kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 132 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | 963-50-2433-9 |
| Előszó | 3 |
| Tejtermelés (Terék István) | 5 |
| A tejtermelés jelentősége | 5 |
| A tejtermelés fejlesztésének lehetősége | 5 |
| A tejtermelés támogatása | 6 |
| Mezőgazdasági nagyüzemek szarvasmarhatenyésztésének állami támogatása | 6 |
| A háztáji, a kisegítő és egyéni gazdaságok szarvasmarhatenyésztésnek támogatása | 6 |
| A kistermelők tejtermelésének támogatása a nagyüzemek integrációjának keretében | 7 |
| A tejtermelés elősegítése a tejipar részéről | 7 |
| Fontosabb szarvasmarha fajták | 9 |
| Kettős hasznosítású fajták | 9 |
| A tej képződése és leadása | 11 |
| A fejés | 12 |
| Csíraszegény tej nyerésének feltételei és módja | 12 |
| A tej (dr. Farkasdy László) | 21 |
| A tej fogalma | 21 |
| A tej összetétele | 21 |
| A tej alkotórészei | 22 |
| Víz | 22 |
| Tejzsír | 22 |
| Fehérjék | 23 |
| Tejcukor | 24 |
| Ásványi anyagok | 24 |
| Vitaminok | 26 |
| Enzimek | 26 |
| Színező anyagok | 27 |
| Sejtes elemek | 27 |
| Gázok | 28 |
| A tej tulajdonságai | 28 |
| Érzékeszervi tulajdonságok | 28 |
| Fizikai tulajdonságok | 29 |
| Kémiai tulajdonságok | 29 |
| Biológiai tulajdonságok | 29 |
| Kolloid tulajdonságok | 30 |
| A tej mennyiségét, összetételét és tulajdonságait befolyásoló fontosabb tényezők | 30 |
| A fajta | 30 |
| Az egészségi állapot | 31 |
| Az ivarzás | 31 |
| A fejés | 31 |
| A takarmányozás | 32 |
| Éghajlati, időjárási viszonyok | 32 |
| Az állatok gondozása, tartási viszonyok | 32 |
| A nyers tej gyakorlati hibái | 32 |
| Tehén által közvetített tejhibák | 33 |
| A tej fejés után szerzett hibái | 34 |
| A tej mikrobiológiája | 35 |
| A tej felvásárlása (Terék István) | 41 |
| A tej felvásárlási rendszere | 41 |
| Tejgyűjtőcsarnokokkal és mezőgazdasági üzemek tejházaival kapcsolatos előírások, üzemeltetésük | 41 |
| Tejgyűjtők (Tejcsarnokok) | 41 |
| Mezőgazdasági nagyüzemek tejházai | 48 |
| Nagyüzemi tejházak technológiája | 48 |
| A tej mennyiségi átvétele | 49 |
| A tej minőségi átvétele | 49 |
| Szűrés | 49 |
| Hűtés | 50 |
| A tej fölözése, tejszín kezelés | 50 |
| A tej elsődleges kezelése a mezőgazdasági üzemekben | 51 |
| A tej szűrése | 51 |
| A tej hűtése | 52 |
| Bakteriológiai minőség szerinti tejátvételi rendszer | 52 |
| A bakteriológiai minősítés gyakorlata | 52 |
| Minősítéssel kapcsolatos vitás ügyek tisztázása | 57 |
| A bakteriológiai tejátvételi rendszer eredményei és tapasztalatai | 58 |
| Fizikai tisztaság szerinti tejátvétel | 60 |
| A tejfelvásárlás és átadás műveleti és adminisztratív feladatai | 60 |
| Kisüzemi felvásárlást végző tejgyűjtő | 60 |
| Nagyüzemi tejet is átvevő tejgyűjtő | 64 |
| Mezőgazdasági nagyüzemek tejházai | 64 |
| A juhászat Magyországon (Terék József) | 67 |
| Juhtejtermelés alakulása, fontossága | 67 |
| Hazai juhfajták, szakosodás, keresztezésnél felhasznált juhfajták | 67 |
| A juhok gépi fejése | 68 |
| A juhtej kezelése | 69 |
| A juhtej beltartalma és tulajdonságai | 70 |
| Juhtej átvétele tejházban és tejgyűjtőben, szállítása előkészítése | 71 |
| Géi berendezések (Terék István) | 73 |
| Nagyüzemi fejőgépek | 73 |
| Háztáji fejőgépek | 74 |
| Nagyüzemi mennyiségmérő eszközök | 74 |
| Kistermelői mennyiségmérő eszközök | 75 |
| Az úszós tejmérő | 75 |
| A bilaktométer | 75 |
| Átvételi eszközök, berendezések | 75 |
| A tartályszűrők | 75 |
| Az átvételi tartályok | 75 |
| Zsírtartalomvizsgáló eszközök (centrifugák) | 76 |
| Kézi hajtású centrifuga | 76 |
| Motoros centrifuga | 76 |
| Tejhűtő berendezések | 77 |
| Gépi mélyhűtési rendszerek | 77 |
| A gépi hűtés folyamata | 77 |
| Jégakkumulációs rendszer | 78 |
| Kombinált gépi tejhűtés | 78 |
| Tej hűtő-tároló tartályok | 79 |
| Átfolyó rendszerű mélyhűtés | 83 |
| Sólé (minusol) előhűtéses rendszer | 84 |
| Tejtároló tankok | 84 |
| Nyitott tárolótartályok (kádak) | 85 |
| Tejszivattyúk, csővezetékek | 86 |
| Hővisszanyerő boyler | 86 |
| Tejgazdasági vizsgálatok (Dr. Farkasdy László) | 87 |
| A laboratóriumi munka általános szabályai | 87 |
| Balesetelhárítás és elsősegélynyújtás | 88 |
| Laboratóriumban használatos eszközök és vegyszerek (anyagok) | 88 |
| Eszközök | 88 |
| Vegyszerek | 88 |
| A vizsgálati napló vezetésének szabályai | 88 |
| Szabványok | 89 |
| Termékszabványok | 89 |
| Vizsgálati szabványok | 89 |
| Mintavétel | 89 |
| A mintavétel általános szabályai | 89 |
| Hivatalos, vagy hatósági mintavétel | 91 |
| Magán mintavétel | 91 |
| Istállópróba mintavétel | 91 |
| A minta tárolása | 92 |
| A minta sértetlensége | 92 |
| A tejminták tartósítása | 93 |
| Minta szállítása | 93 |
| A minta nyilvántartása | 93 |
| Mintavégeli jegyzőkönyv | 94 |
| Fizikai-kémiai vizsgálatok általános szabályai | 95 |
| A tej fizikai tisztaságának meghatározása | 96 |
| A tej fajsúlyának (sűrűségének) meghatározása | 97 |
| A tej szárazanyagtartalmának meghatározása | 98 |
| A tej titrálható savasságának, savfokának meghatározása | 100 |
| A vizsgálat eredményének értékelése | 100 |
| A tejszín plazmasavfokának kiszámítása | 100 |
| A tej zsírtartalmának megállapítása | 101 |
| Gerbe-féle módszer | 101 |
| A vizsgálat során elkövethető hibák | 101 |
| A juhtej zsírtartalmának megállapítása | 102 |
| A tej zsírtartalmának meghatározása Milko-Tester készülékkel | 102 |
| A tejszín zsírtartalmának meghatározása | 102 |
| Az eredmény kiszámítása | 103 |
| A vizsgálat során elkövethető hibák | 104 |
| A tej fehérjetartalmának meghatározása Pro-Milk készülékkel | 104 |
| Vizsgálat | 104 |
| Mikrobiológiai vizsgálat | 104 |
| Rezazurin vizsgálat | 104 |
| Szekciós hibájú (Mastitis) tej szelektálása Whiteside-próbával | 105 |
| Az eredmény értékelése | 105 |
| Tejgazdasági számítások | 106 |
| A tej zsírmentes szárazanyagtartalmának (zsmsza) kiszámítása | 106 |
| A tej szárazanyagtartalmának kiszámítása | 106 |
| A tej szárazanyagra vonatkoztatott zsírtartalmának (szazs) kiszámítása | 107 |
| A tej egyéb alkotórészeinek kiszámítása | 107 |
| A tejben levő zsír (zsírkg) mennyiségének kiszámítása | 107 |
| A tej zsírszázalékának kiszámítása | 107 |
| Átlag zsírszázalék kiszámítása | 107 |
| Zsírbeállítási számítások | 107 |
| Fölözési számítások | 108 |
| Tejgazdasági higiénia (Dr. Farkasdy László) | 111 |
| Személyi higiénia | 111 |
| Kötelező higiénés rendszabályok | 112 |
| A fejőház higiéniája | 112 |
| A tejház higiéniája | 112 |
| A tejgyűjtőcsarnok higiéniája | 112 |
| A tejszállítás higiéniája | 112 |
| Tisztítás és fertőtlenítés | 112 |
| Tejház és tejgyűjtőcsarnok tisztítása, fertőtlenítése | 116 |
| Tisztítás-fertőtlenítés egy munkafázisban | 116 |
| A helyiségek tisztítása | 116 |
| Rovar és rágcsálóirtás | 117 |
| Penésztelenítés | 117 |
| A tejkezelés mikrobiológiai ellenőrzése | 117 |
| Balesetelhárítás, munkavédelem (Terék István) | 119 |
| Szűrés | 119 |
| Mérés | 119 |
| Vizsgálat | 119 |
| Hűtés | 120 |
| Tárolás | 121 |
| Tisztogatás, fertőtlenítés | 121 |
| Gépek, berendezések üzemeltetése | 122 |
| Irodalomjegyzék | 123 |
| Tartalomjegyzék | 125 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.