1.034.828

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
5000 Ft
a(z) 5000Ft-os
szállítási
értékhatárig

A Mindenes Gyűjtemény repertóriuma 1789-1792

Szerkesztő
Lektor

Kiadó: Országos Széchényi Könyvtár Könyvtártudományi és Módszertani Központ-József Attila Megyei Könyvtár
Kiadás helye: Budapest
Kiadás éve:
Kötés típusa: Ragasztott papírkötés
Oldalszám: 230 oldal
Sorozatcím:
Kötetszám:
Nyelv: Magyar  
Méret: 25 cm x 17 cm
ISBN: 963-7631-08-9
Megjegyzés: 1500 példányban jelent meg.
Értesítőt kérek a kiadóról

A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról
A beállítást mentettük,
naponta értesítjük a beérkező friss
kiadványokról

Előszó

Egy ország, egy település, egy korszak történetét a kor szellemét híven tükröző újságokból lehet igazán megismerni. Napjainkban, amikor megnőtt és egyre nő az érdeklődés a szülőföld, a szűkebb haza... Tovább

Előszó

Egy ország, egy település, egy korszak történetét a kor szellemét híven tükröző újságokból lehet igazán megismerni. Napjainkban, amikor megnőtt és egyre nő az érdeklődés a szülőföld, a szűkebb haza történetének, közeli és távoli múltjának, értékeinek megismerése, elengedhetetlenül szükséges a régi, történeti forrásanyag közkinccsé tétele.
Ez az érdeklődés és igény ösztönzött bennünket arra, hogy az első magyar nyelvű ismeretterjesztő folyóirat - az 1789-1792 között megjelent "Mindenes Gyűjtemény" - repertóriumát kiadjuk. A repertórium közzétételével megyénk művelődéstörténetének egyik fényes korszaka előtt is szeretnénk tisztelegni a XVIII. századvégi Komárom országos hatókörű sajtójának elemzésével.
A közel kétszáz éves, ma már ritkaságnak számító periodika gazdag tartalmának közkinccsé tétele régi adósságunk már, hiszen nem csupán sajtótörténeti kuriozitás, hanem - jellegénél fogva - művelődéstörténeti jelentősége is igen nagy. A korabeli tudományok akkori állása szerint szinte minden területet érint cikkeivel, mivel a nemességet és az asszonyokat akarta megnyerni az olvasásnak.
A repertóriumok kiadásának fontosságára id. Szinnyei József hívta fel a figyelmet: "Kell, hogy a hírlapok tartalma a buvárlatra alkalmassá tétessék, különben az egész óriási tömeg holt anyaggá válik, mivel a keresés sok időpazarlással jár, s emellett sikertelen is marad, ezt tudva sokan nélkülözik a különben igen becses, de eltemettetett kútfőket... Hányszor merült fel azon kérdés, kik és mit írtak ezen vagy azon tárgyról? Erről is csak kevés és homályos sejtelmet nyerhetünk, ha hírlapjaink tartalmát egybegyűjtve nem bírjuk." (Hazai és külföldi folyóiratok magyar tudományos repertóriuma. Bp. 1874. I. köt.)
A "Mindenes Gyűjtemény" feldolgozása a teljesség igényével tükrözi - a szerkesztésben és a helyesírásban is követve és megtartva a történetiséget - annak gazdag tartalmát, a bevezetőben rövid áttekintést adva a korabeli sajtóviszonyokról, Komárom szellemi életéről, ismertetve a lap megjelenésének körülményeit és jellegét.
A repertóriumot, - amely Komárom megye gazdag történeti sajtójának első feldolgozott terméke - azzal a reménnyel adjuk közre, hogy haszonnal forgatják majd a régi korok, a különböző témák kutatói, hogy kiadványunk a helytörténeti kutatásnak - és talán az országos sajtótörténetnek is - hasznos segédeszköze lesz. Vissza

Tartalom

Előszó3
A "Mindenes Gyűjtemény" és megjelenésének körülményei5
A felvilágosodás és a korabeli magyar sajtó7
A XVIII. századvégi Komárom és a Komáromi Tudós Társaság9
A "Mindenes Gyűjtemény" megjelenesének körülményei14
A "Mindenes Gyűjtemény" jellege és munkatársai21
Útmutató a repertórium használatához35
Repertórium39
I. Szakasz 1789. január41
I. Negyed 1789. július44
augusztus55
szeptember67
II. Negyed 1789. október77
november89
december98
III. Negyed 1789. január106
február115
március124
IV. Negyed 1790. április133
május143
június151
V. Negyed 1791161
VI. Negyed178
Mutatók189
Megvásárolható példányok
Állapotfotók
A Mindenes Gyűjtemény repertóriuma 1789-1792 A Mindenes Gyűjtemény repertóriuma 1789-1792
Állapot:
1.840 ,-Ft
9 pont kapható
Kosárba
konyv