1.035.157

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

Táplálkozástudomány I.

(Biokémia) a vendéglátóipari szak számára/Tankönyvpótló jegyzet/Kézirat/Felsőfokú Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakiskola

Szerző
Lektor

Kiadó: Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Tűzött kötés
Oldalszám: 255 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 20 cm x 14 cm
ISBN:
Megjegyzés: Megjelent 580 példányban. Kézirat. Tankönyvi szám: KG-127.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Az emberi szervezet felépítése, fenntartás és a munka végzéséhez szükséges energia biztosítása céljából táplálkozik. A szervezet felépítésében sejtek, szövetek és szervek vesznek részt. A... Tovább

Előszó

Az emberi szervezet felépítése, fenntartás és a munka végzéséhez szükséges energia biztosítása céljából táplálkozik. A szervezet felépítésében sejtek, szövetek és szervek vesznek részt. A szervezetben állandó építési és lebontási folyamatok egymás mellett, egymással kapcsolatban rendezett módon mennek végbe. Az életfolyamatokban résztvevő valamennyi vegyület egységes rendszerben fejti ki tevékenységét. Építés és bontás ugyanabban a sejtben is végbemehet. Táplálkozásunkra az élelmi anyagok szolgálnak, amelyek nem tekinthetők különböző szervetlen és szerves vegyületek egyszerű keverékének, hanem ezek egymással szorosan összefüggő rendszerének. Az élelmi anyagokban egyes életfolyamatok az életműködés megszüntetése után is tovább folynak, részben építés (asszimiláció), részben lebontás (disszimiláció) formájában. Ezen életfolyamatok során építési és lebontási végtermékek, valamint az átépítés közbenső (intermedier) vegyületei keletkeznek. Az élelmi anyagok tehát dinamikus és nem sztatikus rendszerek. Az élelmi anyagok nagy része csak ritkán kerül közvetlen fogyasztásra. Az állati és növényi eredetű nyersanyagokat részben az élelmiszeripar, részben a vendéglátóipar alakítja át közvetlen fogyasztásra alkalmas élelmiszerekké. Vissza

Tartalom

I. BEVEZETÉS 7
II. ÁLTALÁNOS FOGALMAK 11
1. Az anyagok halmazállapota 11
2. Folyadékok tulajdonságai 16
3. Homogén és heterogén rendszerek 24
4. Az oldatok 25
5. Megfordítható kémiai átalakulások 34
6. Oxidáció és redukció 37
7. Az elektrolitos disszociáció 42
8. A viz elektrolitos disszociációja 48
9. A sók hidrolizise 50
10. Kiegyenlitő oldatok 55
III. VÁLOGATOTT FEJEZETEK. A SZERVESKÉMIÁBÓL 59
1. A szénhidrogének 59
2. A szénhidrogének származékai 63
a/ Alkoholok 63
b/ Aldehidek és ketonok 67
c/ Ketonok 69
d/ Karbonsavak 70
3. Zárt szénláncú vegyületek 78
4. Alkaloidák 89
IV. AZ ALAP TÁPANYAGOK BIOKÉMIÁJA 93
1. A tápanyagok kialakulása 93
Szénhidrátok 97
Monoszacharidok 99
Oligoszacharidok 102
Poliszacharidok 105
Kevert poliszacharidok 112
Lipidek és lipoidok 113
A/ A lipidek 113
a/ Az észterek fogalma 113
b/ A glicerideket alkotó karbonsavak 115
c/ A glicerin 120
d/ A zsirok és zsíros olajok 121
B/ Lipoidok 125
a/ Foszfatidok 126
1)/ Cerobrozidok 130
c/ Viaszok 130
d/ Szteránvázas vegyületek 131
e/ Karotinoidok 135
4. Nitrogéntartalmú vegyületek 137
a/ Aminok és származékaik 138
b/ Aminosavak 140
c/ Peptidkötések 156
d/ Fehérjék 158
e/ Nukleinsavak 167
V. AZ ENZIMEK 173
1. Az enzimkutatás rövid története 173
2. A kémiai reakció törvényszerűségei 177
a/ Aktiválási energia 181
b/ Reakciósebesség 183
c/ A katalizis 184
d/ Tömeghatás törvénye 186
3. Az enzimek összetétele és kémiai tulajdonságai 189
a/ Koenzimek 194
b/ Az enzimek rendszerezése és elnevezése 196
4. Az enzimreakciók kinetikája és hatásmechanizmusa 198
a/ Az enzimek fajlagossága 200
b/ Energiaviszonyok az enzimreakcióknál 203
c/ Enzimaktivitás 205
5. Az enzimreakciókat "befolyásoló tényezők" 209
a/ Hőmérséklet 209
b/ A szubsztrátum és enzimkoncentráció
hatása 212
c/ A viztartalom hatása 214
d/ Egyes ionok hatása az enzimekre 215
e/ pH hatása 215
f/ Enzim effektorok 217
6. Az enzimek osztályozása 222
a/ Hidrolázok 225
b/ Transzferázok 236
c/ Oxido-reduktázok 238
d/ Liázok és szintetázok 242
é/ Izomerázok és racemázok 243
I. VITAMINOK 245
1. "Víz"-ben oldható vitaminok 245
2. A zsiradékokban oldódó vitaminok 250
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem
konyv