| A májbetegek élelmezése | 205 |
| A vesebeteg élelmezése | 206 |
| A szívbeteg élelmezése | 207 |
| A lázas beteg élelmezése | 208 |
| A cukorbeteg élelmezése | 209 |
| Egyéb betegségek étkezési rendje | 210 |
| Különleges étrendek | 211 |
| Táplálkozási szokások | 215 |
| Falusi táplálkozásunk jellemzői | 215 |
| A városi táplálkozási szokások és hibák | 216 |
| Az élelmezési szokások összehasonlítása | 218 |
| Élelmiszeranyagaink tápanyagtartalma | 221 |
| Felhasznált irodalom | 239 |