kiadvánnyal nyújtjuk Magyarország legnagyobb antikvár könyv-kínálatát
| Kiadó: | Gazda Kistermelői Lap- és Könyvkiadó Kft. |
|---|---|
| Kiadás helye: | Budapest |
| Kiadás éve: | |
| Kötés típusa: | Ragasztott papírkötés |
| Oldalszám: | 380 oldal |
| Sorozatcím: | |
| Kötetszám: | |
| Nyelv: | Magyar |
| Méret: | 23 cm x 16 cm |
| ISBN: | |
| Megjegyzés: | Fekete-fehér és színes ábrákkal illusztrálva. |
| A tejgazdaság története | 9 |
| A tejmirigy anatómiája és a tejtermelés élettana | |
| A tejmirigy összehasonlító anatómiája | 17 |
| A tőgy külső megjelenése | 19 |
| A tőgy felfüggesztése | 22 |
| A mirigyállomány és tőgybimbók felépítése | 24 |
| A tőgy érellátása és beidegzése | 30 |
| A kiskérődzők tejmirigye | 34 |
| A tejmirigy fejlődése | 35 |
| A tejmirigy kialakulása | 36 |
| A tejszekréció megindulása | 37 |
| A tejtermelés folyamatos fenntartása | 38 |
| A tejleadás | 40 |
| A tejhozam és összetételére ható tényezők | |
| A fajta, a kor, a laktációs állapot befolyása a tejtermelésre | 45 |
| A tejelő típusú szarvasmarhafajták jellemzése, termelésük átlagos és szélső értéke | 46 |
| A tejmennyiségre ható egyéb tényezők | 50 |
| A tenyésztés genetikai alapjai | 53 |
| Szelekció és tenyésztési eljárások | 64 |
| A tejelő tehén takarmányozása | |
| A kérődzők emésztésének vázlatos áttekintése | 75 |
| A takarmányfölvétel szabályozása kérődzőkben, illetve az előrejelzés lehetőségei | 77 |
| A takarmányfölvételt előrejelző lehetőségek | 78 |
| A kérődzők bendőemésztésének sajátosságai | 79 |
| A borjú takarmányozás | 86 |
| A tejelő tehenek takarmányozása | 96 |
| A tej fogalma, összetétele, tulajdonságai és hibái | |
| A tej alkotórészei | 116 |
| Nitrogéntartalmú anyagok | 120 |
| Ásványi anyagok | 125 |
| Egyéb tejalkotók | 126 |
| A tej polidiszperz rendszere | 129 |
| Fizikai és kémiai tulajdonságok | 134 |
| Biológiai tulajdonságok | 139 |
| A tej rendellenességei | 144 |
| Érzékszervekkel megállapítható tejhibák | 144 |
| A tej állományhibái | 148 |
| A tejtermelés és tejhigiénia tőgyegészségügyi vonatkozásai | |
| A tejmirigy funkcionális anatómiája | 151 |
| A tejmirigy működésének endokrin szabályozása | 152 |
| A kifejt tej vizsgálata | 154 |
| A tejmirigy bőrének betegsége | 162 |
| A tejmirigy funkcionális betegségei | 164 |
| A tőgygyulladások gyógykezelésének és megelőzésének irányelvei | 174 |
| A nyerstej mikrobiológiája | |
| A mikroorganizmusok jelentősége morfológiája | 179 |
| A mikroorganizmusok szaporodásának és pusztulásának törvényszerűségei | 180 |
| A tejben kialakult környezeti feltételek hatása a mikroorganizmusokra | 182 |
| A tej- és tejtermékekben előforduló indikátor, vagy jelző mikroflóra jelentősége | 187 |
| Emberre veszélyes kórokozók, mikrobák a nyers tejben | 187 |
| A nyers tejben, valamint a tej- és tejtermékekben előforduló egyéb mikroorganizmusok | 198 |
| A tejgazdaságokban felhasználható víz bakterológiai vizsgálata | 203 |
| Gyors mikrobiológiai vizsgálati módszerek | 205 |
| A tejet esetlegesen szennyező kémiai maradékanyagok (reziduum) és a várható egészségügyi kockázatuk | |
| A kémiai szennyezők eredete | 212 |
| Állatgyógyászati szerek, tiltott alkalmazású hozamnövelők | 218 |
| Parazita ellenes szerek | 224 |
| Fertőtlenítő és tisztítószerek | 224 |
| Radioizotópok előfordulása a tejben | 225 |
| A kézi és a gépi fejés technológiája | |
| A kézi fejés | 229 |
| A fejőberendezések | 232 |
| A fejőberendezések részegységei | 241 |
| A gépi fejés | 251 |
| A fejéshez kapcsolódó automatizálás lehetősége | 258 |
| A tőgybimbók gépi stimulálása, fejést szabályozó automaták | 262 |
| A nyerstej kezelése a termelőhelyen, a tejkezelés technológiája | |
| Tejszállítás a termelőüzemben | 269 |
| A tej átvétele a tejházban | 270 |
| A mechanikai szenny | 271 |
| A tej hűtése | 272 |
| A tej tárolása | 278 |
| Tisztítás és fertőtlenítés | |
| A víz szerepe a tisztításban | 282 |
| Általános szempontok a tejjel felületek tiszításához és fertőtlenítéséhez | 283 |
| A tisztító- és fertőtlenítőszerek összetétele | 283 |
| A fejőberendezések tisztításához és fertőtlenítéséhez használt eszközök és készülékek | 287 |
| A fejőberendezések tisztításának és fertőtlenítésének gyakorlata | 290 |
| A helyiség tisztítása és fertőtlenítése | 293 |
| A csíraszegény tej termelésének feltételei | |
| A csíraszegény tej fogalma | 297 |
| A higiénikus fejés és tejkezelés közvetlen feltételei | 298 |
| Környezeti feltételek | 300 |
| A fejés és a tejkezelés helyszíni ellenőrzése | 304 |
| A tőgygyulladás elleni védekezés szervezése és programja | 320 |
| A nyerstej és tejszín fontosabb vizsgálati módszerei | |
| A laboratóriumi munka megszervezése | 323 |
| A mintavétel | 325 |
| Fizikai, kémiai vizsgálatok | 331 |
| A nyerstej beltartalmi és higiéniai tulajdonságai vizsgálatára szolgáló módszerek | 351 |
| A szabványok szerepe a nemzetgazdaság és tejgazdaság műszaki szabályozásában | 359 |
| A tehéntejtermelés gazdasági értékelése | 365 |
Nincs megvásárolható példány
A könyv összes megrendelhető példánya elfogyott. Ha kívánja, előjegyezheti a könyvet, és amint a könyv egy újabb példánya elérhető lesz, értesítjük.