865.438

kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát

A kosaram
0
MÉG
4000 Ft
a kedvezményes
házhoz szállításig

Elfogy a magyarság?

A Nyugat ankétja (1933-34)

Fülszöveg

„Egy hosszabb Tolna megyei rokonlátogatás, majd baranyai tartózkodás után 1933 nyarán tértem meg Pestre a dunántúli magyarság kipusztulásának, a most már nagynémet irányítású hazai németség előretörésének és elszakadási törekvésének hírével; azzal a tanulmánysorozattal, amely a Nyugatban megjelenve országos vitát s figyelmet keltett, s még az ország határain túl is visszhangot kapott. A dunántúli magyarság elsorvadásáról, az egyke és a nagybirtok átkáról esztendőkkel előttem már Kodolányi is írt; a német terjeszkedést s a disszimilálódás veszedelmét pedig Szabó Dezső, amióta csak az irodalmat harctérnek nyilvánította, a legjobb golyóiként lődözte. Miért tett mégis az én higgadt, egyáltalán nem egy nagy nép, hanem csak annak hódítási merénylete ellen írt beszámolóm olyanféle hatást, mint a tűzoltókocsi szirénája?
Mert a szomszédban a nemzeti szocializmus, a német faji felsőbbség tüze akkor már a hatalom edényében lobogott. A „Herrenvolk", a német faji felsőbbség eszméje... Tovább

Tartalom

Illyés Gyula:
Pusztulás 3
Babits Mihály:
Elfogy a magyarság? 34
Schöpflin Aladár:
A nép, a nyelv és a főváros 39
Harsányi Gréte:
Egyke 42
Braun Róbert:
A hivatalos statisztika 52
Fülep Lajos:
Mit mond a szemtanú? 57
Illyés Gyula:
A magyarság pusztulása 69
Török Sophie:
Útiemlékek Németországból 82
Szabó Sándor:
A magyarság pusztulása 91
Németh Imre:
Költő és statisztikus 106
Illyés Gyula:
Magyarok megmentése 115
A kötet szerzői 137
Jegyzetek 139
Megvásárolható példányok

Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.

Előjegyzem