kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Képzőművészeti Kiadó Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 195 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | 978-963-336-897-8 |
| Megjegyzés: | Tankönyvi szám: 59635. Fekete-fehér ábrákkal. |
| Bevezetés | 7 |
| Táplálkozástani alapok | |
| Az élelmiszerek, ételek összetevőinek hasznosulása a szervezetben | 11 |
| A víz szerepe a szervezetben | 11 |
| A fehérjék szerepe a táplálkozásunkban | 13 |
| A szénhidrátok szerepe a táplálkozásunkban | 15 |
| A zsírok szerepe a táplálkozásunkban | 16 |
| A vitaminok szerepe a táplálkozásunkban | 18 |
| Az ásványi anyagok szerepe a táplálkozásunkban | 20 |
| A táplálkozás folyamata | 22 |
| Emésztés | 22 |
| Felszívódás | 25 |
| A tápanyagok hasznosulása | 25 |
| A szervezet energiaszükséglete | 28 |
| Alapenergia-szükséglet | 29 |
| Munkaenergia-szükséglet | 32 |
| Élelmiszercsoportok táplálkozási értékelése | |
| Gabonamagvak és feldolgozási termékeik | 39 |
| Zöldség és főzelékfélék | 43 |
| Gyümölcsök | 45 |
| Húsok, húskészítmények | 47 |
| Tojás | 50 |
| Tej és feldolgozási termékei | 52 |
| Fűszerek, ízesítők | 55 |
| Cukrok és édesipari termékek | 57 |
| Élvezeti szerek | 58 |
| Alkoholtartalmú italok | 58 |
| Alkoholmentes italok | 60 |
| Koffeintartalmú italok | 61 |
| Élelmiszerek feldolgozásának hatása a tápanyagokra | |
| Az élelmiszerek előkészítése folyamán bekövetkező változások | 66 |
| Élelmiszerek kiválasztása, tárolása | 66 |
| Élelmiszerek tisztítása | 70 |
| Száraz tisztítások | 71 |
| Vízzel való tisztítás | 73 |
| Élelmiszerek darabolása, aprítása | 74 |
| Az elkészítés folyaán bekövetkező változások | 75 |
| Összekeverés, elegyítés | 76 |
| Ízesítés, fűszerezés | 77 |
| Formázás | 78 |
| Hőbehatásokű | 78 |
| Főzés | 78 |
| Pároltatás | 84 |
| Pirítás | 84 |
| Sűtés | 85 |
| Befejező műveletek | 89 |
| Ételek készen tartása | 89 |
| Ételek adagolása, tálalása, díszítése | 89 |
| Nemzetek konyháinak táplálkozási jellemzői | |
| A magyar konyha jellemzői | 93 |
| Étkezési szokásaink, táplálkozási ritmusunk | 97 |
| A magyar konyha korszerűsítésének lehetőségei | 98 |
| Az alapanyagok helyes megválasztása | 99 |
| Az étkezés körülményei | 101 |
| A francia konyha táplálkozási jellemzői | 103 |
| Az angol konyha táplálkozási jellemzői | 104 |
| A Benelux államok táplálkozási jellemzői | 106 |
| A skandináv népek táplálkozási jellemzői | 107 |
| A német konyha táplálkozási jellemzői | 108 |
| Az osztrák konyha táplálkozási jellemzői | 109 |
| A közép-kelet-európai országok táplálkozási jellemzők | 110 |
| Az olasz konyha táplálkozási jellemzői | 111 |
| A spanyol konyha táplálkozási jellemzői | 113 |
| A balkáni népek táplákozási jellemzői | 113 |
| Az orosz konyha táplálkozási jellemzői | 115 |
| Az arab konyha táplálkozási jellemzői | 116 |
| Az ázsiai népek táplálkozási jellemzői | 117 |
| Az amerikai népek táplálkozási jellemzői | 119 |
| A kiegyensúlyozott táplálkozás | |
| A kiegyensúlyozott táplálkozás alapelvei | 123 |
| Táplálkozási ritmus | 126 |
| Az étrend összeállítása | 126 |
| A szervezet tápanyagszükséglete | 217 |
| Változatosság | 128 |
| Étkezési szokások | 129 |
| Évszak | 129 |
| A rendelkezésre álló idő | 130 |
| Pénzügyi lehetőségek | 130 |
| Az étrend energia- és tápanyagtartalmának kiszámítása | 130 |
| A számítás menete | 130 |
| Táplálkozások különböző életkorokban | 131 |
| Csecsemőkori táplálkozás | 131 |
| Gyermekkori táplálkozás | 132 |
| Felnőttkori táplálkozás | 136 |
| Időskorúak táplálkozása | 138 |
| Normál és különleges szükségletű táplálkozások | 139 |
| Következtetéses táplálkozás | 139 |
| Szabadidős tevékenységet végzők és sportolók táplálkozása | 140 |
| Terhes nők és szoptatós anyák táplálkozása | 144 |
| Különleges táplálkozási formák | 146 |
| Vegetarianizmus | 146 |
| Biotáplálkozás | 147 |
| Natúrtáplálkozás | 148 |
| Kiegyensúlyozatlan és a beteg szervezetek táplálkozása | |
| Kiegyensúlyozatlan táplálkozás | 154 |
| Hiányos táplálkozás | 154 |
| Tápanyagok hiánya | 154 |
| A diétás étkezés | 155 |
| A soványság diétája | 156 |
| Az elhízás diétája | 158 |
| Beteg szervezetek diétája | 161 |
| Cukorbetegség és diétája | 161 |
| Szív- és érrendszeri betegségek és diétája | 164 |
| Táplálkozás és a rosszindulatú daganatok | 166 |
| Emésztő-szervrendszeri ártalmak és diétája | 168 |
| Máj- és epebetegek diétája | 169 |
| Vesebetegek diétája | 170 |
| Lázas betegek diétája | 171 |
| Táplálékallergiák | 172 |
| Főbb fogalmak kisszótára | 176 |
| Tápanyagtáblázat | 182 |
| Felhasznált és ajánlott irodalom | 194 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.