A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
A beállítást mentettük, naponta értesítjük a beérkező friss kiadványokról
Előszó
Élelmiszereink tápanyagai és tápértéke
Életünk fenntartására élelmiszerekre van szükségünk. Testünk valamennyi élő sejtjében ugyanis állandóan lassú égés folyik le, azaz a sejtek anyagának egy...
Tovább
Előszó
Élelmiszereink tápanyagai és tápértéke
Életünk fenntartására élelmiszerekre van szükségünk. Testünk valamennyi élő sejtjében ugyanis állandóan lassú égés folyik le, azaz a sejtek anyagának egy része a tüdő által felvett oxigénnel egyesül, vagyis elég. Ez az égés biztosítja egyrészt testünk állandó hőmérsékletét, másrészt ez termeli izmaink, a szív és egyéb szerveink működéséhez szükséges energiát. Eközben természetesen az élő sejteket felépítő fehérjék egy része is elég. Szervezetünk ilymódon elhasználódó anyagának pótlására szolgálnak a felvett tápanyagok. Köztük legfontosabbak az energiát, kalóriát szolgáltató fehérjék, szénhidrátok és zsírok. A legértékesebb fűtőanyagok a zsírok, mert 1 g-nyi mennyiségük elégésekor a szervezetben 9,3 kg-kalória meleg keletkezik, míg 1 g fehérje vagy 1 g szénhidrát csak 4,1 kg-kalória meleget szolgáltat.
1. A fehérjék szervezetünkben az emésztőnedvek enzimjeinek (pepszin, tripszin) hatására.építőköveikre, aminosavakra bomlanak szét és ilyen alakban szívódnak fel a bél.falán keresztül. Aminosavakat csak a növények tudnak termelni, az állati és emberi szervezet közvetlenül vagy közvetve a növényi tápanyagokkal veszi fel őket. A fehérjék azonban nemcsak szervezetünk fűtőanyagai, hanem egyben legfontosabb és nélkülözhetetlen építőanyagai is. Ezért tápanyagaink egy részének okvetlenül fehérjének kell lennie. Az emberi szervezet felépítéséhez néhány aminosav feltétlenül szükséges. Ezeket a felvett táplálékok fehérjéiben kell megkapnunk, mert szervezetünk ezeket a többi aminosavból előállítani nem tudja. Élettanilag teljes értékű fehérjéknek éppen ezért azokat nevezzük, amelyek ezeket a nélkülözhetetlen aminosavalkat tartalmazzák. Ilyenek csaknem az összes állati eredetű fehérjék (tej, tojás, hús, máj fehérjéi)valamint néhány növényi fehérje (burgonya, dió, szójabab). A gabonafélék és a hüvelyesek fehérjéi nem teljes értékűek. Legfontosabbak a tej fehérjéi, mert 3-4 kanál tej máris pótolja a napi kenyéradag fehérjéiből hiányzó aminosavakat. Felnőtt ember napi fehérjeszükséglete 60-80 g. Ezt sem szénhidrátokkal, sem zsírókkal nem lehet helyettesíteni.
Vissza
Tartalom
ÉLELMISZERIPAR
Élelmiszereink tápanyaga és tápértéke.............................3
Malomipar.....................................7
A gabonafélék termelése, értékelése és raktározása.............................7
A gabonafélék malomipari feldolgozása...............................14
A liszt és vizsgálata .. ........................................17
A hüvelyesek és a burgonya....................................20
Főzelékfélék, gyümölcsök és tartósításuk ..............................23
Hús, tojás és tartósításuk......................................28
Zsírok és olajok kitermelése és tisztítása .............................30
Tej és tejtermékek ...............................33
Cukorrépa és cukorgyártás ....................................37
Ismétlés ..........................................42
Szeszgyártás .........................................44
A sörgyártás ..........................................47
A bor .. .... .. .....................................50
Kávé, tea, kakaó ...............................54
Fűszereink ...........................................58
A dohány .........................................61
II. TEXTILIPAR ....................................64
Növényi eredetű, nyersanyagok.............................64
Állati eredetű, nyersanyagok .............................69
Mesterséges szálasanyagok.............................74
Fonás .......................................78
Fonalak, cérnák....................................83
A szövés ......................................85
Szövetfajták.....................................87
Kikészítést eljárások .............................90
Ismétlés ......................................91-92
III. SZAPPANIPAR.............................93
Szappangyártás és mosószerek ..................................93
IV. BŐRGYÁRTÁS .. .......... ............96
V. MŰANYAGOK ......................103
A kaucsuk és gumigyártás ................................105
A kaucsuk előállítása ........................................105
Műgumi i.................................................108
Mesterséges alapanyagú műanyagok ...................110
A fenoplasztok .. ............ .. ...... 110
Az aminoplasztok .....................112
Telítetlen szénhidrogénszármazékok....................114
VI. FA ÉS PAPIROS ...........................................116
A fa és faáruk .. .. ....................116
A papiros gyártása és vizsgálata ....................118
Google, Facebook, Apple, Microsoft fiókkal való belépés/regisztráció eseténautomatikusan elfogadja az Általános Szerződési Feltételeket.
Elfelejtett jelszó
Kérjük, adja meg azonosítóját, és a hozzá tartozó email címet, hogy jelszavát elküldhessük Önnek!
A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Azonosító név/E-mail cím* Azonosító és e-mail cím megegyező
E-mail cím*
(2009 március óta a regisztrált ügyfelek azonosító neve megegyezik az email címmel)
Ha az azonosítóját sem tudja megadni, kérjük, hívja az ügyfélszolgálati vonalat:
+36-62-452-833
1
2
3
Regisztráció
Regisztráció
Regisztrációja sikeresen megtörtént.
Megadott e-mail címére megerősítő e-mailt küldtünk. Ahhoz, hogy a regisztrációja véglegesedjen, és le tudja adni rendeléseit, kérjük, kattintson a levélben található linkre. A megerősítő link a kiküldéstől számított 48 óráig érvényes, ezután a regisztrációs adatok törlésre kerülnek.
Kérjük, jelölje meg az érdeklődési körébe tartozó témaköröket!
Regisztráció
Az ön által megjelölt témakörök:
Temakor_1
Beállíthatja, hogy emailben értesítőt kapjon az újonnan beérkezett példányokról a bejelölt témaköröknek megfelelően.
Beállított értesítőit belépés után bármikor módosíthatja az Értesítő menüpont alatt:
létrehozhat új témaköri értesítőt
inaktiválhatja értesítőjét, ha éppen nem kíván a megadott témában értesítőt kapni
törölheti véglegesen az adott értesítőjét
szerkesztheti jelenlegi értesítőjét, ha még részletesebben szeretné megadni mi érdekli.
Az Ön választása alapján naponta vagy 3 naponta kap tőlünk emailt a beállított értesítőjéről.