| Ajánlás | 10 |
| Köszönetnyilvánítás | 12 |
| Előszó | 13 |
| Az emésztőrendszer egyes szerkezeti és funkcionlis, makroszkópos és immunológiai jellemzői | 16 |
| Anatómiai, hisztológiai és funkciónális sajátosságok | 16 |
| Az emésztőrendszere felső szakasza | 16 |
| Az emésztőrendszer középső szakasza | 22 |
| Az emésztőcsatorna alsó szakasza | 32 |
| Immunológiai sajátosságok | 34 |
| Alapkoncepció | 34 |
| Újabb kísérletes adatok értelmezése | 43 |
| Élelmezéstudományi és botanikai ismeretek | 84 |
| Élelmiszer-kínálat, enenrgia- és tápanyagbevitel Magyarországon | 84 |
| Az élelmiszer megváltozása a feldolgozás, a tárolás és a szállítás során | 105 |
| Malomipar | 105 |
| Sütőipar | 106 |
| Tejipar | 107 |
| Húsipar | 108 |
| Zsiradékok és növényi olajok | 109 |
| Gyümölcsök feldolgozása (konzeripar) | 109 |
| A zöldségek feldolgozása | 110 |
| Adalékok és idegen anyagok az élelmiszerben | 111 |
| Adalékanyagok és kontaminánsok az élelmiszerekben | 111 |
| Idegenanyagok és élelmiszer-adalékok a táplálékban | 130 |
| Az ételallergia kiváltásban szerepet játszó néhány fontos növény botanikai jellemzői | 139 |
| Élelemnövények | 140 |
| Fűszernövények | 148 |
| Allergén virágporszemű növények | 152 |
| Egyéb felhasználású növények | 156 |
| Táplálékallergének, táplálékagglutininek | 159 |
| Táplálékallergének | 159 |
| Táplálékagglutininek, lektinek | 163 |
| Ételallergiák és -intoleranciák patomechanizmusa, klinikuma, diagnosztikája és espidemiológiája | 167 |
| Bőrtünetek | 167 |
| Élelmiszer okozta allergiák | 171 |
| Élelmiszer-adalékanyag okota allergiák | 174 |
| Élelmiszerekben lévő szennyező anyagok okozta allergiák | 177 |
| A táplálkozási allergia gasztroenterológiai vonatkozásai csecső- és kisdetektorban | 179 |
| A gyermekkori táplálékallergia előfordulása | 183 |
| A táplálékallergia kialakulása | 184 |
| A táplálékallergia tünetei csecsemő- és kisdedkorban | 185 |
| A táplálékallergia terápiája | 190 |
| A táplálkozási allergia megelőzése | 191 |
| A táplálékallergia prognózisa | 192 |
| A gyermekkori és felnőttkori ételallergia hasonlóságai és különbségei | 193 |
| Csecsemőkori és kisdedkori tehéntej-allergi felosztása | 196 |
| Egyéb csecsemő- és kisdedkori allergiák | 197 |
| A táplálkozási allergia diagnosztikája és differenciáldiagnosztikája | 201 |
| Nem immunmediált kórállapotok | 201 |
| Immunmechanizmusú hypersensitivitás (valódi allergia) | 204 |
| A laktózintolerancia klinikai jellegzetességei | 212 |
| A tej és tejtermékek táplálkozás-élettani jelentősége | 213 |
| A laktóz-anyagcsere jellemzői | 216 |
| A laktázdeficiencia diagnosztikus lehetőségei | 227 |
| A laktózintolarencia terápiás lehetőségei | 227 |
| Az ételallergia és -intolerancia epidemiológiájáról | 228 |
| A terápia és megelőzés problémái | 231 |
| Gyógyszeres, diétás és egyéb terápiás lehetőségek ételallergiában | 231 |
| A csecsemő- és gyermekkori táplálékallergiák étrendi kezelése és megelőzése | 236 |
| A táplálékallergia kezelése | 237 |
| A multiplex allergia kezelése | 243 |
| Anyatejes csecsemők tejallergiájának kezelése | 244 |
| Közös eredetűek-e a gyógyszer- és ételallergiák? | 254 |
| Gyógyszer-túlérzékenység és nutritív allergia | 254 |
| Tünetek | 258 |
| A "halogénérzékenység" egyes immundermatológiai és gasztroenterológiai körképekben | 259 |
| A ciklooxigenáz-gátlók kiváltotta "analgetikumszindróma | 260 |
| A szulfit jelentősége | 263 |
| Antibiotikumok az élelmiszerben | 265 |
| LIVO: a holland ételallergia információs központ | 267 |
| Összefoglalás | 269 |
| Ajánlott irodalom | 275 |
| Tárgymutató | 268 |